Trump întoarce spatele Orientului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales al SUA şi-a propus ca în prima zi după ce îşi preia mandatul să retragă Statele Unite din Parteneriatul Transpacific.

Republicanul Donald Trump, preşedintele ales al SUA, care îşi va începe mandatul pe 20 ianuarie, a anunţat, luni, care este planul său pentru prima sa zi de lucru ca lider al Americii.

Concret, printr-un ordin executiv prezidenţial, el va începe procesul de retragere a Statelor Unite din Parteneriatul Transpacific (TPP), respectându-şi astfel una dintre principalele promisiuni electorale.

Trump, care a acuzat în mod repetat presa americană că este părtinitoare, a făcut acest anunţ prin intermediul unei înregistrări video ce a fost publicată online.

Potrivit preşedintelui ales, acest parteneriat comercial, semnat în 2015 de 12 ţări, excluzând China, este „un potenţial dezastru“ pentru Statele Unite. 

„În locul lui, vom negocia tratate comerciale bilaterale şi corecte ce vor readuce locurile de muncă şi industria pe teritoriul american“, a precizat Trump.

Parteneriatul Transpacific, încheiat de preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama, nu a intrat deocamdată în vigoare. Pentru a deveni aplicabil, acesta trebuie aprobat de Congresul american, dominat de republicani, iar la scurt timp după ce Trump a câştigat cursa prezidenţială, surse citate de presa americană au declarat că Obama nu va mai face eforturi pentru ca acordul să fie trecut prin Congres.

Parteneriatul este menit că consolideze relaţiile economice dintre ţările semnatare (SUA, Japonia, Malaysia, Vietnam, Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Mexic, Chile şi Peru), prin reducerea taxelor şi protejarea comerţului, ca metodă de creştere economică.

Japonia regretă, China jubilează

Practic, TPP ar putea permite crearea unei pieţe unice după modelul celei din UE, prin eliminarea a circa 18.000 de taxe vamale.

Negocierea lui a durat opt ani, însă fără SUA, acesta nu va putea deveni realitate, deoarece el trebuie aprobat de cel puţin şase ţări care să reprezinte cel puţin 85% din producţia economică a semnatarilor.

De altfel, premierul japonez Shinzo Abe, a afirmat că parteneriatul nici nu ar avea sens fără SUA, adăugând că „ar fi imposibil ca TPP să fie renegociat“. 

Decizia lui Trump îi cade cum nu se poate mai bine preşedintelui chinez, Xi Jinping, care, la sfârşitul săptămânii trecute, încerca să-şi promoveze la summitul Forumului de Cooperare Asia-Pacific din Peru propria viziune privind comerţul regional.  

„Dacă SUA renunţă la funcţia sa de lider de aici, normal că rolul va fi preluat de China“, a declarat expertul economic Tu Xinquan, care a consiliat guvernul chinez pe probleme comerciale, notează Reuters.

„America mai întâi“

Donald Trump a anunţat şi alte măsuri pe care le va lua în primele sale 100 de zile la Casa Albă, toate subordonându-se principiului „America First“ („America mai întâi“, în trad.). 

Printre acestea se numără reformarea clasei politice, reconstruirea clasei de mijloc, anchetarea abuzurilor comise în programele de acordare a vizei pentru a nu descalifica „muncitorul american“ şi anularea „restricţiilor care distrug locuri de muncă în domeniul producţiei“ de energie. 

Pe de altă parte, fostul manager de campanie al preşedintelui ales, Kellyanne Conway, a declarat că viitoarea administraţie Trump nu o va urmări în justiţie pe democrata Hillary Clinton, aşa cum a sugerat republicanul în campanie, după ce a acuzat-o că este coruptă şi mincinoasă.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite