Trump, dispus să promulge legea care înăspreşte sancţiunile vizând Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali de la Casa Albă au anunţat că preşedintele american Donald Trump este dispus să promulge legea care înăspreşte sancţiunile vizând Rusia, după ce liderii Senatului şi ai Camerei Reprezentanţilor au ajuns la un acord în acest sens, relatează Reuters

Democraţii din Congres au precizat sâmbătă că au căzut de acord cu Republicanii asupra unei înţelegeri care permite noi sacţiuni ce vizează Rusia, Iran şi Coreea de Nord. Totodată, hotărârea va limita şi orice posibil efort al lui Donald Trump de a ridica din sancţiuni, relatează Reuters.

„Cu toţii suntem de acord asupra legislaţiei stabilite şi vom continua să lucrăm cu Parlamentul şi Sentaul pentru a pune acele sancţiuni aspre asupra Rusiei în aplicare, până ce situaţia din Ucraina nu se va rezolva complet” a subliniat Secretarul de Presă de la Casa Albă, Sarah Sanders.

Un oficial american a relatat că punctul de vedere al administraţiei în ce priveşte legislaţia a evoluat odată cu noile schimbări, care includ şi sancţiunile asupra Coreei de Nord. Totodată,  oficialul a adăugat că administraţia este de acord cu direcţia noului proiect de lege şi că va trage o concluzie doar atunci când va apărea varianta finală a documentului. 

Anthony Scaramucci, noul director de comunicare al lui Trump a precizat că preşedintele „va decide în curând” să semneze proiectul. În ultimele săptămâni, Trump s-a confruntat cu critici atât din partea legiuitorilor democraţi cât şi republicani din cauza promovării unei relaţii mai calde faţă de Moscova. Administraţia preşedintelui a fost prinsă în mai multe investigaţii privind posibile legături între campania sa electorală din 2016 şi Rusia. Trump a declarat în repetate rânduri că nu a avut nicio înţelegere cu Moscova.

Prin intermediul proiectului de lege, americanii încearcă să-i pedepsească pe ruşi pentru anexarea Crimeei din 2014, precum şi pentru implicarea în alegerile prezidenţiale de anul trecut, deşi Vladimir Putin a spus că ţara sa nu a avut nicio implicare în procesul electoral.

Conform aşteptărilor, Parlamentul va semna noul proiect de lege marţi.

Printre schimbări, noua legislaţie prevede ca preşedintele să ofere Congresului un raport în cazul în care ar vrea să facă vreo acţiune care ar putea „altera în mod semnificativ” politica faţă de Rusia, încluzând aici şi diminuarea sancţiunilor diplomatice. Apoi, Congresul va avea termen de 30 de zile pentru a ţine audieri, după care va vota respingerea sau aprobarea schimbărilor propuse de către Trump. În ultimele săptămâni, oficiali din administraţia preşedintelui s-au întâlnit de mai multe ori cu parlamentarii pentru a se opune prevederii menţionate mai sus.

La Bruxelles, Uniunea Europeană a tras un semnal de alarmă în ce priveşte iniţiativa Statelor Unite de a înăspri sancţiunile împotriva Rusiei şi i-a cerut Washington-ului să se coordoneze cu partenerii G7 mai întâi. 

În cazul în care Trump va semna noua legislaţie, Comisia Europeană va organiza miercuri o întâlnire pentru a discura despre eventuale consecinţe şi sancţiuni împotriva Statelor Unite. Preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker este îngrijorat de faptul că noua legislaţie americană ar putea afecta mai multe companii Europene care se ocupă de modernizarea conductelor din Rusia care se folosesc de sistemul de tranzit al gazului din Ucraina.

Măsurile ar putea afecta şi alte companii Europene care derulează afaceri cu Rusia în domeniul transportului feroviar, financiar, maritim sau minier, a menţionat un oficial european, citat de Reuters.

Totuşi, analiştii spun că orice sancţiuni noi din partea UE asupra Statelor Unite ar avea nevoie de suportul celor 28 de state membre, lucru greu de îndeplinit având în vedere că o parte dintre ţări se feresc să „supere” administraţia lui Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite