Cinci poliţişti au fost ucişi şi şapte au fost răniţi în Dallas, la un protest faţă de brutalitatea poliţiei din SUA. Trei suspecţi, în custodia Poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un protest faţă de brutalitatea poliţiei s-a transformat într-o situaţie de urgenţă vineri dimineaţă în centrul oraşului Dallas, după ce doi lunetişti au deschis focul asupra forţelor de ordine, omorând cel puţin cinci şi rănind alţi şapte agenţi ai poliţiei locale, relatează CNN şi ABC News.

UPDATE 18.53 Potrivit presei americane, autorităţile l-au identificat pe atacatorul ucis într-un schimb de focuri cu forţele de ordine.

Este vorba de Micah Xavier Johnson, un fost soldat american. În vârstă de 25 de ani, el trăia la Mesquite, o suburbie a oraşului Dallas, potrivit CBS News şi NBC News.

image

Micah Xavier Johnson, unul dintre atacatorii de la Dallas FOTO rawstory.org

UPDATE  16.38 Atacatorul ucis de forţele de ordine voia să omoare poliţişti albi

Unul dintre bărbaţii care a participat la atacul armat soldat cu moartea a cinci poliţişti în Dallas voia să ucidă albi, a anunţat vineri şeful poliţiei locale, precizând că acest suspect nu este afiliat niciunui grup, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acest bărbat, izolat într-o clădire, a fost ucis de forţele de ordine cu ajutorul unui robot telecomandat care purta o bombă, a precizat şeful poliţiei.

„Suspectul a spus că voia să omoare albi, în special poliţişti albi“, a declarat David Brown, referindu-se la declaraţiile făcute de acesta în timpul negocierilor cu poliţiştii.

„Fractura“ între poliţişti şi cetăţeni trebuie să înceteze, a spus şeful poliţiei din Dallas după atacul coordonat din noaptea de joi spre vineri soldat cu moartea a cinci poliţişti care a fost declanşat în timpul unei manifestaţii de comemorare a americanilor de culoare ucişi de poliţişti în SUA.

image

UPDATE 15.17 Autorităţile americane au revizuit bilanţul atacului armat din centrul Dallasului la cinci ofiţeri ucişi şi alţi şapte răniţi. Alţi doi civili au fost răniţi în atac, relatează ITV. Anunţul a fost făcut de primarul oraşului Dallas, Mike Rawlings.

Bilanţul anterior era de cinci ofiţeri ucişi şi şase răniţi.

Rawlings a precizat că trei suspecţi - doi bărbaţi şi o femeie - se află în custodia autorităţilor, dar nu cooperează. Un al patrulea s-a sinucis. 

UPDATE 14.11 Autorităţile americane au identificat unul dintre ofiţerii de poliţie ucişi în atacul survenit în noaptea de joi spre vineri în centrul Dallasului. Victima se numeşte Brent Thompson, în vârstă de 43 de ani, şi a fost primul ofiţer ucis la datorie de la formarea departamentului Dallas Area Rapid Transit (DART) în cadrul poliţiei, în 1989.

Între timp, forţele de ordine au încheiat verificările din Dallas, după ce suspectul care s-a sinucis a ameninţat că centrul oraşului este împânzit de bombe. Geniştii nu au descoperit nimic suspect, transmite postul ITV, citat de news.ro.

UPDATE 13.26 Barack Obama a condamnat în termeni duri atacul din Dallas

Preşedintele american Barack Obama, aflat la Varşovia pentru summitul NATO, a condamnat vineri în termeni duri atacul din Dallas, în care au fost ucişi cinci poliţişti şi răniţi alţi şase, pe care l-a calificat drept o acţiune „brutală, calculată şi josnică“, relatează news.ro.

„Suntem îngroziţi de aceste evenimente şi sunt alături de populaţie şi de Departamentul de Poliţie din Dallas“, a spus Obama într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene şi cu cel al Consiliului European.

„Vom afla mai multe despre motivaţiile de neînţeles (ale atacatorilor - n. red.), dar nu poate exista nicio justificare. Va fi făcută dreptate”, a dat asigurări liderul de la Casa Albă.

El a îndemnat populaţia să se roage pentru victime şi să îşi exprime recunoştinţa pentru cei care servesc în forţele de ordine.

Cinci ofiţeri au fost ucişi şi alţi şase au fost răniţi după ce persoane necunoscute au deschis focul asupra poliţiştilor care asigurau ordinea la un miting faţă de violenţa forţelor de ordine împotriva afro-americanilor.

Moment terifiant în care un poliţist încearcă să-l împuşte pe unul dintre atacatori, însă este în schimb ucis de acesta

UPDATE 11.18 Suspectul atacului armat din Dallas baricadat într-o parcare s-ar fi sinucis, relatează presa locală citată de Fox News.

Bărbatul, care a tras în ofiţerii de poliţie care au încercat să negocieze predarea sa, sa-r fi împuşcat.

Anterior, el a ameninţat că „vine sfârşitul“ pentru ofiţerii de poliţie şi că au fost amplasate bombe în tot centrul Dallasului.

Alţi trei suspecţi au fost reţinuţi. Este vorba de o femeie arestată în zona unde a avut loc atacul şi alte două persoane, prinse după ce au încercat să fugă de la faţa locului cu o maşină.

UPDATE 11.00 Autorităţile aviaţiei civile americane au decis să restrângă zborurile deasupra oraşului Dallas după atacurile în care au fost ucişi patru poliţişti în centrul oraşului.

„Niciun pilot nu poate opera o aeronavă în zona vizată“ de această interdicţie, potrivit unui comunicat publicat adresat piloţilor şi companiilor aeriene. „Doar zborurile de intervenţie sub direcţia poliţiei din Dallas sunt autorizate în spaţiul aerian“ respectiv, precizează comunicatul.

Restricţiile sunt în vigoare până la ora 11.30 GMT (14.30, ora României).

UPDATE 10.39 Şeful poliţiei din Dallas, David Brown, a declarat că cei trei suspecţi aflaţi în custodia poliţiei - doi bărbaţi şi o femeie - nu cooperează cu autorităţile. Reuters relatează că Facebook a activat funcţia 'Safety Check' pentru utilizatori.

UPDATE 10.00 Un al cincilea ofiţer de poliţie a murit, în urma atacului armat din cursul nopţii de joi spre vineri, de la Dallas, au anunţat forţele de ordine pe Twitter.

UPDATE 9.50 O bubuitură puternică s-a auzit în zona unde se crede că se află al patrulea suspect, a declarat un reporter citat de Daily Telegraph, transmite news.ro. Potrivit jurnalistului, cu puţin timp înainte de bubuitură, forţele de ordine au spus presei să se îndepărteze. Bubuitura a fost însoţită de zgomot de sticlă spartă.

UPDATE 9.00 Poliţia a anunţat că a fost reţinut şi al treilea suspect. Este vorba de o femeie arestată în zona unde a avut loc atacul şi de alte două persoane, prinse după ce au încercat să fugă de la faţa locului cu o maşină. Autorităţile nu sunt însă convinse că au identificat toţi suspecţii implicaţi în atac.

UPDATE 8.50 Forţele de ordine din Dallas sunt în negocieri în prezent cu un suspect implicat în atacurile soldate cu patru ofiţeri morţi şi şapte răniţi, suspect care, în timpul discuţiilor, a tras asupra oamenilor legii aflaţi la faţa locului, a declarat comandantul poliţiei din oraşul american. Oficialul a precizat că negocierile durează de circa 45 de minute. Suspectul a ameninţat că „vine sfârşitul“ şi că au fost amplasate bombe în tot centrul Dallasului.

UPDATE 8.45 „Am pierdut patru poliţişti. Este o dimineaţă devastatoare“, a declarat primarul oraşului Dallas.

Administraţia Federală de Aviaţie din SUA a interzis temporar toate zborurile deasupra centrului Dallasului, relatează ABC News.

UPDATE 07.35 Un suspect al atacului a fost capturat în centrul oraşului după un schimb de focuri cu forţele de ordine, a anunţat poliţia din Dallas pe Twitter. Un al doilea suspect s-a predat.

Şeful poliţiei din Dallas, David Brown, a declarat că un suspect susţine că în întregul oraş au fost amplasate bombe.

În zona în care acesta a fost capturat a fost găsit şi un pachet suspect, care a fost securizat şi va fi controlat de un echipaj de genişti trimis la faţa locului.

UPDATE 07.25 Fratele suspectului a cărui poză a fost distribuită de poliţia din Dallas iniţial a declarat că acesta nu are legătură cu atacul, şi că şi-a predat voluntar arma surprinsă în fotografie poliţiei, conform CNN. 

Conform legislaţiei din Texas, purtarea la vedere a armelor de foc este legală. 

UPDATE 07.15 Un al patrulea agent de poliţie a murit la spital din cauza rănilor, a anunţat poliţia din Dallas pe Twitter. Bilanţul este acum de patru morţi şi şapte răniţi.

UPDATE 07.00 Poliţia din Dallas a anunţat că suspecţii ar fi putut planta o bombă în zona atacului, şi au rugat locuitorii să semnaleze orice obiect suspect găsit în centrul oraşului Dallas.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Un grup de câteva sute de persoane participau la un protest faţă de brutalitatea poliţiei în centrul oraşului Dallas, provocat de uciderea controversată a doi bărbaţi de culoare săptămâna aceasta în incidente cu poliţia, iar la un moment dat aproximativ 20 de focuri de armă s-au auzit în succesiune rapidă, conform martorilor.

Ulterior, poliţia din Dallas a anunţat că atacul a fost executat de doi suspecţi înarmaţi cu puşti cu lunetă, care se află încă în libertate la ora redactării acestui material.  Poza unuia dintre suspecţi a fost distribuită de contul de Twitter al poliţiei din Dallas pentru a ajuta la capturarea acestuia

Suspecţii au deschis focul asupra agenţilor de poliţie de la distanţă, la o altitudine superioară forţelor de ordine.

Cordoane de securitate au fost instalate pe o arie extinsă din zona atacului, iar transportul comun dinspre şi către centrul oraşului Dallas a fost oprit. 

Atacul a vizat, aparent, agenţi de poliţie asociaţi companiei publice de transport în comun a oraşului Dallas. CNN relatează, citând surse media locale, că cel puţin trei agenţi de poliţie au murit şi alţi opt au au fost răniţi în urma atacului, dintre care trei se află în stare critică.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite