Trump îşi exprimă solidaritatea cu Franţa după atacul de la Nisa. „Aceste atacuri trebuie să înceteze imediat. Nicio ţară nu le mai poate tolera”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump FOTO AFP

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump şi-a exprimat joi solidaritatea cu Franţa, după un atac cu cuţitul, soldat cu trei morţi, într-o biserică la Nisa, şi a denunţat „atacuri teroriste” inacdeptabile, relatează BFMTV.

„Suntem din tot sufletul cu francezii. America este alături de cel mai vechi aliat al nostru în această luptă”, a scris pe Twitter şeful în exerciţiu al statului american.

„Aceste atacuri teroriste ale unor islmişti radicali trebuie să înceteze imediat. Nicio ţară, Franţa sau alta, nu le mai poate tolera!”, a adăugat Trump.

Un bărbat înarmat cu o armă albă a ucis, joi, trei persoane, un bărbat şi două femei, şi a rănit mai multe altele, în apropiere de Biserica Notre-Dame, la Nisa, după care a fost arestat.

Trei persoane, printre care şi un paracliser, au fost ucise joi într-un atac cu o armă albă la Nisa, în apropiere de Biserica Notre-Dame, o persoană fiind decapitată. Autorul atacului a fost reţinut. El a strigat „Allah akbar” („Allah este mare”) în timpul faptelor, declară surse apropiate anchetei pentru AFP.

Una dintre cele trei victime este o femeie în vârstă de aproximativ 70 de ani, care a venit să se roage joi dimineaţa devreme. Ea a fost găsită cu gâtul tăiat, „aproape decapitată”, în apropiere de agheasmatar, declară o sursă din poliţie o sursă pentru Le Figaro.

Sacristanul bazilicii, un bărbat laic în vârstă de 45 de ani, a fost ucis tot în interiorul bisericii, potrivit unui canonic, Philippe Asso.

A doua femeie, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a fost ucisă cu mai multe lovituri de cuţit. Pentru moment nu se cunoaşte nimic despre identitatea sa.

Atacul a provocat un şoc în Franţa în ajunul unui nou „lockdown” de cel puţin o lună pentru combaterea Covid-19 şi cu câteva zile înainte de Ziua Tuturor Sfinţilor, o sărbătoare importantă în catolicism.

La două ore după atacul de la Nisa, un bărbat înarmat cu un cuţit a încercat să înjunghie ofiţeri de poliţie în Avignon, relatează Europe 1. El a strigat „Allahu Akbar” în timp ce ameninţa poliţişti care au răspuns cu focuri de armă. Lovit de gloanţe, bărbatul a murit.

Totodată, forţele de securitate saudite au arestat joi un cetăţean saudit care a atacat cu un obiect ascuţit un paznic de la consulatul francez din oraşul Jeddah (vest), a relatat agenţia oficială saudită SPA, citată de EFE.

Franţa a ridicat nivelul alertei de securitate pentru întreg teritoriul la cel mai ridicat, „urgenţă atentat”, după atacul de la Nisa, a anunţat joi prim-ministrul Jean Castex. Nivelul „urgenţă atentat” este cel mai ridicat din planul antiterorist al Franţei.

El este instituit imediat după un atentat sau dacă un grup terorist identificat şi nelocalizat intră în acţiune. Acest nivel este instituit pentru o durată limită, pe durata gestionării crizei. Nivelul „urgenţă atentat” permite în special asigurarea mobilizării excepţionale a mijloacelor de răspuns, dar şi difuzarea informaţiilor susceptibile să-i protejeze pe cetăţeni într-o situaţie de criză.

Şi Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi pe Twitter, că este „consternat” de atactul care a avut loc la Nisa. Şeful statului a mai spus că România sprijină Franţa în lupta împotriva extremismului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite