Trump explică de ce a anulat în ultima clipă un atac programat contra Iranului

Trump explică
de ce a anulat în ultima clipă un atac programat contra Iranului

Donald Trump FOTO EPA-EFE

Donald Trump a confirmat vineri că a anulat un atac programat joi seara împotriva Iranului. Potrivit liderului de la Casa Albă, operaţiunea pregătită de Pentagon nu ar fi reprezentat un răspuns „proporţional“ faţă de distrugerea dronei americane.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Cu zece minute înainte de atac, l-am oprit. Nu era proporţional cu distrugerea unei drone fără echipaj“, a scris preşedintele american pe contul său de Twitter.

Trump a mai anunţat că a impus joi seara noi sancţiuni Iranului, dar nu a precizat de ce natură.

„Eu nu mă grăbesc, armata noastră (...) este cea mai bună din lume“, a adăugat el în acest amesaj.

Şeful statului american a precizat că i s-a spus că operaţiunea militară de represalii - care ar fi vizat, potrivit lui, trei instalaţii iraniene - ar fi putut să se soldeze cu 150 de morţi. Informaţia respectivă i-a venit de la un general.

Potrivit unor surse guvernamentale iraniene, Trump ar fi transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj autorităţilor iraniene, prin care le informa cu privire la iminenţa unui atac al armatei americane şi în care îşi exprima voinţa unui dialog.

Totuşi, un reprezentant al Consiliului Suprem pentru Securitate Naţională de la Teheran a dezminţit această informaţie.

„America nu a trimis vreun mesaj prin intermediul Omanului Iranului. Nu e nimic adevărat în toată povestea asta“, a spus purtătorul de cuvânt Keyvan Khosravi.

Pe de altă parte, un comandant al Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului de la Teheran, a declarat că ţara sa s-a abţinut să doboare un avion american de patrulare maritimă - cu 35 de oameni la bord - care însoţea avionul fără pilot doborât în Marea Oman.

„Am fi putut să-l doborâm, dar nu am făcut acest lucru“, a susţinut generalul, insistând că atât drone, cât şi avionul au intrat în spaţiul aerian iranian, acuzaţie dezminţită de partea americană.

Riscul izbucnirii unui război între Washington şi Teheran, amplificat de săptămâni, s-a exacerbat după distrugerea dronei americane, de tip RQ-4 Global Hawk.

Televiziunea publică iraniană a difuzat vineri imagini care ar reprezenta fragmente ale dronei respective.

Înregistrare care ar prezenta doborârea dronei americane

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: