Trump, nervos că Harley-Davidson este prima companie americană care ridică steagul alb în războiul comercial cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Harley-Davidson, cunoscuta companie producătoare de motociclete, emblemă a Americii, a devenit o victimă a războiului comercial lansat de Donald Trump. Conducerea firmei a anuntat că doreşte să-şi mute o parte din producţie pentru a evita taxele impuse de la Bruxelles, drept răspuns la cele dictate de Washington. Grupul vinde în Europa aproximativ 40.000 de motociclete pe an, aceasta fiind cea de-a doua mare piaţă după Statele Unite.

Celebra marca de motociclete, veche de 115 de ani, s-a plâns că taxele vamale europene, majorate de la 6% la 31% cresc preţul de vânzare cu amănuntul al fiecărui  exemplar în medie cu 2200 de dolari.

„Harley-Davidson consideră că suplimentarea costurilor de producţie, transpusă spre comercianţii direcţi, ar avea un impact imediat şi de durată asupra activităţilor de afaceri“, a comunicat luni compania americană.

Din 22 iunie, Bruxelles-ul a anunţat că va taxa o serie de produse americane, ca măsuri de retorsiune după taxele pe oţel de 25% şi de 10% din aluminiul european, impuse de Casa Albă .

Unele dintre aceste produse par a fi vizate în mod inteligent de către UE, deoarece sunt fabricate în state politic apropiate de Donald Trump. Este şi cazul Harley-Davidson cu sediul in Milwaukee (statul Wisconsin), de unde provine Paul Ryan, liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor.

Preşedintele SUA, furios

Donald Trump s-a arătat surprins de faptul că tocmai Harley Davidson este prima care ridică steagul alb. „Sunt surprins că Harley-Davidson, dintre toate companiile, va fi prima care va flutura steagul alb. Eu am luptat din greu pentru ei şi, în final, nu vor plăti taxe pentru exporturile în UE, zonă care ne-a afectat rău în relaţiile comerciale, cu diferenţe de 151 de miliarde de dolari. Taxele UE sunt doar un pretext al companiei Harley - aveţi răbdare!“, a scris Donald Trump pe Twitter. 

„Când au venit oficiali de la Harley-Davidson la Casa Albă, le-am atras atenţia că taxele din alte ţări, precum India, sunt prea mari. Acum companiile au revenit în America. Harley-Davidson trebuie să ştie că nu vor putea exporta produse în SUA fără a plăti o taxă majoră!“, a atras atenţia Donald Trump. 

În mod ironic, Harley-Davidson a fost unul dintre primele grupuri care au vizitat Casa Albă, în februarie 2017, pentru a ilustra strategia industrială „America First“ a preşedintelui Trump.

Preşedintele a lăudat această „emblemă americană“ şi şi-a exprimat încrederea că  firma îşi va creşte capacitatea industrială în Statele Unite.

Şeful CE, invitat la Washington

Preşedintele american Donald Trump l-a invitat pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Casa Albă, conform afirmaţiilor a doi oficiali UE, scrie Politico.  Trump i-a trimis invitaţia lui Juncker vineri şi doreşte ca cei doi să discute despre piaţa de schimb, o sursă de tensiuni între Bruxelles şi Washington din cauza noilor taxe pentru importurile de oţel şi aluminiu impuse de Trump, lucru care a dus la contramăsuri din partea UE.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite