Trump: „NATO este fantastică, dar ajută mai mult Europa decât ne ajută pe noi“

Trump: „NATO este fantastică, dar ajută mai mult Europa decât ne ajută pe noi“

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii Foto: EPA/EFE

Alianţa Nord-Atlantică îi ajută „mai mult“ pe europeni decât pe americani, a afirmat vineri preşedintele SUA, Donald Trump, în cursul unei conferinţe de presă comune cu şefa executivului de la Berlin, Angela Merkel, aflată în vizită la Washington.

Ştiri pe aceeaşi temă

„NATO este fantastică, dar ajută mai mult Europa decât ne ajută pe noi“, a declarat şeful Casei Albe, în timp ce la Bruxelles se desfăşura o reuniune a miniştrilor de Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice, ţinta criticilor lui Donald Trump.
 
Preşedintele SUA a subliniat încă o dată că este necesar ca aliaţii săi din NATO să îşi majoreze contribuţia fianciară.
 
„Celelalte ţări ar trebui să plătească mai mult. Nu vorbesc doar de Germania. Celelalte ţări ar trebui să plătească mai mult. Apărăm Europa şi, totuşi, noi plătim cu mult mai mult decât restul lumii“, a afirmat Donald Trump, citat de agenţia Belga.
 
De cealaltă parte, Angela Merkel a spus că bugetul apărării ţării sale va creşte în 2019 şi că Germania este în curs să-şi atingă ţinta de cheltuieli impusă, notează Deutsche Welle.
 
În acest timp, la Bruxelles, noul şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a punctat că este „esenţial“ ca aliaţii din NATO să îşi respecte angajamentele în privinţa cheltuielilor militare, vizând şi el în special Germania.
 
Poziţia exprimată de Mike Pompeo şi care este în conformitate cu cea a şefului Casei Albe, a venit în contextul în care anumiţi aliaţi, în special Germania şi Belgia, sunt departe de a-şi îndeplini angajamentul luat în 2014 de statele care fac parte din Alianţa Nord-Atlantică de a aloca pentru apărare 2% din produsul intern brut, aminteşte AFP, preluată de dhnet.be.
 
„Şase ţări din NATO fac asta, alte nouă au prezentat planuri credibile de a se conforma şi este timpul pentru celelalte 13 state membre ale Alianţei să ajungă la acest nivel, în special Germania, cel mai mare şi cel mai bogat membru european al NATO“, a afirmat un înalt responsabil american, adăugând că Berlinul are în vedere creşterea cheltuielilor sale militare doar până la 1,25% din produsul său intern brut până în 2021. 
 
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că salută „progresele înregistrate de Germania, dar (aceasta) trebuie să facă mai mult“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările