Trump, anchetat de Comisia Juridică din Camera reprezentanţilor pentru obstrucţionarea justiţiei

Trump, anchetat de Comisia Juridică din Camera reprezentanţilor pentru obstrucţionarea justiţiei

Preşedintele SUA, Donald Trump

Şeful Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Jerrold Nadler, a spus că va cere documente de la peste 60 de persoane şi organizaţii, în contextul în care comisia pe care o conduce va începe investigaţii privind o posibilă obstrucţionare a justiţiei şi un abuz de putere din partea preşedintelui Donald Trump, relatează Reuters.

 
„Este foarte clar că preşedintele a obstrucţionat justiţia”, a declarat duminică Jerrold Nadler, a cărui comisie ar fi responsabilă pentru începerea procedurilor de ‘impeachment’ (demitere şi punere sub acuzare) împotriva lui Trump.
 
Comisia Juridică va cere începând de luni documente de la peste 60 de persoane şi organizaţii, printre care Donald Trump Jr., fiul preşedintelui, Departamentul de Justiţie şi şeful financiar de la Trump Organization, Allen Weisselberg, a spus Jerrold Nadler într-un interviu acordat postului de televiziune ABC.
 
„Vom iniţia investigaţii privind abuzuri de putere, corupţie şi obstrucţionarea justiţiei. Este sarcina noastră să protejăm statul de drept”, a declarat el, precizând însă că este prea devreme să se ia în considerare dacă va fi iniţiată procedura de ‘impeachment’.
 
„Înainte de a lansa o procedură de impeachment împotriva cuiva, trebuie să convingi opinia publică americană că trebuie să se întâmple asta”, a mai spus el.
 
Jerrold Nadler a declarat de asemenea că ancheta în desfăşurare a procurorului special Robert Mueller este însuficientă şi că democraţii din Congres consideră că investigaţia ar trebui extinsă.
 
Interviul vine după mărturia publică de miercuri a fostului avocat personal al lui Trump, Michael Cohen, care şi-a acuzat fostul şef că a minţit de multe ori în calitate de candidat şi după ce a devenit preşedinte.
 
Aceste investigaţii au ca obiectiv ”să prezinte cazul în faţa poporului pe tema obstrucţionării justiţiei, corupţiei şi unor abuzuri de putere” de care s-ar face vinovat preşedintele, a precizat acest reprezentant al New Yorkului în camera inferioară a Congresului.
 
”Vom lansa investigaţii cu privire la abuz de putere, corupţie (...) şi obstrucţionarea justiţiei. Treaba noastră este protejăm statul de drept”, a declarat preşedintele Comisiei Jurdicie din cadrul Camerei Reprezentanţilor în emisiunea ABC "This Week".
 
 ”Este foarte clar că preşedintele a obstrucţionat justiţia”, a apreciat Nadler, bazându-şi spusele pe acuzaţii repetate de ”vânătoare de vrăjitoare” lansate de al 45-lea preşedinte al Statelor Unite la adresa anchetei procurorului Robert Mueller cu privire la o posibilă complicutate cu Rusia în alegerile prezidenţiale din 2016.
 
Alte probe ale obstrucţionării justiţiei, în opinia congresmanului democrat, sunt concedierea directorului FBI James Comey în mai 2017, care are legătură, cel puţin în parte, cu această ”maşnă rusă” potrivit civintelor folosite de Donald Trump însuşi, la acea vreme, pentru a cataloga suspiciuni de complicitate între Moscova şi echipa sa de campanie.
 
Investigaţii cu fost lansate de către procurorul Robert Mueller, numir de către Departamentul Justiţiei în mai 2017, după demiterea lui Comey.
 
Preşedintele american a fost prezentat, săptămâna trecută, într-un mod prea puţin măgulitor de către fostul său avocat Michael Cohen, care l-a acuzat în Congres că este un ”escroc” cu legături suspecte de Moscova.
 
În această audiere, devastatoare pentru locatarul Casei Albe, fostul său confident a evocat numeroase cazuri care-l implică, în opinia sa, pe Donald Trump, de la un poiect imobiliar la Moscova şi până la cumpărarea tăcerii unor foste amante, trecând prin cunoaşterea dinainte a dezvăluirilor WikiLeaks despre rivala sa democrată Hillary Clinton.
 
”Eu sunt un om nevinovat, persecutat de anumite persoane foarte rele (...) şi orupte, într-o vânătoare de vrăjitoare care este ilegală şi care n-ar fi trebuit să fie autorizată vreodată”, a scris duminică pe Twitter Donald Trump, catalogându-şi fostul avocat drept ”mincinos”.
 În faţa acesteo avalanşe de confesiuni, democraţii par, în schimb, reticenţi să joace cartea proceduri destituirii - "impeachment".
 
”Drumul către «impeachment» este încă lung”, a declarat Jerry Nadler.
 Jerrold Nadler a evocat, de asemenea, ceea ce consideră încercări de intimidare a martorilor ale preşedintelui american, porivit Reuters.
 
Între cele 60 de persoane şi entităţi de la care Comisia Juridică intenţioneze să obţină documente, pe lângă fiul preşedintelui Donald Trump Jr şi directorul financiar al Trump Organization Allen Weisselberg se află Departamentul Justiţiei. O listă publică urmează săfie prezentată luni, a precizat Nadler.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: