Trump decretează urgenţă naţională protejarea reţelelor informatice ale SUA, referindu-se voalat la colosul Huawei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a decretat protejarea reţelelor informatice în faţa „adversarilor străini” o urgenţă naţională anunţând măsuri în acest sens.

Trump a semnat un ordin executiv prin care interzice companiilor americane să utlizeze serviciile de telecomunicaţii „străine” pe motivul că reprezintă un risc de securitate.

Ordinul nu menţionează o anume companie de telecomunicaţii, însă analiştii au motive să creadă că Trump are în vedere în special colosul chinez Huawei.

SUA se raliază altor ţări care s-au arătat îngrijorate în privinţa folosirii dispozitivelor pentru acţiuni de supraveghere. China neagă că ar exista asemenea ameninţări de securitate.

Potrivit comunicatului transmis de Casa Albă, ordinul are scopul să protejeze America de „adversari străini” care generează şi exploatează în mod activ vulnerabilităţi ale infrastructurii de telecomunicaţii şi serviciilor.

Ordinul îi conferă secretarului comerţului puterea de a „interzice tranzacţiile care reprezintă un pericol inacceptabil de mare la adresa securităţii naţionale”.

Măsura luată de Trump a fost salutată imediat de preşedintele Comisiei Federale de Telecomunicaţii Ajit Pai care a declarat că „este un pas important pentru securizarea reţelelor din America”.

Statele Unite au impus deja restricţii agenţiilor federale în ceea ce priveşte folosirea dispozitivelor Huawei, încurajându-i şi pe aliaţii săi să le ocolească.

Australia şi Noua Zeelandă au blocat deja utilizarea echipamentelor Huawei pentru următoarea generaţie de reţelele 5G mobile.

În condiţiile în care îngrijorările cu privire la riscurile de securitate ale dispozitivelor companiei chineze se înteţesc, preşedintele Huawei Liang Hua a declarat marţi la Londra că este „dispus să semneze acorduri de non-spionaj cu alte ţări”.

Trump a spus că urmează să poarte discuţii cu omologul său chinez Xi Jinping la summitul G20 din Japonia .

Purtătorul de cuvânt al ministrului chinez de externe Geng Shuang a declarat că cei doi oficiali „păstrează legătura prin diverse mijloace”.

Măsura lui Trump e de natură să tensioneze şi mai tare relaţiile cu China, în contextul unui război comercial aflat în desfăşurare. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite