Trump îşi continuă războiul cu platformele de social media. ”Există cenzură la un nivel pe care nimeni nu-l înţelege, nimeni nu-l crede posibil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump şi-a reluat atacurile la adresa giganţilor din Silicon Valley în cadrul unui summit despre social media ţinut la Casa Albă. Preşedintele american e declarat că e nevoie de ”reglementări şi soluţii legislative” pentru ceea ce acesta consideră a fi un tratament nedrept aplicat vocilor conservatoare de către platformele de social media, relatează AFP.

Cu toate că Trump a portretizat întâlnirea de la Casa Albă drept un adevărat summit despre social media, reprezentanţii acestor platformelor nu au fost invitaţi. În schimb, preşedintele american s-a înconjurat de mai mulţi activişti conservatori care au intrat de-a lungul timpului în conflict cu aceste platforme, promiţând că o întâlnire cu reprezentanţii companiilor de social media va avea loc în următoarele săptămâni pentru a purta ”o conversaţie serioasă”.

Discursul preşedintelui american a atins mai multe subiecte, de la scăderea ratei şomajului sub administraţia sa până la oferirea de dovezi că părul său e real, dar tema principală a fost cea a părtinirii anti-conservatoare a platformelor de social media, observă Politico.

Dincolo de cenzurarea vocilor conservatoare pe aceste platforme, Trump a mai susţinut şi că Twitter blochează unii utilizatori din a-i urmări contul, că ar fi avut mult mai multe milioane de urmăritori pe Twitter dacă acest lucru nu s-ar întâmpla şi că aprecierile postărilor sale fluctuează într-un mod suspect. 

”Ne confruntăm cu o părtinire teribilă. Există cenzură la un nivel pe care nimeni nu-l înţelege, nimeni nu-l crede posibil. Se joacă cu prea multe minţi şi e un joc nedrept”, a declarat Trump. Acesta a promis că administraţia lui ”va explora toate soluţiile legislative pentru a proteja libera exprimare a tuturor americanilor”.

Printre invitaţii lui Trump s-au numărat reprezentanţi şi senatori din Partidul Republican, dar şi personalităţi de extremă dreapta, populare pe internet, scrie CNN. Mai mulţi dintre aceştia au ţinut şi ei discursuri privitoare la problemele ridicate de politicile platformelor de socializare.

”Google, Facebook şi Twitter au primit tot felul de tratamente speciale din partea guvernului. Sunt trataţi ca nimeni altcineva”, a declarat Josh Hawley, senator american. ”Dacă vor să-şi păstreze acest tratament special, lucrurile sunt simple. Trebuie să se oprească din a mai discrimina voci conservatoare”.

Hawley a propus înlăturarea imunităţi legale a companiilor de social media pentru conţinutul postat de utilizatori în cazul în care acestea nu pot dovedi că sunt neutre din punct de vedere politic. Reprezentanţii platformelor neagă orice formă de favoritism politic, iar republicanii nu au oferit niciun fel de dovezi sistematice ale faptului că există discriminarea împotriva conservatorilor. Trump nu a fost de acord în mod explicit cu propunerea lui Hawley, dar a declarat că acesta lucrează la ”nişte reglementări foarte importante”.

Activiştii pentru drepturi digitale avertizează că măsura propusă de Hawley ar putea submina protejarea dreptului la liberă exprimare. ”Guvernul n-ar trebui să le ceară unor părţi intermediare – sau să le forţeze – să elimine diferite forme de exprimare protejate constituţional pe care guvernul nu le poate elimina direct”, se observă într-o scrisoare publică semnată de 27 de organizaţii pentru drepturi civile şi digitale şi 50 de membri ai mediului academic. ”Mai mult, impunerea responsabilităţi generale pentru ceea ce exprimă utilizatorii stimulează platformele să greşească atunci când vine vorba de eliminarea diferitelor postări, rezultând într-o cenzurare excesivă”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite