SUA. Tot mai multe state impun starea de alertă în cea de-a cincea noapte de anarhie. Trump: Nu voi permite unor gloate furioase să facă legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele ce condamnă moartea lui George Floyd continuă pentru cea de-a cincea noapte. Până acum a fost cerut ajutorul Gărzii Naţionale şi decretată stare de alertă în peste 25 de oraşe din 16 state. Mai mulţi protestatari acuză forţele de ordine de stârnirea violenţelor după ce maşinile poliţiei au intrat în manifestanţi.

Galerie FOTO

Donald Trump: Memoria lui George Floyd este „dezonorată de rebeli, tâlhari şi anarhişti”

„Sunt alături de voi ca prieten şi ca aliat al oricărui american care caută dreptate şi pace. Şi sunt alături de voi în a mă împotrivi ferm oricui profită de acestă tragedie pentru a devasta, a jefui, a ataca şi a ameninţa. Vindecare, nu ură, justiţie, nu haos sunt ceea ce putem face”, a declarat preşedintele american în cursul vizitei la Centrul Spaţial Kennedy din Florida unde a asistat la lansarea capsulei Crew Dragon.

Donald Trump a spus că ceea ce se întâmplă pe străzile din America nu mai are nimic de-a face cu dreptatea sau cu pacea şi că memoria lui George Floyd este „dezonorată de rebeli, tâlhari şi anarhişti”.

Violenţa şi vandalismul promovate de Antifa şi de alte grupări ale stângii radicale terorizează oameni nevinovaţi, distrug locuri de muncă şi afaceri şi devastează clădirile. „Trebuie să apărăm drepturile fiecărui cetăţean de a trăi fără violenţă, daune sau frică”, a spus Trump, care şi-a exprimat, pe de altă parte, susţinerea pentru „marea majoritatea a poliţiştilor care sunt nemaipomeniţi în tot ceea ce fac şi care sunt cetăţeni devotaţi ţării”.

„Nu voi permite unor gloate furioase să facă legea. Putem trimite armata acolo foarte rapid”, dacă se va solicita ajutorul, a mai spus preşedintele american, citat de Reuters.

Situaţia în principalele oraşe unde au loc proteste

A fost decretată starea de urgenţă în cel puţin 16 state şi Districtul Columbia: Minnesota, New York, Washinghton, Georgia, Ohio, Colorado, Denver, Kentucky, Wisconsin, Texas, California, Florida, Illinois, Pennsylvania, Oregon, Carolina de Sud, Tennessee, Utah.

Guvernatorul statului Minnesota a mobilizat toată Garda Naţională a statului, pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial. Pentagonul a pus poliţia militară în alertă pentru a se deplasa la nevoie în Minneapolis. 

Situaţia din Minneapolis „nu mai este în niciun fel despre uciderea lui George Floyd”, a spus guvernatorul statului Minnesota Tim Walz. „Marile noastre oraşe Minneapolis şi St. Paul sunt atacate. Situaţia din Minneapolis este un atac la societatea civilă, menit să insufle teama şi să ne perturbe marele oraş."

„Mai mult de 1.000 de militari civili sunt activi astăzi", a susţinut sâmbătă Garda Naţională din Minnesota. „Asta pe lângă cei 700 care au fost în misiune noaptea trecută." Autorităţile au făcut apel la calm şi încetarea răfuielilor.

Imagine indisponibilă

Mobilizarea forţelor de ordine în Minnesota. FOTO EPA


Confruntări violente la Los Angeles

În Los Angeles a fost extinsă starea de alertă la nivelul întregului oraş, deşi iniţial aceasta fusese instituită doar în centru. 

În acest timp, la Los Angeles, metropola californiană, au izbucnit ciocniri între poliţie şi manifestanţi. Mai multe maşini ale poliţiei au fost vandalizate şi incendiate, iar poliţia a folosit bastoanele şi gloanţe de cauciuc împotriva protestatarilor.

Demonstranţii au început paşnic un marş, strigând „Vieţile americanilor de culoare contează” şi „George Floyd”, dar susţin că apoi poliţia a încercat să-i blocheze şi aşa au început confruntările. 


La New York, protestatarii s-au strâns în Times Square, dar poliţia a pus garduri şi le-a spus că, din cauza pandemiei, nu sunt permise adunările. Unii manifestanţi au aruncat cu sticle, iar poliţia a început să facă arestări. Ulterior, lucrurile au degenerat şi pe străzile din New York, unde manifestanţii au început să dea foc la maşini şi pubele. O dubită a poliţiei a fost vandalizată şi pictată cu spary. Poliţiştii au intervenit cu sprayuri paralizante cu piper.


În Philadelphia, primarul Jim Kenney anunţă că majoritatea protestatarilor din oraş au fost paşnici în modul în care şi-au exprimat „mâhnirea colectivă” şi că actele de violenţă au venit din partea unui „grup de scursuri”.

„Oamenii care protestau real nu erau problema", a spus Kenney. „Era acest grup de oameni distructivi, care făceau rău ofiţerilor noştri, clădirilor, dădeau foc la maşini, acel tip de lucruri."

Aproximativ 3.000 de protestatari s-au adunat în centrul Philadelphiei, conform spuselor Poliţiei. Manifestarea a început paşnic în faţa Muzeului de Artă al oraşului, înainte ca violenţele să degenereze în centrul oraşului, unde unii protestatari au vandalizat proprietăţi şi au avut loc ciocniri cu poliţia.

Doar în primele ore ale serii au fost făcute cel puţin 14 arestări.


Primarul oraşului Chicago Lori Lightfoot, care l-a atacat sâmbătă pe Trump, a decretat starea de asediu, între orele locale 21 - 6 (5 - 12 ora României).

„Suntem mândri de moştenirea noastră de a conduce toate mişcările de protest paşnice care au modelat şi remodelat această naţiune, generaţie după generaţie”, a spus ea. „Şi nu îi voi lăsa pe criminali să preia oraşul nostru”.

Lightfoot a spus că, de la decretarea stării de asediu, oamenii vor avea la dispoziţie 35 de minute ca să „golească străzile”.

„Mă aştept ca majoritatea oamenilor care au fost paşnici astăzi să plece acasă", a adăugat ea. „Dar dacă nu, atunci oferim departamentului de poliţie un alt instrument pe care să-l folosească pentru restabilirea ordinii.”

Lightfoot a adăugat că cei care nu se vor dispersa după anunţarea stării de alertă, vor fi arestaţi.

Potrivit Transit Chicago, toate liniile de metrou, cu excepţia a două oraşe, sunt în prezent suspendate din cauza protestelor şi mai multe rute de autobuz au fost schimbate.


Fratele lui George Floyd spune că Trump nici măcar nu i-a dat oportunitatea să vorbească în timpul apelului pe care l-a dat familiei îndurerate

Familia lui George Floyd a vorbit săptămâna aceasta atât cu preşedintele Trump, cât şi cu fostul vicepreşedinte Joe Biden.

Fratele lui George, Philonise Floyd, a descris conversaţia sa cu Trump ca fiind „atât de rapidă”: „Nu mi-a dat ocazia nici măcar să vorbesc. A fost greu. Încercam să vorbesc cu el, dar a continuat doar să mă respingă cu 'Nu vreau să aud despre ce vorbeşti'. Şi i-am spus doar că vreau dreptate. I-am spus că nu-mi vine să cred că a fost linşat în mijlocul zilei. "

Philonise Floyd a declarat că l-a implorat pe Joe Biden să facă dreptate în numele fratelui său.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite