Trei lucruri clare în politica preşedintelui Donald Trump

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o lună în care războiul româno-român continuă, cu vizibile scântei publice, preşedinţii Donald Trump, Vladimir Putin şi Xi Jinping, dincolo de amabilităţile exprimate public, în dialoguri bilaterale, se studiază reciproc, imprevizibilitatea şefului statului american fiind cea care pune sub semnul întrebării toate scenariile geopolitice din 2017. Motiv pentru care am invitat să le decripteze pe generalul (r.) dr. ing. Alexandru Grumaz.

Convorbirea integrală poate fi vizionată la finalul parţialei reproduceri scrise a dialogului purtat în cadrul emisiunii „Ziua Z”, la 6TV.

- Este cunoscut faptul că rachetele de croazieră ale Chinei bat dincolo de locurile de dislocare ale trupelor americane, din Coreea de Sud şi Japonia. Cum comentaţi, domnule general (r.) dr. Alexandru Grumaz, această realitate?

- Marea Chinei de Sud este considerată, în mentalul chinezesc, ca fiind în întregime a Republicii Populare Chineze. Raza de acţiune a rachetelor chineze de croazieră, indică un posibil mod de acţiune împotriva navelor militare americane, care patrulează în zonă, pentru a ţine deschise căile de navigaţie. Ştim că petrolul pentru Japonia şi pentru Coreea de Sud pe acolo trece, prin Marea Chinei de Sud. De asemenea sunt surse mari de petrol şi gaze naturale, în această zonă. Sunt rezerve piscicole imense. Deci este o zonă economică extrem de importantă, transformată încet-încet într-un fel de fortăreaţă, de către chinezi. (...)

- Efectivele armatei chineze se ridică, acum, la 2.285.000 de militari.

- Da. Preşedintele chinez aprecia că gradul de modernizare al armatei chineze este inadecvat apărării securităţii naţionale şi este cu mult în spatele celor mai avansate concepte la nivel global, armata chineză nefiind capabilă să poarte un război modern, iar ofiţerilor le lipsesc calităţile de comandă necesare într-un război modern. Armata chineză, considerată, la ora actuală...

- …cu un potenţial agresiv terestru...

image

- …se îndreaptă spre proiectarea forţelor, cu ajutorul marinei militare. Beijingul a creat şi forţele de rachete, care sunt subordonate direct preşedintelui. Toată această restructurare a armatei chineze nu face altceva decât să aducă, din punct de vedere militar, China alături de cele mai dezvoltate state din lume, care au armate moderne şi performante.(…)

Este corectă afirmaţia că, la ora actuală, China atacă Europa?

- Da, atacă. Atacă economic. De pildă Cehia a semnat un contract pentru livrarea de trenuri chineze de mare viteză, acestea fiind compatibile şi cu sistemele feroviare de la vecini, Slovacia şi Polonia. Acelaşi model a fost vândut, în Macedonia, în anul 2015. Bulgaria se pregăteşte să găzduiască un nod logistic chinezesc. Ofensiva este imensă. Achiziţia Invitel, în Ungaria, înseamnă intrarea Chinei pe piaţa operatorilor de telefonie şi de internet din zona centrală, est-europeană. În anul 2016, achiziţiile chineze în Vest sunt, pentru prima dată, mai mari decât acelea ale SUA în China. (...)

- Care este acum nivelul relaţiilor dintre SUA şi Rusia?

image

- Acum au nivel foarte scăzut. Robert Gates, care a fost secretar al apărării, dar şi o persoană importantă sub opt preşedinţi americani, spunea despre numirea lui Rex Wayne Tillerson, la Departamentul de Stat, că acest om este singurul care poate stopa această spirală a coborârii relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite.(…)

- Pentru ce anume Rusia tensionează relaţiile cu NATO?

-Rusia testează în continuare ţările din comunitatea euroatlantică. Aceste teste se vor face în continuare, până la întâlnirea dintre preşedinţii Donald Trump şi Vladimir Putin. Avem un test în Ucraina, prin reluarea ostilităţilor acolo. Se aşteaptă mesajul de la Washington, după reluarea acestor ostilităţi.

- A fost o convorbire telefonică între preşedinţii SUA şi Ucrainei.

- Atenţie! Noi nu primim, de la Casa Albă, direct, aceste informaţii. Nu le găsim nici pe site-ul administraţiei prezidenţiale americane, nici în declaraţiile purtătorului de cuvânt al Casei Albe. Noi primim aceste informaţii prin intermediari. Poroşenko a declarat el, etc. Nu avem o poziţie oficială, a Casei Albe.(…)

image

- De ce aţi amintit de „Sea Shield 2017”?

- Pentru că între 15 şi 16 februarie 2017 se întâlnesc miniştrii apărării din ţările membre ale NATO, la Bruxelles. Se va discuta prezenţa Alianţei Nord-Atlantice la Marea Neagră.(…)

- Dacă pe 15 martie 2017 – atenţie că este un scenariu ipotetic! – aţi fi premierul României şi aţi fi informat că premierul de la Budapesta, Viktor Mihály Orbán, va veni la Târgu Mureş, pentru a sprijini declararea autonomiei, de către secui, cum aţi reacţiona?

- Asta cred că este o glumă.


FOTO EPA

Viktor Orban EPA

Premierul maghiar Viktor Mihály Orbán: „Ungurii au suferit destul din cauza unor lideri ezitanţi, neajutoraţi, cei care întotdeauna explicau ceea ce nu se poate face şi de ce nu. Autocompătimirea a fost o plagă în întreaga ţară - a fost cultura guvernului socialist.”

_______________________________

- Există serioase îngrijorări în acest sens.

- Bun, îngrijorări sunt. Ungaria nu a fost niciodată mulţumită cu acordurile încheiate după Primul Război Mondial, nici în ceea ce priveşte România, nici în ceea ce îi priveşte pe ceilalţi vecini. Deci a avut întotdeauana o problemă. Asta nu înseamnă că trebuie să exagerăm anumite lucruri. Ungaria joacă, la ora actuală, la trei capete. Primul este interesul imediat în relaţia cu Rusia. Al doilea este al identităţii şi perspectivei de durată a relaţiei cu Uniunea Europeană. Şi al treilea vizează securitatea, în ceea ce priveşte SUA şi NATO. Deci, Ungaria s-a poziţionat în mijloc şi ceea ce încearcă, la ora actuală, este să obţină acordul de a fi o punte între SUA şi Rusia. Asta având în vedere că premierul Viktor Mihály Orbán are o relaţie foarte bună, amicală, cu preşedintele Vladimir Putin. Doar recent a fost a şaptea vizită a preşedintelui Putin la Budapesta.(...)

- Cum caracterizaţi politica externă a preşedintelui Donald Trump?

- În politica externă a lui Trump sunt trei lucruri foarte clare. Structurile internaţionale şi ideologice rezultate după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial nu mai servesc interesul american. Acordurile de liber schimb nu sunt absolut potrivite, beneficiile date de acestea fiind circumstanţiale. Ca dovadă, Trump a renunţat la acordul Trans-Pacific/TTP. Se rediscută NAFTA / North American Free Trade Agreement. Şi al treilea reper: angajamentul SUA, faţă de aliaţi, trebuie analizat în funcţie de interesele Statelor Unite şi de modul de acţiune al aliaţilor.(…)

- NATO a publicat un clasament al ţărilor membre funcţie de bugetul alocat apărării, pe ultimele patru locuri fiind România, cu 2% din PIB, Ungaria, cu 1,6% din PIB şi două state baltice. Interesant semnalul, nu?

- Singurul mesager al nostru, la ora actuală, este Ministerul Apărării Naţionale. În comunitatea asta internaţională, singurii care se mai întâlnesc cu oficiali străini, singurii care participă la reuniuni aparte sunt militarii.(…)

- Dezirabilă ar fi o vizită de stat a preşedintelui României, la Washington D.C., dar, până atunci, poate că opinia publică ar fi sensibilizată de o vizită a ministrului român de externe la Departamentul de Stat şi de o prezenţă a şefului Statului Major General al Armatei României, la Pentagon. Care este comentariul dumneavoastră?

- Mai repede cred că va avea loc vizita şefului Statului Major General la Pentagon, pentru că Departamentul de Stat are, la ora actuală, foarte multe probleme. Acolo trebuie ocupate funcţiile libere. Trebuie numiţi ambasadorii. Acolo este un program mult mai complicat. Trebuie pregătită întâlnirea dintre Trump şi Putin, din Finlanda.(…)

-Deci, cum va fi anul geopolitic 2017?

- Este un an în dezordine. 2017 va fi un an foarte greu. În România vor fi bătălii instituţionale, între instituţii, în cadrul instituţiilor. Şi din toate astea va câştiga societatea civilă.

-Dar poporul român va câştiga?

- Da. Va câştiga şi poporul român. Face un pas înainte. Dar pasul va fi completat când va apărea o nouă clasă politică, care să conducă România şi care să fie instruită chiar în şcoli din afara graniţelor noastre, pentru că eu cred că aceea ce înveţi într-o instituţie de învăţământ, din Occident, este foarte greu să găseşti în altă parte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite