Trump anunţă că SUA iau în considerare o prezenţă militară permanentă în Polonia

Trump anunţă că SUA iau în considerare o prezenţă militară permanentă în Polonia

FOTO Getty Images

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat marţi că Statele Unite iau în considerare o prezenţă militară permanentă în Polonia precum şi eliminarea vizelor pentru polonezi, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Polonia este dispusă să aibă o contribuţie majoră pentru ca Statele Unite să aibă o prezenţă în Polonia şi cu siguranţă vom discuta despre acest lucru”, a declarat Trump la Casa Albă înaintea unei întâlniri cu preşedintele polonez, Andrzej Duda.

„Analizăm situaţia foarte serios, ştiu că Poloniei îi place această idee şi este ceva ce luăm în considerare”, a adăugat Trump.
Polonia este dispusă să plătească cel puţin două miliarde de dolari pentru instalarea unei baze militare americane pe teritoriul său pe care promite s-o numească ''Fort Trump'', ofertă pe care preşedintele american Donald Trump a anunţat că o examinează "foarte serios", relatează AFP.

Preşedintele polonez Andrzej Duda "ne-a oferit mult mai mult decât două miliarde de dolari'' pentru a înfiinţa o bază permanentă în ţara sa, a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă comună la Casa Albă cu omologul său polonez. "Polonia este pregătită să contribuie semnificativ la prezenţa Statelor Unite în Polonia", a declarat anterior Trump în Biroul Oval, înainte de întâlnirea cu omologul său polonez. "Dacă sunt gata să facă acest lucru, despre asta vom vorbi cu siguranţă", a spus preşedintele american. El a subliniat că Statele Unite au avut în vedere această solicitare a Poloniei ''din punctul de vedere al protecţiei militare a ambelor ţări, dar şi al costurilor'' pe care le implică.

''Statele Unite se angajează să examineze opţiunile pentru un rol mai important al armatei americane în Polonia şi vom intensifica consultările pentru a determina fezabilitatea conceptului'', se menţiona într-un comunicat difuzat marţi seara de Casa Albă. "Rezultatele acestor eforturi vor contribui la apărarea nu numai a Europei Centrale şi de Est, ci şi a întregii Alianţe", se arată în comunicatul citat, într-o referire la NATO, din care face parte şi Polonia.

În cadrul conferinţei de presă comune, preşedintele polonez i-a cerut omologului său american să "trimită mai mulţi militari americani în Polonia". "Sper să luaţi decizia de a trimite mai multe unităţi şi echipament (...). Aş dori foarte mult să văd o bază americană permanentă în Polonia, pe care am numi-o Fort Trump", a adăugat el. ''Prezenţa forţelor americane este total justificată (pe fondul) comportamentului agresiv al Rusiei'', a insistat Duda, referindu-se în special la situaţiile din Georgia sau din provincia ucraineană Crimeea, anexată de Rusia, care reprezintă - în opinia sa - o "încălcare permanentă a dreptului internaţional" de către Moscova. "Există o întreagă paletă de argumente în favoarea ideii că prezenţa forţelor armate americane în această regiune este absolut justificată", a subliniat preşedintele Poloniei.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările