Cum justifică Trump folosirea expresiei „misiune îndeplinită“, prin care a salutat atacurile contra regimului sirian

Cum justifică Trump folosirea expresiei „misiune îndeplinită“, prin care a salutat atacurile contra regimului sirian

Donald Trump FOTO Getty Images

Donald Trump a justificat de ce a ales expresia ”misiune îndeplinită” pentru a saluta atacurile contra regimului sirian, o formulă care a căpătat anumite conotaţii după ce predecesorul său republican George W. Bush a aunţat prin ea prematur sfârşitul Războiului din Irak, scrie AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sâmbătă, la câteva ore după ce a lansat raiduri ţintite, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, împotriva unor instalaţii aparţinând puterii de la Damasc în ripostă faţă de un presupus atac chimic, preşedintee Statelor Unite a scris aceste cuvinte pe Twitter şi a adăugat că ”rezultatul” operaţiuni, ”perfect executate”, ”n-ar fi putut fi mai bun”.

Imediat, în presa americană şi pe reţele de socializare, s-a făcut paralela cu ceea ce s-a întâmplat în 2003, când preşedintele american de la acea vreme a anunţat sfârşitul principalalor operaţiuni de luptă în Irak de pe puntea portavionului Abraham Lincoln. În spatele lui George W. Bush, o banderolă mare proclama ”Mission accomplished”.

Anunţul s-a dovedit rapid prematur, iar de atunci conducătorii politici americani evită cu grijă această formulă.

”Raidul sirian a fost perfect executat, cu o asemenea precizie, încât singurul mod găsit de Presa Falsă de a critica este faptul că am ales expresia «Misiune Îndeplinită»”, a răspuns duminică Donald Trump, tot pe Twitter, atacând din nou "Fake News Media", una dintre ţintele sale preferate.

”Ştiam că vor sări pe această ocazie, însă eu cred că este o formulă militară atât de frumoasă încât trebuie să fie reabilitată. Să o folosim des!”, a îndemnat el.

În emisiunea Fox News Sunday, ambasadoarea Statelor Unite la ONU Nikki Haley a apărat şi ea exprimarea preşedintelui. ”Ca soţie de militar, ştiu că atunci când închei cu bine o sarcină este o misiune îndeplinită”, a declarat ea.

Pentagonul a anunţat sâmbătă că toate ţintele, legate potrivit Washingtonului de programul înarmării chimice al regimului lui Bashar al-Assad, au fost ”atinse cu succes”.

”Din punct de vedere politic, «misiune îndeplinită» are o semnificaţie mai largă, dar eu cred că preşedintele a folosit-o în termeni militari. Ştim bineînţeles că munca noastră în Siria nu s-a terminat”, a relativizat Nikki Haley, în contextul în care atacaurile militare nu urmează să schimbe echilibrul pe teren în Războiul din Siria şi nici să deblocheze un proces de pace aflat în impas.

citeste totul despre: