Trump îi îndeamnă pe activiştii anti-avort să rămână uniţi înaintea alegerilor din 2020

Trump îi îndeamnă pe activiştii anti-avort să rămână uniţi înaintea alegerilor din 2020

Donald Trump FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Donald Trump s-a distanţat de noua lege restrictivă anti-avort din Alabama, prin expunerea unor viziuni personale diferite, chiar în timp ce îi îndemna pe activiştii anti-avort să rămână uniţi, odată cu îndreptarea ţării către alegerile din 2020, scrie Associated Press.

Într-o serie de mesaje pe Twitter legate de avort, Trump nu a specificat dacă este de acord sau nu cu legea din Alabama, care interzice întreruperea de sarcină în aproape toate cazurile, inclusiv viol şi incest.

Însă un oficial important al administraţiei a declarat, duminică, faptul că preşedintele este preocupat de noile legi statale, în urma cărora medicii care efectuează avorturi ajung la închisoare.

Oficialul a spus că Trump a vrut să sublinieze că cineva se poate opune avortului, la fel cum e şi cazul său, dar în acelaşi timp îl poate accepta atunci când este vorba despre viol sau incest sau când viaţa mamei este pusă în pericol. Oficialul a acceptat să discute acest subiect doar sub anonimat.
Trump a scris pe Twitter, sâmbătă, că victoriile activiştilor anti-avort vor „dispărea repede“, dacă „suntem nesăbuiţi şi nu rămânem uniţi“.

Îndreptându-se spre sezonul realegerii, preşedintele încearcă să împace baza sa electorală conservatoare care vrea criminalizarea accesului la avort şi posibilitatea de a le înfuria pe femeile care sunt deja sceptice în legătură cu Trump.

Neînţelegerile dintre republicani privind legea din Alabama sunt deja vizibile şi Trump crede că democraţii profită de acest lucru.

Liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy din California, cel mai important republican din camera controlată de democraţi, s-a opus legii, spunând că susţine excepţiile în cazul violului, incestului şi pericolului asupra sănătăţii femeii. Între timp, evanghelistul Pat Robertson a spus că legea este prea „extremă“ şi nu este cea mai bună modalitate de a încerca să forţeze Curtea Supremă să revizuie – sau să schimbe radical – verdictul în cazul Roe vs. Wade, prin care curtea a stabilit rolul constituţional al unei femei de a avorta.

Mai mulţi dintre democraţii care concurează pentru dreptul de a candida împotriva lui Trump în 2020 s-au exprimat împotriva legii din Alabama şi ale măsuri ale statului de a impune noi restricţii referitoare la avort, promiţând să protejeze drepturile la avort prin legislaţie naţională sau, dacă vor fi aleşi, prin nominalizări la Curtea Supremă.

Alte legi statale interzic avortul odată ce pot fi detectate bătăi ale inimii fetusului. Specialiştii spun că acest lucru se întâmplă la aproximativ şase săptămâni de sarcină, deseori înainte ca o femeie să realizeze sau să confirme că este însărcinată.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: