Tot mai multe indicii că Rusia se implică militar în Siria. Statele Unite, îngrijorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe surse vorbesc despre implicarea Rusiei în războiul civil din Siria. Ba, mai mult, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat pentru agenţia Ria Novosti că Armata Siriană primeşte echipament şi ajutor logistic din partea Moscovei. SUA se declară îngrijorate.

Conform serviciilor secrete israeliene şi a unor state din Orinetul Mijlociu, piloţi militari ruşi zboară alături de escadrilele de vânătoare ale forţelor guvernamentale siriene loiale preşedintelui Bashiar al-Assad şi bombardează nu doar taberele grupării teroriste Statul Islamic, ci şi pe cele ale opozanţilor regimului de la Damasc. 

Pe 22 august, site-ul de ştiri Bosphor Naval News anunţa deplasarea navei militare Nikolai Filcenkov, aparţinând Flotei ruse a Mării Negre spre o poziţie necunoscută în Mediterana. Pe punte puteau fi observate camioane Kamaz şi vehicule blindate de tip BTR.

Două zile mai târziu, Oryx Blog, un portal specializat în analize geopolitice mai ales pe din zona Orientului Mijlociu şi nordul Africii comenta apariţia unui vehicul blindat de fabricaţie rusească BTR-82A în zona Latakia, pe coasta siriană de la Mediterana.

Este o provincie pe care dictatorul sirian Bashar Al-Assad vrea să o apere cu orice preţ de grupările afiliate Al-Quaeda, aici liderul de la Damasc are deţşine şi unele proprietăţi.

În bătălia pentru Latakia, Damascul a concentrat trupe de elită aflate direct sub comanda lui Al-Assad, dar şi miliţii islamice finanţate de către Iran. Acum se pare că liderul de la Damasc a avut nevoie de sprijinul prietenului Vladimir Putin.

BTR-82A este un vehicul blindat rusesc, intrat în fabricatie în 2013, pe care Damascul nu a apucat să îl achizitioneze oficial din Rusia, scrie Oryx Blog.

Nu doar că a defilat nestânjenit în zona de conflict de pe coasta siriană, dar conform forţelor militare americane din regiune, echipajul folosea un canal de comunicaţii în limba rusă cu comandantul operaţiunii.

Conform transcrierii convorbirilor, echipajului i s-a ordonat să deschidă focul în mod repetat împotriva unor forţe ostile, după care s-a dat semnalul de retragere, scrie The Daily Beast.

Portalul israelian YNet scrie că alte forţe expediţionare de militari ruşi au debarcat în Damasc, printre ei fiind experţi militari, instructori şi piloţi, iar în săptămânile următoare, alte trupe sunt aşteptate să ajungă în capitala Siriei.

Presa din Orientul Mijlociu scrie că Rusia pune la dispoziţia forţelor militare guvernamentale siriene imagini din satelit şi ia în considerare o eventuală acţiune militară sub patronajul ONU.

Pe Internet au început sa apară într-un număr tot mai mare fotografii ale tinerilor militari ruşi, pozând în faţa monumentelor, pe străzi sau puncte militare din Siria, deşi Kremlinul continua sa repete acelaşi refren: ” nu exista militari ruşi în Siria”.

Preşedintele rus a recunoscut, sâmbătă, pentru agenţia Ria Novosti, că Armata Siriană primeşte echipament şi ajutor logistic din partea Moscovei.

Declaraţia vine la doar câteva zile după ce televiziunea de stat din Siria a transmis imagini cu mai multe vehicule militare folosite de Armata Rusă, inclusiv un blindat de ultimă generaţie, care participau la luptele din apropierea Portului Latakia. 

 Mai mult, oraşul de la Marea Mediterană ar urma să fie gazda unei noi baze militare ruseşti, susţin surse din cadrul serviciilor americane de informaţii, citate de publicaţia The Telegraph.

 Vladimir Putin a afirmat că omologul său sirian Bashar al-Assad este pregătit să organizeze alegeri parlamentare anticipate şi să permită opoziţiei „sănătoase“ să împartă puterea cu el.

„În mare, se aşteaptă ca o unificare a forţelor care luptă împotriva terorismului să aibă loc în paralel cu un fel de proces politic în Siria“, a declarat Putin vineri, la Vladivastok, la Forumul Economic Estic.

Al-Assad „este de acord cu acest lucru, inclusiv cu organizarea unor alegeri anticipate parlamentare, dar şi cu stabilirea unor contacte cu membrii aşa-numitei opoziţii sănătoase şi aducerea lor la conducere“, a declarat Putin. „Aceasta este o problemă de dezvoltare internă a Siriei. Noi nu impunem nimic, dar suntem pregătiţi să promovam acest dialog sirian intern“, a adaugat el.

Rusia s-a opus cu îndârjire îndemnurilor comunităţii internaţionale de îndepărtare a lui al-Assad de la putere, într-un efort de a aduce pacea în ţară.

Putin nu a exclus în mod expres mobilizarea unor trupe ruseşti în război, dar a anunţat că această problemă nu se află încă pe agendă, potrivit agenţiei Interfax. El a apreciat că este prematur să se vorbească despre trimiterea de trupe ruseşti în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI).

SUA, deranjate

Secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat sâmbătă pe omolgul său rus Serghei Lavrov, pentru a exprima "îngrijorarea Statelor Unite" faţă de un eventual angajament militar al Moscovei în Siria, a anunţat Departamentul de Stat, relatează AFP online.

„Secretarul de Stat a spus în mod clar că, dacă asemenea informaţii sunt exacte, aceste acţiuni ar putea provoca o escaladre a conflictului“, a subliniat diplomaţia americană, anunţând că între cei doi a avut loc convorbirea telefonică.

Ministerul rus de Externe a anunţat anterior, într-un comunicat, că cei doi au discutat sâmbătă la telefon despre lupta împotriva grupării islamiste Statul Islamic (SI), în Siria. În cursul consversaţiei, care a avut loc „la iniţiativa americană“, Lavrov şi Kerry au evocat „diverse aspecte ale situaţiei din Siria şi din jurul acestei ţări, dar şi obiectivele luptei împotriva SI şi altor grupări teroriste“, afirmă ministerul rus. 

Şefii diplomaţiilor rusă şi americană au vorbit, de asemenea, despre „cooperarea“ dintre Moscova şi Washington în vederea „susţinerii eforturilor ONU vizând lansarea unui proces politic în Siria“, potrivit aceleiaşi surse. 

În ultimele săptămâni, consultări diplomatice s-au succedat în vederea găsirii unei ieşiri din criza din Siria, inclusiv o întâlnire tripartită fără precedent, la începutul lui august, la Doha, între şefii diplomaţiilor americană, rusă şi saudită.

Miniştrii saudit şi iranian de Externe au fost primiţi, ulterior, la Moscova, la fel ca şi reprezentanţi ai foartei eterogenei opoziţii siriene - opozanţi în exil, opozanţi din interiorul ţării şi opozanţi toleraţi de regimul lui Bashar al Assad, unul dintre cei mai importanţi ai lui Vladimir Putin în regiune, pe care acesta îl susţine.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite