Trump ameninţă aliaţii din G7 cu noi taxe vamale

Trump ameninţă aliaţii din G7 cu noi taxe vamale

Preşedintele american Donald Trump şi-a retras sprijinul asupra căruia se convenise în cadrul summitului G7, care s-a derulat timp de două zile la Malbaie (Québec, în estul Canadei), ameninţând cu noi taxe vamale.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce a părăsit summitul G7, preşedintele Trump a scris pe Twitter, de la bordul avionului său Air Force One, că a ordonat reprezentanţilor săi să retragă sigiliul american din comunicatul final, scrie telegraph.co.uk.

”Premierul canadian Justin Trudeau s-a purtat atât de umil şi temperat în timpul întâlnirilor de la summitul G7, pentru ca după plecarea mea să susţină o conferinţă de presă în care a afirmat  că tarifele SUA sunt destul de insultătoare şi că nu se va lăsa batjocorit. Foarte necinstit şi slab. Tarifele noastre sunt un răspuns la tarifele sale de 270% aplicate lactatelor”, a scris preşedintele pe Twitter.

El l-a numit totodată pe Justin Trudeau o persoană "necinstită şi slabă"... după ce a spus înainte că relaţiile bilaterale nu au fost niciodată mai bune în istoria celor două ţări. 
 
În plus, Donald Trump a reînnoit ameninţarea asupra tarifelor pentru maşinile europene şi străine importate de Statele Unite. 
 
Prim-ministrul Canadei, ţară lovită ca şi Europa şi restul lumii de noile taxe vamale impuse de americani pentru oţel şi aluminiu, a spus că aceste taxe sunt "o insultă". Ca şi Uniunea Europeană, el a confirmat represalii în iulie. 
 
"Canadienii sunt politicoşi şi rezonabili, dar nu ne vom lăsa îmbrânciţi", a declarat prim-ministrul. 
 
Liderii G7 au părăsit Malbaie după ce Donald Trump a decis să rupă acordul de la finalul summitului. 
 
Printre alte subiecte de discordie s-a aflat şi respingerea de către G7 a propunerii lui Trump de a reintegra în "club" Rusia, exclusă în 2014 din cauza anexării peninsulei Crimeea, cerând Moscovei să înceteze "să submineze sistemele democratice".  
 
citeste totul despre: