Trump a lăsat deschisă posibilitatea ca Statele Unite să recunoască anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a lăsat deschisă posibilitatea ca Statele Unite să recunoască anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

A dat acelaşi răspuns şi la întrebarea dacă ar putea renunţa la sancţiunile impuse Rusiei ca urmare a anexării şi a explicat că scopul primului său summit cu preşedintele rus Vladimir Putin este de a îmbunătăţii relaţiile cu Rusia, care se află într-o criză similară cu cea din timpul Războiului Rece.

„O să vedem ce face Rusia”, a declarat preşedintele Trump. În 11 iulie, Trump participă la summitul NATO după care în 16 iulie, la Helsinki, are prima întâlnire separată cu preşedintele rus Vladimir Putin. Mai mulţi lideri europeni declarau, după ultimul summit G7 din Canada, că în privat, preşedintele Trump argumentase că anexarea peninsulei ar trebui recunoscută pentru că în Crimeea majoritatea este oricum rusofonă.

O poziţie pe care a avut-o şi în timpul campaniei electorale din 2016. Cu toate aceastea, până acum, administraţia Trump a rămas pe poziţia fostei administraţii americane şi anume că anexarea este o încălcare a ordinii şi legislaţiei internaţionale care trebuie sancţionată.

Întrebat despre întâlnirea sa cu omologul rus, Vladimir Putin, programată pentru 16 iulie la Helsinki, în Finlanda, preşedintele Donald Trump a spus că va discuta cu acesta "despre tot".

El a menţionat aici Ucraina, Siria, dar şi alegerile americane. "Noi nu vrem să se amestece cineva în alegerile noastre", a afirmat preşedintele Statelor Unite, al cărui mandat este încă otrăvit de ancheta privind ingerinţa rusă în alegerea sa.

    Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, intenţionează să propună preşedintelui rus Vladimir Putin o înţelegere care va accelera retragerea armatei americane din Siria, informează CNN.

Potrivit canalului tv, propunerea lui Trump se va referi la regiunile din sud-vestul Siriei, de la graniţa cu Iordania. Preşedintele american consideră că, datorită planului său, Rusia îl va ajuta pe preşedintele sirian Bashar al Assad să recupereze teritoriul de la graniţa iordaniană.

În schimb, Trump îi va cere lui Putin garanţii că Damascul nu îi va distruge pe rebeli şi le va permite să plece în alte regiuni.

Experţi au mai afirmat la CNN că preşedintele SUA intenţionează să creeze o „zonă de excludere” în Siria de sud-vest şi să blocheze astfel accesul Iranului în regiune.

CNN observă că, chiar dacă Putin va accepta planul lui Trump, există temeri că Rusia nu va putea să-şi ţină promisiunea.

Donald Trump a venit la Casa Albă cu promisiunea că va reconcilia Statele Unite cu inamicul său istoric rus. Dar, după 17 luni de preşedinţie, aceasta nu s-a concretizat încă, conchide AFP.

Summitul ar putea să irite aliaţi ai SUA care doresc să-l izoleze pe Putin, cum ar fi Marea Britanie şi alte ţări, între care Ucraina, care privesc cu suspiciune apropierea dintre Trump şi Putin, notează europa liberă. Criticii preşedintelui american vor pune la îndoială angajamentul său faţă de Alianţa NATO, mai ales în contextul relaţiilor tensionate cu aliaţi tradiţionali cum sunt Germania şi Canada.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite