Trump şi Putin au avut o a doua întâlnire, privată, în cadrul summitului G20 despre care publicul nu a fost informat

Trump şi Putin au avut o a doua întâlnire, privată, în cadrul summitului G20 despre care publicul nu a fost informat

Vladimir Putin şi Donald Trump la summitul G20/ Foto: EPA

Casa Albă a recunoscut marţi că preşedintele Trump a avut o a doua întâlnire privată cu preşedintele Vladimir Putin, anterior nefăcută public, în cadrul summitului G20 de la Hamburg, fapt ce ridică noi suspiciuni cu privire la relaţia celor doi în contextul investigaţiilor oficiale ce au loc la Washington, informează NY Times.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conversaţia dintre cei doi, ce a durat peste o oră, a avut loc în cadrul unei cine private la care au participat toţi liderii statelor invitate. Această conversaţie a venit imediat după întâlnirea oficială dintre cei doi lideri, ce a durat peste două ore şi a inclus miniştrii de externe ai celor două ţări, şi în care a fost ridicată problema imixtiunii Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.
 
În cadrul întâlnirii anterioare, oficiale, preşedintele Trump l-a întrebat direct pe omologul său rus cu privire la rolul acestuia în alegerile din Statele Unite, Vladimir Putin a negat orice implicare a sa, iar cei doi lideri au convenit să depăşească această dispută şi să se concentreze asupra problemelor unde pot identifica interese comune, precum acordul de încetare a focului în Siria.
 
Însă această conversaţie privată dintre cei doi preşedinţi, ce nu apare în documentele oficiale ale administraţiei, are darul de a ridica noi suspiciuni în scandalul legăturilor dintre campania lui Trump şi Rusia, scandal ce a paralizat actuala administraţie încă din primele zile.
 
Ceilalţi lideri prezenţi, martori la discuţia celor doi, „s-au pronunţat ulterior în privat asupra faptului straniu de a vedea un preşedinte american dându-se în spectacol cu relaţia sa apropiată cu preşedintele Vladimir Putin”, afirmă cei de la NY Times.
 
„Aproape toată lumea prezentă la această cină a crezut că acest lucru este foarte neobişnuit, că preşedintele Statelor Unite vrea să etaleze faptul că el are o relaţie personală mai bună cu preşedintele Putin decât noi toţi, sau că pur şi simplu nu-i pasă”, a declarat Ian Bremmer, preşedintele firmei de consultanţă politică Eurasia Group, ce a afirmat că a auzit această relatare direct de la participanţi. „Aceştia au rămas pur şi simplu perplecşi, cuprinşi de confuzie şi şocaţi”.
 
Bremmer, care a fost primul care a relatat acest episod în notele informative către clienţii săi, a afirmat că la jumătatea cinei Trump s-a ridicat de la masă şi, timp de o oră, s-a întreţinut „în privat şi animat” cu Putin, „însoţiţi doar de traducătorul lui Putin”, a informat şi cotidianul Haaretz
 
Lipsa unui traducător oficial american a stârnit suspiciuni în rândul celorlalţi participanţi, a declarat Bremmer, care a caracterizat acest fapt drept o „încălcare a protocolului de securitate naţională”.
 
Conform jurnaliştilor de la NY Times, Casa Albă nu a răspuns oficial multiplelor întrebări cu privire la natura şi substanţa conversaţiilor avute în această întâlnire, însă o sursă ce a dorit să-şi păstreze anonimatul a confirmat existenţa acesteia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: