Trump o comite din nou: ce informaţii le oferă iranienilor într-o postare pe Twitter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare amator de expunere pe reţelele de socializare, Donald Trump riscă să compromită unele activităţi secrete ale Statelor Unite. Mai mulţi experţi se arată alarmaţi de nonşalanţa de care preşedintele american a dat dovadă publicând pe contul său de Twitter o fotografie destinată comunităţii de informaţii şi armatei.

Donald Trump s-a grăbit să nege o informaţie şi şi-a întărit ieşirea pe Twitter cu o fotografie. Este vorba de o acuzaţie adusă americanilor cu privire la implicarea lor într-un incident produs în Iran în cursul unei tentative de lansarea a unei rachete.

„Statele Unite nu sunt implicate în accidentul catastrofal survenit în timpul pregătirilor finale de lansare a Safir SLV de la situl Semnan din Iran. Îi doresc Iranului tot ce e mai bun şi succes în a stabili ce s-a întâmplat la Site One“, a scris liderul de la Casa Albă.

Însă el nu s-a limitat la text şi a ţinut să-i adauge o fotografie de la situl de lansare (foto mai jos). O fotografie care a atras imediat atenţia experţilor militari americani şi pasionaţilor de spaţiu.

Imagine indisponibilă

Mulţi dintre ei şi-au pus întrebarea dacă preşedintele american a difuzat o fotografie clasată strict secret. Ori fotografia respectivă prezintă prea multe informaţii. Potrivit unor membri ai forumului SeeSat-L, fotografia făcută publică de Trump a fost realizată de satelitul militar american USA-224, care survola zona iraniană în momentul incidentului. În mod normal, o astfel de imagine rămâne strict secretă, pentru a nu dezvălui detalii despre capacităţile administraţiei americane în materie de colectare de informaţii.

Spaceflighte Now, un portal specializat în dezabateri despre spaţiu, semnalează că serviciile de informaţii şi armata publică uneori imagini din satelit, dar acestea sunt retuşate, în scopul de a ascunde capacităţile vaselor spaţiale, şi folosite în scopuri bine ţintite.

Trump confirmă astfel că SUA au supravegheat de-a lungul lunii august situl iranian de lansare şi dezvăluie Teheranului până la ce nivel ajunge capacitatea americanilor în materie de colectare a informaţiilor cu ajutorul sateliţilor, scrie LCI, citând experţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite