Mişcarea care a surprins toată planeta. Trump, despre schimbul de prizonieri cu Iranul: Iată, putem ajunge la o înţelegere!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a mulţumit sâmbătă Teheranului pentru o negociere „foarte corectă” după ce un cercetător american a fost eliberat în schimbul unui om de ştiinţă iranian reţinut în SUA, relatează AFP.

Schimbul de prizonieri a avut loc pe teren neutru, în Elveţia, în contextul unor relaţii devenite tot mai tensionate între cele două ţări după ce Iranul a doborât o dronă americană şi Trump a fost pe punctul de a riposta cu atacuri aeriene. Un absolvent de la Princeton, americanul de origine chineză Xiyue Wang, arestat în 2016 în Iran pentru spionaj, a fost eliberat în schimbul omului de ştiinţă iranian Massoud Soleimani, arestat anul trecut la Chicago.

„Mulţumesc Iranului pentru o negociere foarte corectă”, a scris Trump pe Twitter. „Iată, putem ajunge la o înţelegere!” a adăugat Trump care e aşteptat să-l întâmpine pe Wang la sosirea în SUA după o oprire a fostului prizonier în Germania pentru evaluarea stării sale de sănătate.

Într-o fotografie publicată pe Twitter de către Ambasada americană de la Berna, cercetătorul american se îmbrăţişează cu ambasadorul american în Elveţia, Edward McMullen. Wang se află într-o stare de spirit bună şi pare a fi sănătos, a declarat un înalt oficial din administraţia americană.

Teheranul a anunţat eliberarea cetăţeanului său la scurtă vreme după ce Trump a dezvăluit că cetăţeanul american de origine chineză se află în drum spre casă.

„Mă bucur că profesorul Massoud Soleimani şi Xiyue Wang vor ajunge curând lângă familiile lor”, a scris pe Twitter  ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, publicând o fotografie cu el şi omul de ştiinţă la bordul avionului spre „casă”.

„Mulţumiri celor implicaţi, în special guvernului elveţian” care a apărat interesele americane în Iran în absenţa legăturilor diplomatice, a mai spus Zarif.

Imagine indisponibilă

Minstrul elveţian de externe a confirmat faptul că schimbul – pe care l-a numit un „gest umanitar”- a avut loc pe teritoriul său.

„Ţara noastră este pregătită şi pentru alte medieri conform îndelungatei noastre tradiţii a bunelor oficii”, a transmis ministrul elveţian într-un comunicat.

SUA şi Iranul şi-au încetat relaţiile diplomatice în 1980.

Acuzaţiile aduse celor doi prizonieri

Secretarul de stat american, Mike Pomeo, a declarat că SUA „sunt mulţumite că Teheranul  a dovedit o atitudine constructivă în această chestiune”.

Un înalt oficial american care a vorbit sub anonimat a spus că schimbul de prizonieri oferă speranţe în privinţa disponibilităţii Iranului de a „se aşeza la masa discuţiilor şi în celelalte chestiuni” precum programul nuclear, „activităţile maligne” în Orientul mijlociu şi protestele de stradă soldate cu morţi.

Oficialul a mai spus şi că „eliberarea lui Wang ar putea fi un semn că iranienii încep sî înţeleagă că practica diplomatică de a lua ostatici ar trebui să înceteze”.

La momentul arestării sale în 2016, în august, Wang făcea cercetări în legătură cu istoria Euroasiei de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX pentru teza sa de doctorat. Acuzat de spionaj, fusese condamnat la 10 ani de închisoare.

Oficialul american citat mai sus a spus că el nu era nicidecum un spion şi a fost condamnat pe nedrept, în timp ce un comunicat publicat de Mizan Online, agenţia de ştiri a autorităţii judiciare iraniene, a arătat că Wang a fost „pus în libertate prin clemenţă islamică”.

Cât despre Soleimani, profesor şi cercetător în domeniul celulelor stem la Universitatea Tarbiat Modares din Teheran, acesta a fost arestat pe aeroportul din Chicago în octombrie 2018 fiind acuzat că ar fi încercat să expedieze hormoni de creştere.

Oficialul american a confirmat că acuzaţiile la adresa lui au fost retrase  şi a numit schimbul „un gest umanitar reciproc„ şi „o înţelegere extrem de bună pentru SUA” ţinând să precizeze că nu s-au făcut niciun fel de plăţi şi nimic în afara prizonierului nu s-a dat la schimb.

Preşedintele organizaţiei non-guvernamentale International Crisis Group a calificat schimbul ca reprezentând nişte rare veşti bune de pe frontul relaţiilor SUA-Iran, însă a atras atenţia că şi alţi americani sunt reţinuţi pe nedrept în iran şi că nu ar trebui folosiţi ca monede de schimb .

Printre cetăţenii străini reţinuţi în Iran se numără fostul soldat american Michael R. White, o mamă iraniană, cetăţean britanic, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, cercetătorul francez Roland Marchal şi lectorul universitar australian Kylie Moore-Gilbert.

În septembrie, SUA au eliberat-o pe Negar Ghodskani, o femeie iraniană acuzată de încălcarea sancţiunilor contra Teheranului. Aceasta a născut în timpul custodiei americane.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite