Trump, dat de gol de filipinezi. Cum îi dezvăluie preşedintele american lui Duterte că are submarine nucleare în apele Peninsulei Coreene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj Rodrigo Duterte (stânga) şi Donald Trump (dreapta) FOTO philstar.com
Colaj Rodrigo Duterte (stânga) şi Donald Trump (dreapta) FOTO philstar.com

Donald Trump i-a spus omologului său filipinez Rodrigo Duterte că Washingtonul a trimis submarine nucleare în apele Peninsulei Coreene, dezvăluie cotidianul New York Times (NYT), ceea ce ridică noi semne de întrebare despre modul în care preşedintele american gestionează informaţiile secrete. Pentagonului nu-i vine să creadă, scrie BuzzFeed News, potrivit news.ro.

Coreea de Nord încearcă să dezvolte o rachetă care să ducă un focos nuclear până în Statele Unite, subliniind că acest program este necesar pentru a contracara agresiunea americană.

În acest context, Trump spune că toate opţiunile sunt pe masă, inculsiv un „conflict major“ cu regimul stalinist de la Phenian, dar că îşi doreşte să rezolve criza pe cale diplomatică.

Însă preşedintele american urmează calea diplomatică dezvăluind informaţii sensibile, semnalează NYT.

Întro-o conversaţie telefonică purtată pe 29 aprilie cu Duterte, Trump s-a lăudat că Washingtonul are „multă putere de foc“ în apele Peninsulei Coreene.

Avem două submarine - cele mai bune din lume. Avem două submarine nucleare, nu că am vrea să le folosim

, se arată în transcrierea conversaţiei.

Această transcriere a fost pusă în circulaţie marţi, sub inscripţia „confidenţial“, de către Departamentul pentru America al Ministerului filipinez de Externe.

Statele Unite au trimis portavionul cu propulsie nucleară USS Carl Vinson în largul Peninsulei Coreene, care s-a alăturat USS Michigan, un submarin cu propulsie nucleară ce a tras la chei în Coreea de Sud la sfârşitul lui aprilie.

Trump l-a lăudat în aceeaşi convorbire pe Duterte pentru că face „o treabă incredibilă în problema drogurilor“, a dezvăluit NYT, un subiect extrem de criticat în Occident.

Aproape 9.000 de persoane, multe dintre ele utilizatori şi dealeri, au fost ucise în Filipine de când a preluat Duterte puterea, pe 30 iunie anul trecut. Potrivit poliţiei, o treime dintre victime au fost împuşcate de poliţişti în legitimă apărare, în cursul unor operaţiuni.

Potrivit NYT, un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Trump, care nu a fost autorizat să vorbească public despre convorbire, a confirmat sub protecţia anonimatului că transcrierea reprezintă o reprezentare fidelă a conversaţiei dintre Trump şi Duterte.

Pentagonul, şocat

La Pengaton, mulţi oficiali s-au arătat indignaţi şi şocaţi de informaţiile despre submarine dezvăluite de Trump lui Duterte, scrie BuzzFeed News.

„Noi nu vorbim niciodată despre submarine!“, au declarat trei oficiali în domeniul Apărării pentru BuzzFeed News după publicarea transcrierii conversaţiei.

Militarii consideră că secretul unor operaţiuni de acest fel constituie cheia succesului misiunii lor.

Pe de altă parte, oficiali americani au declarat sub protecţia anonimatului că Trump a discutat informaţii secrete despre organizaţia teroristă Statul Islamic cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak în Biroul Oval, luna aceasta, ridicând întrebări despre modul în care şeful statului american gestionează secrete.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite