Trump începe spălarea acoliţilor înainte de plecare. Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate suspectat de legături cu Moscova, a fost graţiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a graţiat miercuri pe fostul său consilier de securitatea naţională, Michael Flynn. Acesta a recunoscut în trecut că a minţit FBI-ul în cadrul investigaţiei agenţiei federale asupra influenţei Moscovei în alegerile prezidenţiale din 2016.

Decretul de graţiere al lui Trump, care ar putea fi primul dintr-o listă lungă, vine în ultimele săptămâni de mandat ale preşedintului republican şi a strânit critici dure din partea democraţilor şi a altor voci din societatea americană, scrie Reuters.

General în rezervă, Flynn a recunoscut în 2017 că a minţit FBI-ul despre natura interacţiunilor pe care le-a avut cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite în săptămânile de dinainte de inaugurarea lui Trump din ianuarie 2017. Între timp, acesta şi-a retras pledoaria de vinovăţie, spunând că procurorii i-au încălcat drepturile şi l-au păcălit pentru a semna declaraţia respectivă. O sentinţă finală era încă aşteptată în cazul acestuia înainte ca Trump să anunţe graţierea.

„Este marea mea onoare să anunţ că generalul Michael T. Flynn a fost graţiat. Felicitări acestuia şi familiei sale minunate, ştiu că acum vor avea o Zi a Recunonştinţei cu adevărat fantastică”, a scris Trump pe Twitter.

Decizia preşedintelui american reprezintă cea mai importantă graţiere ordonată de către acesta de când şi-a preluat mandatul în 2017. Printre alţii, Trump a graţiat militari americani acuzaţi de crime de război pe frontul din Afghanistan şi pe Joe Arpaio, fost şerif din Arizona cunoscut pentru acţiunile sale dure împotriva imigranţilor nedocumentaţi. 

„Donald Trump a abuzat de puterea prezidenţială de graţiere pentru a-şi recompensa prietenii şi aliaţii politici şi pentru a-i proteja pe cei care au minţit pentru a-l acoperi”, a spus congresmanul Adam Schiff, preşedintele Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor şi principala figură care a condus procesul de impeachment al preşedintului american. 

Flynn a ocupat pentru o scurtă perioadă, de doar 24 de zile, poziţia de consilier pe probleme de securitate externă la Casa Albă, imediat după venirea lui Donald Trump la putere. Preşedintele i-a concediat atunci după ce acesta l-a minţit pe vicepreşedintele Mike Pence, iar presa a început să vuiască cu informaţii despre legăturile lui Flyyn cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite. 

Pe cine ar mai putea graţia Trump 

Graţierea, prerogativă exclusiv prezidenţială, este larg utilizată de preşedinţii aflat la final de mandat. Obama şi-a folosit această putere pentru a scurta pedepsele a peste 330 de deţinuţi condamnaţi pentru diferite infracţiuni legate de droguri. Donald Trump are o listă tot mai lungă de acoliţi fie aflaţi în vizorul justiţiei americane, fie deja condamnaţi, iar undeva pe acea listă se află chiar el. 

Printre aceştia se numără Steve Bannon, fostul strateg al campaniei din 2016 şi ulterior al Casei Albe, căzut ulterior în dizgraţie. Acesta este acuzat de fraudă, după ce ar fi păcălit mai mulţi susţinători ai lui Trump să facă donaţii pentru construirea zidului de la graniţa cu Mexic şi ar fi utilizat ulterior banii în alte scopuri.

Paul Manafort, fostul şef de campanie în 2016 al lui Trump, a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare, după ce a recunoscut în 2018 mai multe acuzaţii, printre care spălare de bani şi încălcarea ale regulilor lobby-ului. Acesta îşi ispăşeşte pedeapsa la domiciliu momentan, pe fondul impactului pandemiei de COVID-19 asupra închisorilor americane, notează Reuters. 

Michael Cohen, fostul avocat al lui Trump, este şi el condamnat, ispăşindu-şi pedeapsa de trei ani şi jumătate la domiciliu din aceleaşi motive. Donald Trump i-a comutat deja pedeapsa lui Roger Stone, un alt apropiat intrat în vizorul justiţiei americane, şi a graţiat mai multe personaje controversate, precum Joe Arpaio, şeriful din Arizona condamnat pentru sfidarea unei curţi de judecată. 

Chiar dacă au existat multe graţieri controversate în istoria Statelor Unite, graţierea multora dintre persoanele menţionate aici ar fi cu adevărat neobişnuită. Aşa cum observă istoricul Allan Lichtman pentru Vox, acoliţii graţiaţi de preşedinţii americani în trecut nu erau „de obicei deja în închisoare”. 

Cât despre ideea că Trump ar putea să se graţieze pe sine, mai multe analize din presa americană nu cad de acord asupra gradului de plauzibilitatea al acestui lucru. Asta nu înseamnă că Trump nu va încerca, ci că e neclar dacă poate face acest lucru. În cel mai extrem caz, ar putea să se graţieze pentru diferitele acuzaţii aduse la nivel federal, nu şi pentru cele aflate pe rol în tribunale de la nivelul statelor.

Citeşte şi:

Ce deranj mai poate face Donald Trump în ultimele luni de mandat: beţe-n roate pentru Biden, ordine executive şi o ploaie de graţieri

Consecinţele neintenţionate ale psihozei lui Trump. Tot mai mulţi susţinători ai acestuia vor să boicoteze alegerile din Georgia care decid soarta Senatului

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite