„Trump Impeachment Game“: Depoziţia Vindman, un document grav, cu implicaţii dramatice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
sss

Trecem sau, mai precis, sunt foarte mari şanse ca prin voturile din următoarele două zile din Camera Reprezentanţilor să fie votată o rezoluţie care are menirea de a formaliza ancheta în vederea unei proceduri de "impeachment" a Preşedintelui SUA Donald Trump.

Votul final, aşa cum a precizat Nancy Pelosi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, într-o scrisoare adresată propriului său grup parlamentar, va avea loc joi, textul rezoluţiei „stabilind procedura pentru audieri publice, deschise tuturor cetăţenilor americani“ şi anunţă în acelaşi timp „drepturile garantate preşedintelui şi asigurării apărării sale".

Mişcarea este colosal de importantă din punct de vedere politic deoarece, până în acest moment, atât Trump cât şi susţinătorii săi republicani afirmă că ancheta descisă de Camera Reprezentanţilor este complet ilegală şi nu are niciun fel de bază juridică deoarece nu fusese autorizată prin vot în sedinţă plenară a Camerei Reprezentanţilor. Mâine urmează un prim vot în Comisie privind textul,apoi vot în plen joi şi, în consecinţă, este posibil să disapră acest argument fundamental folosit de avocaţii care asigură apărarea preşedintelui.

Pe de altă parte, atenţie la jocurile de procedură specifice, textul rezoluţiei, în cazul în care va fi votat, "va autoriza publicarea transcrierilor tuturor audierilor...şi va prezenta procedurile necesare pentru transmiterea probelor către comisia juridică". Acesteia îi revine rolul final, adică va judeca dovezile prezentate şi, dacă va considera că va fi cazul, va avea misiunea de a formula şi prezenta în mod oficial acuzaţiile împotriva preşedintelui. Astfel încât Senatul să fie obligat să deschidă etapa a doua a jocului, adică procesul propriu zis.

"Am luat acesată iniţiativă de acum - a afirmat Nany Pelosi -  pentru a elimina orice îndoială asupra faptului că Administraţia Trump ar putea să refuze să transmită documente, să împiedice audierea martorilor sau să nesocotească nişte convocări legalmente autorizate sau să continue să se opună Camerei Reprezentanţilor".

Iar lucrurile se tensionează foarte serios deoarece mărturia explozivă făcută în urmă cu câteva ore de lt.col Alexander Vindman care activează în cadrul National Security Council în calitate de expert şef pe probleme ucrainiene seamănă cu detonarea unei grenade defensive de mare putere.

Înainte de a vă invita să citiţi, în continuarea acestui material, declaraţia introductivă a lui Vindeman, sub jurământ, în faţa Comisiei de anchetă, iată câteva date din biografia sa spectaculoasă.

sss

Alexander S.Vindman şi fratele său, Evghenii, aveau doar trei ani când, cu familia, au părăsit Ucraina natală, sosind în SUA cu familia (tatăl şi bunica refugiaţi evrei), doar cu bagajele şi 750$. Alexander a reuşit în 40 de ani un parcurs militar şi academic excepţional, absolvent de Harvard şi, cum spuneam, locotenent colonel în US Army şi decorat cu Purple Heart pentru acte de eroism în războiul din Irak. Însămnătatea depoziţiei sale este cu totul deosebită deoarece este primul oficial în funcţie la Casa Albă care acceptă să depună mărturie

sss

foto: gemenii Vindman, Alexander şi Evghenii (şi acesta oficial de rang înalt la National Security Council de la Casa Albă).

Şi acuzaţiile sunt precise, grave şi foarte argumentate cu nume, fapte, date şi, înainte de toate, cu ceea ce chiar este consemnat că a făcut, imediat după ce a fost în poziţia de a asculta (din Situation Room, pe 25 iulie), în timp real, conversaţia între preşedinţii Trump şi Zelinski al Ucrainei: "nu cred că era un lucru normal să ceri unui guvern străin să fcăcercetări asupra unui cetăţean american...şi am fost îngrijorat de implicaţiile asupra sprijinului SUA pentru Ucraina..".. Mai afirmă că este convins că dacă Ucraina va merge acum pe calea cerută, adică de a investiga familia Biden şi compania Burisma, aşa cum a sugerat Trump, Ucrina nu se va mai bucura de sprijinul bipartizan în Congres şi totul va "pune în primejdie securitatea naţională a SUA".

Nimeni nu poate spune dacă această depoziţie a unui martor de aemnea competenţă va aprofunda dubiile sau acuzaţiile existente la adresa unora dintre oficialii-cheie ai Administraţiei Trump. Deocamdată, să ne uităm la numele menţionate, să ne uităm şi cu mai mare atenţie la legăturile lor cu piaţa ucraineană de putere şi vedem că lucrurile devin infint mai complicate decât păreau până acum, ameninţând să angajeze o înfruntare geo-politică din care nimeni nu poate scăpa indemn. În jurl Ucrainei se ţese acuzaţia, în jurul Ucrainei se încearcă apărarea. Iar Ucraina ce vrea. ce ştie şi ce poate să dea drumul ca informaţie oficială la un asemenea nivel în care încleştarea va fi mortală?

Există documente, anunţă diferitele surse care ameninţă cu noi şi noi dezvăluiri. Posibil, chiar credibil din momentul ce, după ce veţi citi începutul depoziţiei lt.colonelului american, veţi vedea cât de sus au fost ridicate mizele. Şi, citind acest text, nu uitaţi că adevărata temă de fundal este păstrarea sau pierderea puterii şi influenţei globale.

P.S. Poate, dacă aveţi timp, ar fi interesant să identificaţi personajele principale ale poveştii de urmează.

P.S.S. Nu ştiu să vă spun de ce, dar mi-am amintit de spusele lui John le Carre: "The friends of my frinds are my friends".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite