Trump ameninţă cu întreruperea relaţiilor diplomatice în cazul ambasadorului britanic: Nu vom mai avea de-a face cu el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver Getty Images
FOTO Guliver Getty Images

Donald Trump a lansat un atac dur la adresa Theresei May spunând că SUA nu mai are ce să discute cu ambasadorul britanic la Washington, că nu va mai „avea de-a face cu el”, după ce diplomatul l-a numit pe preşedintele american „incompetent” şi a descris administraţia Trump ca „disfuncţională” într- o serie de note care au ajuns duminică în presă.

Trump a reacţionat la caracterizările ambasadorului la adresa sa ca „emanând nesiguranţă ”, ameninţând că va întrerupe relaţiile diplomatice de lungă tradiţie cu Marea Britanie într-un moment dificil al contextului creat de Brexit, relatează The Guardian.

”Nu credem că sunt şanse ca această administraţie să se apropie de normalitate şi să devină mai puţin disfuncţională, mai puţin imprevizibilă, mai puţin divizată, mai puţin lipsită de tact diplomatic şi incompetentă, scria ambasadorul Marii Britanii în SUA, Kim Darroch într-una dintre note.

Trump a lansat luni pe Twitter o tiradă împotriva ambasadorului britanic: „Nu-l cunosc pe ambasador, dar el nu e plăcut şi nu are o imagine prea bună în SUA. Nu vom mai avea de-a face cu el. Veştile bune cu privire la minunatul UK este că în curând vor avea un nou prim-ministru. Deşi m-am simţit nemaipomenit în timpul splendidei vizite de luna trecuta, de fapt Regina a fost cea care m-a impresionat cel mai tare”.

De asemenea, Trump a criticat-o făţiş pe May spunând că împreună cu reprezentanţii ei au transformat Brexitul într-un adevărat „haos”, că i-a dat sfaturi despre ce trebuie făcut, dar ea a decis altfel.

Trump a  făcut aceste afirmaţii în condiţiile în care abia cu câteva săptămâni în urmă, în urma vizitei oficiale în UK, o lăudase pe May „că a făcut o treabă foarte bună”.

Din tweet-urile lui Trump nu reiese dacă el personal renunţă la orice colaborare cu Darroch sau dacă va antrena întreaga administraţie prezidenţială, şi va da instrucţiuni ca toată lumea, inclusiv personalul de la Casa Albă, consilierul în materie de securitate, respectiv departamentul de stat, să rupă orice legătură cu ambasadorul britanic.

La câteva ore după tweeturile lui Trump, un înalt oficial al administraţiei Trump a declarat pentru CNN că deja lui Darroch i s-a retras invitaţia de la o cină cu preşedintele american şi emirul Quatarului programată pentru luni seara.

De duminică de când au apărut notele ambasadorului britanic, Trump a devenit tot mai vehement şi tranşant în declaraţii. Iniţial el spusese: „Nu suntem fanii acelui om, el nu a servit prea bine interesele UK…aşa că pot înţelege aceste lucruri şi pot spune şi eu lucruri despre el, dar nu-mi voi bate capul cu asta”.

Potrivit CNN, oficialii de la Casa Albă au întreţinut relaţii strânse cu Durroch şi echipa sa de la preluarea preşedinţiei de către Trump. Aceştia au fost văzuţi la petreceri şi cine festive găzduite la reşedinţa lui Durroch.

Unul din principalele puncte de contact americane ale ambasadorului britanic era fostul şef al personalului de la Casa Albă, John Kelly, cu care lua adesea micul dejun, dar acesta se întâlnea frecvent şi cu consilierul în materie de securitate, John Bolton.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite