Trump l-a invocat pe George Floyd anunţând o victorie a economiei americane: „Sper că se uită la noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Preşedintele american Donald Trump l-a invocat pe afro-americanul George Floyd într-un discurs în Grădina Trandafirilor în care a anunţat o scădere neaşteptată a ratei şomajului în SUA, spunând că speră că se uită acum la ce se întâmplă, întrucât „este o zi mare pentru el, este o zi mare pentru toţi”.

Donald Trump s-a referit la o scădere a ratei şomajului în luna mai la 13.3% faţă de 14.4% în luna aprilie ca la o victorie, în pofida estimărilor mult mai pesimiste de 20% sau mai mult.

„Am văzut ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Nu putem permite asta. Sper că George Floyd se uită acum la noi şi îşi spune că este ceva minunat pentru ţara noastră. Este o zi mare pentru el. Este o zi mare pentru toată lumea. Este o zi grozavă în ceea ce priveşte egalitatea”, a spus preşedintele american.

Comentariul lui Donald Trump a fost interpretat că George Floyd, care a murit sufocat sub genunchiul unui ofiţer alb şi era şomer la momentul morţii, fi mulţumit de noile cifre. Trump a mai adus în discuţie chestiuni rasiale când s-a referit la numărul angajaţilor înainte de pandemia Covid-19 subliniind că economia înfloritoare a SUA a fost o binefacere „pentru afro-americani, hispano- americani şi asiatici americani, cum a fost pentru toată lumea”.

„Ce s-a petrecut în ţara noastră şi ce vedem că se întâmplă acum este cel mai grozav lucru penru relaţiile rasiale, pentru comunitatea afro-americană”, ca şi pentru hispano-americani şi asiatici americani.

În discursul său citit Trump a spus că egalitatea în faţa legii „trebuie să însemne că fiecare american este tratat egal când are de-a face cu aplicări ale legii îndiferent de rasă, culoare a pielii, gen sau credinţă”.

„Toţi trebuie să fie trataţi în mod drept”, a spus preşedintele american înainte de remarca că speră că George Floyd „se uită acum la noi”.

Anterior Donald Trump apreciase că protestele masive după uciderea bărbatului i-au întinat memoria, el ameninţând cu o intervenţie a armatei. Totodată, echipa sa de campanie a folosit colaje ale demonstraţiilor pentru un clip numit „Vindecare, nu Ură”. Twitter a eliminat video-ul pe motive de nerespectare a proprietăţii intelectuale. 

Trump a mai spus că administraţia sa „a făcut mai mult pentru americanii de culoare” decât oricare alta înaintea sa invocând rata şomajului. Însă aceasta a crescut la 16.8 % în timpul mandatului său, iar un raport recent al Institutului pentru Politici Economice a arătat că familiile afro-americane au fost lovite puternic de pandemie prin prisma pierderii locurilor de muncă şi scăderii unor venituri deja mici.

În luna mai numărul persoanelor care şi-au pierdut permanent locul de muncă a crescut cu 295.000 ridicând bilanţul total la 2.3 milioane. 

Potrivit datelor Johns Hopkins University, SUA au aproape 2 milioane de cazuri de îmbolnăvire şi peste 100.000 de decese.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite