Trump plănuieşte să elibereze imigranţii ilegali în oraşe-sanctuar. Reacţiile primarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a admis că plănuieşte să-i plaseze pe deţinuţii imigranţi în oraşele administrate de democraţi, într-o încercare de a le forţa mâna în semn de ripostă faţă de politicile lor permisive faţă de imigranţii ilegali.

Preşedintele republican a scris pe Twitter că opozanţii săi ar trebui să fie „foarte fericiţi” dată fiind politica lor „graniţe deschise, primire cu braţele deschise.”

 El a declarat că are în vedere aşa- numitele oraşe-sanctuar, ale căror politici îi favorizează pe imigranţii fără forme legale. Trump a scris vineri pe Twitter că dat fiind că democraţii nu sunt dispuşi să schimbe „legile noastre ale imigraţiei, care ne pun în mare pericol, ” „ne gândim foarte serios să-i plasăm pe imigranţii ilegali exclusiv în oraşele –sanctuar”.

Această confirmare din partea lui Trump a relatărilor din presa din SUA contrazice comunicatul  Casei Albe care a negat că planul este încă considerat viabil. 

La solicitările Casei Albe, anul trecut, dar şi anul acesta nu mai departe de luna februarie, privind trimiterea imigranţilor din America Centrală în „orăşe –sanctuar de mărime mică sau medie”, Biroul de Imigrări (Immigration and Customs Enforcement) ar fi respins ideea din considerente de buget şi de răspundere legală, pe lângă îngrijorările legate de reacţia publică. Astfel, potrivit Washington Post citat de BBC, Casa Albă a comunicat că propunerea a fost doar o „sugestie”, care a fost însă în final respinsă.

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a declarat vineri reporterilor că ideea nu e „demnă” de un preşedinte al SUA, dând dovadă de „lipsă de respect” în faţa provocărilor cu care se confruntă ţara, „o naţiune de imigranţi.” 

Oraşele- sanctuar sunt jurisdicţii – precum New York, Los Angeles, San Francisco şi Chicago – ale căror politici municipale limitează cooperarea cu Biroul de imigrări federale.

Reacţiile primarilor

Primarul democrat al oraşului Chicago Rahm Emanuel a declarat: „Preşedintele Trump nu poate înţelege un lucru: America este o ţară-sanctuar.”

Primarul oraşului San Francisco London Breed a spus că „nu este o propunere sau  idee reală, ci doar o tactică de intimidare.”

Primarul oraşului Philadelphia Jim Kenne, potrivit Reuters. „Planul Casei Albe dovedeşte dispreţul total al administraţiei Trump pentru demnitatea umană.”

Primarul oraşului Los Angeles Eric Garcetti  a observat în aceeaşi notă: „Domnule preşedinte, ei sunt oameni, nu pioni.”

Primarii oraşelor Oakland, California şi Takoma Park, Maryland au reacţionat de o manieră similară.

În luna martie oficialii au arestat sau refuzat accesul a peste 103.000 de oameni la graniţa cu Mexicul, peste dublu faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă.

Guvernatorul New Mexico Michelle Lujan Grisham a numit planul „absurd, trist şi tipic pentru preşedinte – ca să nu mai spunem că dovedeşte nepăsare şi cruzime faţă de situaţia critică a famillior de migranţi.”

Trump a încercat să retragă finanţarea federală a oraşelor-sanctuar, şi mai recent să impună condiţii mai dure aplicanţilor pentru azil, dar judecători federali s-au pus în calea acestor planuri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite