Trump merge mai departe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conform NBC NEWS, într-un videoclip de 18 secunde, postat pe Twitter, Trump a spus: "Cred că mă simt foarte bine, dar ne vom asigura că lucrurile merg bine." FOTO guliver-gettyimages
Conform NBC NEWS, într-un videoclip de 18 secunde, postat pe Twitter, Trump a spus: "Cred că mă simt foarte bine, dar ne vom asigura că lucrurile merg bine." FOTO guliver-gettyimages

Preşedintele SUA parcurge o perioadă personală delicată, internarea sa în spital nefiind un show politic, ci doar o haltă în drumul său marcat de viziunea lui aparte, privind viitorul ţării pe care o conduce, în pofida celor peste trei ani şi jumătate de hărţuire constantă, prin atacurile publice ale unor foşti coechipieri, ale unor posturi de televiziune, periodice naţionale, ale unor personalităţi din partidul de opoziţie - democrat.

Contrar speranţelor celor ce au generat acest bombardament pishologic ostil, Donald Trump a rămas el însuşi. În acest context, conaţionalul Dan Olaru, un român cu o experienţă internaţională aparte, trăitor de ani buni, luni întregi, în fiecare an, peste Ocean, mi-a semnalat lista scurtă a unor lucruri făcute de preşedintele Donald Trump, în primul său mandat, o enumerare care circulă, cu succes, printre americanii ce doresc un stat de drept puternic, respectarea ordinii legale şi o societate bazată pe cultivarea diferenţei specifice, într-un climat civilizat, lipsit de actele extremiste, care induc o stare calculată de nesiguranţă, de violenţă gratuită, de contestare, cu orice preţ, a valorilor reprezentate simbolic de Statuia Libertăţii. 

Din lunga listă oferită celor ce doresc o evaluare realistă, pragmatică, deloc partizană, a primilor patru ani de preşedinţie ai actualului şef al statului american am selectat câteva de interes probabil şi pentru opinia publică românească. 

1. Numărul crimelor violente a scăzut în fiecare an în care Trump a fost în funcţie, după ce a crescut în cei doi ani scurşi înainte de a fi ales. În România ultimilor ani, după cum sunt prezentate lucrurile de televiziunile de ştiri, poliţia a fost depăşită de imprevizibilul şi amploarea violenţelor finalizate cu victime umane. 

2. Sub conducerea lui Trump, în 2018, SUA au depăşit Rusia şi Arabia Saudită devenind cel mai mare producător mondial de ţiţei. România, prin anumiţi oficiali, şi-a amanetat până şi zăcămintele de petrol şi gaze descoperite în Marea Neagră, încă neexploatate, dar la care râvnesc guvernanţi de la Budapesta, ca şi cum acestea ar fi în lacul Balaton. 

3. Cei 25% cei mai puţin plătiţi americani s-au bucurat de o creştere a veniturilor de 4,5% în noiembrie 2019, ceea ce depăşeşte un câştig de 2,9% în câştigurile lucrătorilor cu cea mai mare plată din ţară. La români, indiferent de partidul politic aflat la putere, veniturile celor mai puţin plătiţi mioritici au devenit... subiect de loterie naţională, sintagma “nu sunt bani” fiind o scuză a celor care ar trebui să demonstreze profesionalism, acolo unde au fost numiţi pentru a se renunţa la proverbiala tânguire generată de drobul naţional de sare, cel cu culoare schimbătoare, când roşie, când albastră etc. 

4. Muncitorii cu salarii mici beneficiază de salarii minime mai mari şi de corporaţii care cresc salariul de bază. În România, cei aflaţi într-o situaţie teoretic comparabilă au parte de afirmaţii publice rămase în voia ploilor de toamnă. 

5. Pe baza unui proiect de lege semnat şi susţinut de Trump, în 2020, majoritatea angajaţilor federali vor vedea creşterea salariilor cu o medie de 3,1% - cea mai mare majorare din ultimii 10 ani. În România, o machiavelică campanie discreditează şi incriminează pe cei lucrează în structurile încă gestionate de statul român. 

6. Trump a semnat recent 3 facturi în beneficiul băştinaşilor. Unul acordă compensaţii tribului Spokane pentru pierderea terenurilor lor la mijlocul anilor 1900, unul finanţează programe de limbă nativă, iar al treilea acordă recunoaştere federală Tribului Little Shell al indienilor Chippewa din Montana. În România, 40% din terenul arabil a fost înstrăinat, deşi statul ar fi putut impune legea arendei, ce ar fi generat venituri suplimentare la bugetul national. 

7. Trump a finalizat crearea Forţei Spaţiale, ca a 6-a categorie de forte armate. La noi, cele trei categorii de forte armate trăiesc din dotările anterioare, achiziţiile recente fiind repere ale anilor ce vin, ca şi cum până atunci surprizele strategice rămân încremenite în mapele celor ce se gândesc la acestea, în unele metropole europene. 

8. Trump a semnat o lege care face ca tocmai cruzimea faţă de animale să devină o infracţiune federală, astfel încât agresorii să se confrunte cu consecinţe mai dure. La români rămân liberi şi unii dintre cei ce fac acte de cruzime chiar faţă de unii semeni. 

9. Trump a semnat cel mai mare proiect de lege privind protecţia şi conservarea arealurilor sălbatice dintr-un deceniu şi a desemnat 375.000 de acri drept teren protejat. La noi, sub pretextul privatizării, este pus sub semnul întrebării şi viitorul unor rezervaţii naţionale. 

10. Trump a semnat legea Save our Seas, care finanţează, cu 10 milioane de dolari pe an, operaţiunea de curăţire a tonelor de plastic şi gunoi din ocean. La noi, în nu puţine colţuri ale ţării, eradicarea resturilor de plastic şi a gunoaielor menajere depozitate te miri unde constituie o neglijenţă constantă a nu puţine administraţii locale. 

11. Tump a semnat anul acesta un proiect de lege, care permite anumite importuri de medicamente din Canada, astfel încât preţurile la reţete să scadă, pentru pacienţi. Sintagma scăderea preţurilor la reţetele medicale nu este şi pe agenda ministrului român al sănătăţii. 

12. Trump a semnat, tot anul acesta, un ordin executiv care îi obligă pe toţi furnizorii de servicii medicale să dezvăluie costul serviciilor lor, astfel încât americanii să poată compara ofertele magazinelor. Aşa ceva ţine de un vis frumos, pe plai mioritic. 

13. În cei opt ani anteriori inaugurării preşedintelui Trump, preţurile medicamentelor eliberate pe bază de reţetă au crescut în medie cu 3,6% pe an. Sub Trump, preţurile medicamentelor au înregistrat scăderi de la an la an, în nouă din ultimele zece luni, cu o scădere de 1,1% faţă de cea mai recentă lună. O statistică similară nu există în România. 

14. Trump a semnat actul care permite întreprinderilor mici să se grupeze, atunci când cumpără asigurări pentru a obţine un preţ mai bun. Sună interesant pentru întreprinderile similare, din România?

15. Preşedintele Trump a mai semnat şi Legea privind prevenirea deceselor materne, care oferă finanţare statelor, pentru a dezvolta analize ale mortalităţii materne, pentru a înţelege mai bine complicaţiile materne şi a identifica soluţii şi se concentrează în mare măsură pe reducerea ratei mai ridicate a mortalităţii pentru negrii americani. La noi nu decesele - generate de alte cauze decât de coronavirus - constituie o preocupare, ci scăderea natalităţii, la care mai toate guvernele postdecembriste au fost pur şi simplu indiferente. 

16. În 2018, preşedintele Trump a semnat revoluţionarul First Step Act, un proiect de lege privind justiţia penală, care a adoptat reforme care fac sistemul american de justiţie mai echitabil şi îi ajută pe foştii deţinuţi să revină cu succes în societate. Cum au deschis unii porţile închisorilor din România, după ce criterii şi cu ce consecinţe pe termen scurt o ştim cu toţii. 

17. Reformele Actului privind primul pas au abordat inechităţile din legile de condamnare, care au afectat în mod disproporţionat negrii americani şi au reformat minimele obligatorii care au creat rezultate nedrepte. La noi condamnaţii beneficiază, într-un timp relativ scurt, de şansa diminuării, sub diferite pretexte, a perioadei la care au fost condamnaţi pentru faptele comise. 

18. Peste 90% dintre cei care au benficiat de reduceri de condamnare retroactive în Actul privind primul pas sunt americanii de culoare. La noi, cei ce au un anumit potenţial financiar au prima şansă de a reveni la condiţia de cetăţeni în afara gratiilor închisorilor. 

Deşi a fost atacat din toate părţile, şi pe motiv că nu se delimitează de conceptul supremaţiei rasei albe, preşedintele Trump a condamnat joi supremaţia albilor, încercând să pună la punct o problemă care l-a urmărit de la prima dezbatere prezidenţială de la începutul săptămânii, când a spus unui grup de extremă dreaptă să „stea deoparte”. "Am spus-o de multe ori şi lasă-mă să fiu din nou clar: condamn [Ku Klux Klan]. Condamn toţi albii care susţin supremaţia. Condamn Proud Boys. Nu ştiu prea multe despre Proud Boys, aproape nimic. Dar condamn asta ", a spus Trump la emisiunea Fox News a lui Sean Hannity." 

Într-o intervenţie telefonică, solicitată de Mediafax, ieri dimineaţă, am semnalat că preşedintele SUA va fi privit cu simpatie - de cei indecişi până acum să meargă la vot -, datorită infectării sale cu coronavirusul care a făcut ravagii în SUA. La alegerile prezidenţiale anterioare, candidata Hillary Diane Rodham Clinton avea 5% în plus, la sondajele efectuate cu o lună înainte de exprimarea voturilor. Şi a câştigat Trump.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite