Trump consideră că Rusia a reuşit să semene discordie în SUA. „Se prăpădesc de râs cei de la Moscova”, scrie preşedintele american pe Twitter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO Getty Images
Donald Trump FOTO Getty Images

Preşedintele american Donald Trump a notat, duminică, într-o postare pe Twitter, că Moscova a reuşit să semene discordie în SUA, el menţionând comisiile, anchetele şi ura între partide. Trump a precizat că probabil oficialii ruşi se amuză copios la Moscova.

„Dacă scopul Rusiei a fost să creeze discordie, dezordine şi haos în SUA, atunci, cu toate audierile în comisii, investigaţiile şi ura între partide, au reuşit dincolo de cele mai sălbatice vise ale lor. Se prăpădesc de râs cei de la Moscova. Deşteaptă-te, America!”, a scris Trump pe Twitter.

Vineri, un mare juriu federal a inculpat 13 ruşi şi trei entităţi ruse în legătură cu amestecul în alegeri şi în procesul politic americane. Toţi inculpaţii sunt acuzaţi de complot în vederea înşelării Statelor Unite. Trei dintre ei sunt acuzaţi, de asemenea, de fraudă bancară, iar alţi cinci de furt agravant de identitate, se precizează în comunicat.

Unii dintre inculpaţi, care s-au dat drept cetăţeni americani, au comunicat cu persoane asociate campaniei lui Trump, fără ca acestea să ştie acest lucru. Unii dintre inculpaţi au folosit sisteme informatice, în Statele Unite, pentru a ascunde originea rusă a activităţilor lor, se arată în actul de acuzare.

Principalele servicii de informaţii - între care CIA şi NSA - şi FBI-ul au denunţat deja amestecul rus în alegerile prezidenţiale din 2016, prin campanii pe reţele de socializare şi piratarea unor informaţii provenind din tabăra democrată.

Echipa procurorului special Robert Mueller caută să stabilească dacă Rusia s-a amestecat în alegerile prezidenţiale cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să o înfrângă pe Hillary Clinton, dacă a existat o complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia şi dacă Trump a încercat să pună obstacole investigaţiilor.

Trei membri ai echipei de campanie a lui Trump - inclusiv fostul director Paul Manafort - au fost inculpaţi, iar fostul consilier pe probleme de securitate naţională Michael Flynn a recunoscut că a minţit FBI şi a acceptat să coopereze cu justiţia.

Fostul director al campaniei lui Trump, Paul Manafort, a fost acuzat, în cadrul anchetei, că a conspirat să fraudeze Statele Unite, în afaceri cu Ucraina, şi a conspirat să spele bani.

Unul dintre asociaţii săi, Rick Gates, a fost de asemenea acuzat de conspitaţie în vederea spălării de bani. Un al treilea consilier din echipa de campanie a lui Trump, George Papadopoulos, a pledat vinovat la acuzaţia că a minţit FBI. Fostul strateg şef al preşedintelui Trump, Steve Bannon, a fost interogat de echipa lui Mueller. Locatarul Casei Albe a fost acuzat de opoziţie că a încercat să se amestece în anchetă.

Preşedintele Trump a respins orice complicitate între echipa sa de campanie şi Rusia, iar Moscova dezminte cu regularitate acuzaţiile americane.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite