Trump, deranjat de satiră. Echipa sa de campanie a cerut eliminarea unei caricaturi de pe o platformă cu produse tipărite la cerere

Trump, deranjat de satiră. Echipa sa de campanie a cerut eliminarea unei caricaturi de pe o platformă cu produse tipărite la cerere

„Cultul lui Trump”, caricatură realizată de Nick Anderson FOTO Nick Anderson

Aflat în plină campanie de realegere la Casa Albă, Donald Trump a cerut eliminarea unei caricaturi urcate recent pe o platformă online cu produse tipărite la cerere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 17 mai, caricaturistul Nick Anderson, premiat cu Pulitzer în 2007, a urcat pe Redbubble, un fel de piaţă online cu produse tipărite la cerere, un desen care se pare că nu i-a plăcut deloc celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Intitulată „Cultul lui Trump”, cacricatura îl prezintă pe actualulul lider de la Casa Albă scoţând cu polonicul un lichid purpuriu dintr-un vas etichetat „Clorox” şi împărţindu-l unor adepţi de-ai săi purtând pălării roşii inscripţionate „MAGA”. Alte două cuvinte - „Kool-aid” şi „Chloroquine” - apar tăiate.

Caricatura este inspirată din felul controversat în care Donald Trump a gestionat pandemia de covid-19. De exemplu, preşedintele american a promovat clorochina ca tratament sigur împotriva bolii provocate de noul coronavirus, în pofida reticenţei agenţiilor şi organizaţiilor de sănătate.

La mai puţin de 24 de ore de la publicarea caricaturii, Nick Anderson a primit un e-mail de la Redbubble legat de eliminarea creaţiei sale. Compania îl anunţă că a primit o sesizare precum că acest desen încalcă drepturi deţinute de „Donald J. Trump for President, Inc.”.

Potrivit lui Anderson, echipa pentru realegerea lui Trump susţine că pălăriile „MAGA” din caricatură reprezintă încălcări ale unor mărci comerciale. El califică această poziţie drept „absurdă”, deoarece caricatura şi satira sunt protejate de Primul Amendament.

„Trăim o perioadă ciudată, când #POTUS poate acuza în mod fals pe cineva de crimă cu impunitate (încălcând termenii serviciului @Twitter), în timp ce atacă o afacere privată prin eliminarea conţinutului care nu-i place”, denunţă caricaturistul.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: