Trump aşteaptă un semnal din partea Arabiei Saudite pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi de atacurile cu drone împotriva rafinăriilor din regat

Trump aşteaptă un semnal din partea Arabiei Saudite pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi de atacurile cu drone împotriva rafinăriilor din regat

Atac cu drone asupra unor rafinării din Arabia Saudită

Preşedintele Donald Trump a declarat că SUA sunt pregătite şi determinate să răspundă atacurilor cu drone împotriva Arabiei Saudite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Donald Trump a declarat că SUA sunt pregătite şi determinate să răspundă atacurilor cu drone împotriva Arabiei Saudite.
 
 Liderul american a afirmat pe Twitter că SUA au motive să creadă cine este răspunzător pentru atacuri, adăugând însă că vor aştepta o confirmare din partea Arabiei Saudite înainte de a decide asupra modului în care vor riposta. 
 
Două instalaţii petroliere din Arabia Saudită au fost afectate de incendii în urma unor atacuri cu drone produse sâmbătă dimineaţă.
 
Un oficial american de rang înalt, care a vorbit în condiţii de anonimitate, a declarat că „nu există dovezi că atacurile vin din Yemen” şi că acestea au fost lansate, cel mai probabil, din Iran sau Irak.
 
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a aprobat duminică utilizarea rezervelor de petrol destinate situaţiilor de urgenţă, în urma atacurilor împotriva unor rafinării din Arabia Saudită şi creşterea implicită a preţului petrolului ca urmare a reducerii producţiei saudite, potrivit CNN.
 
În cadrul unor postări pe Twitter, Trump a anunţat că a permis utilizarea rezervelor din Rezerva Strategică de Petrol (SPR) „în caz de necesitate”. El a mai adăugat că va utiliza atât petrol cât este necesar „pentru a menţine pieţele bine aprovizionate”.
 
De asemenea, preşedintele american a informat că va lua şi alte măsuri pentru a evita o perturbare a pieţei. „Am informat toate agenţiile competente să grăbească aprobările pentru conductele petroliere din Texas şi alte state”, a spus el.
 
Decizia lui Trump vine după ce preţul petrolului brut a crescut duminică în Statele Unite cu 15%, în timp ce preţul benzinei a crescut cu 11%, potrivit Refinitiv. Şi în Europa, preţul petrolului Brent a crescut cu 18 procente.
 
SPR este cea mai mare rezervă strategică de petrol de pe Glob, înmagazinând aproximativ 645 de milioane de barili. A fost înfiinţată de Congres în anii 1970. Autorităţile americane au făcut uz de aceste rezerve doar de trei ori până acum, cea mai recentă utilizare a acestora fiind în iunie 2011, când războiul civil din Libia a produs un şoc pe pieţele internaţionale.
 
SPR a mai fost folosită şi în 2005, după ce uraganul Katrina a distrus o parte semnificativă a infrastructurii petroliere din Golful Mexic. Prima utilizare a acestor rezerve a avut loc în 1991, când Statele Unite au atacat Irakul în cadrul operaţiunii „Furtună în deşert”.
 
Rezerva strategică de petrol a Statelor Unite este depozitată în statele Texas şi Louisiana.
 
Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită, atribuite de Administraţia Donald Trump Iranului, afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită.
 
Riyadul a informat analiştii din industria energetică despre faptul că atacurile afectează peste cinci milioane de barili pe zi, adică jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, ţară care asigură 10% din necesarul mondial şi este cel mai mare exportator din lume.
 
Reducerea producţiei zilnice cu cinci milioane de barili reprezintă 5% din fluxul la nivel mondial.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: