Tornada din SUA: eroii dintre ruine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două şcoli au fost distruse complet. Cel puţin şapte copii au murit înecaţi în una dintre ele. FOTO Reuters
Două şcoli au fost distruse complet. Cel puţin şapte copii au murit înecaţi în una dintre ele. FOTO Reuters

Cartiere întregi din statul Oklahoma au fost distruse complet şi 24 de oameni au murit. Alte câteva zeci de persoane au fost însă salvate de vecini.

O tornadă pe care meteorologii au catalogat-o drept mai puternică de nivelul 5 – cel mai ridicat grad folosit pentru uragane – a făcut ravagii pe o suprafaţă de 45 de kilometri pătraţi în statul american Oklahoma. În cele 45 de minute de furtună, vântul care a atins viteze de peste 300 de kilometri pe oră a lăsat în urmă 24 de morţi şi peste 230 de răniţi. Pâlnia cu diametrul de trei kilometri a tornadei a spulberat complet două şcoli, a distrus sute de locuinţe şi a lăsat fără electricitate peste 8.000 de persoane. 

Bilanţul deceselor fusese estimat iniţial la 91, însă marţi autorităţile au confirmat doar 24. Poliţiştii subliniază însă faptul că alte 91 de persoane rămân dispărute şi ar putea fi moarte. Printre cei 24 de morţi s-au numărat şi şapte copii, care au fost găsiţi înecaţi sub ruinele şcolii generale Plaza Towers din oraşul Moore, care a fost cel mai afectat de tornada care a traversat patru state americane. 

Şi-au acoperit elevii cu propriile trupuri

Numărul copiilor morţi ar fi fost însă mult mai mare în lipsa câtorva profesori care şi-au folosit propriile trupuri pentru a-i adăposti pe aceştia. Printre profesorii-eroi s-a numărat şi o femeie încă neidentificată de la şcoala Tower Plaza, care a salvat cel puţin şase copii în acest fel. Alte două profesoare de la şcoala generală din Brianwood, Sherri Bittle şi Cindy Lowe, povestesc că au văzut tornada venind spre clădire, dar şi-au dat seama că nu mai au timp să fugă. Aşa că profesoarele i-au instruit pe copii să se adăpostească la colţuri, să se ţină cât mai bine de pereţi şi de pardoseală şi i-au acoperit pe micuţi cu ghiozdane, cărţi şi alte materiale din şcoală, după care s-au aşezat peste grămada formată. 

Nu toţi copii au fost la fel de norocoşi. Printre cele 91 de persoane dispărute se numără până la 60 de copii peste care s-au dărâmat cele două şcoli. Echipele de intervenţie continuă căutările pentru recuperarea acestora, după ce pompierii şi poliţiştii au reuşit să scoată dintre ruine mai multe persoane care nu au reuşit să fugă la timp. 

S-a întors pentru a-şi salva câinele

Şi, în timp ce toată lumea gonea în direcţie opusă oraşului Moore, o femeie pe nume Elizabeth accelera chiar spre tornadă. Aceasta s-a întors de pe autostradă pentru a-şi salva câinele, pe nume Ginger. Când a ajuns acasă, l-a luat pe acesta în braţe şi amândoi s-au adăpostit în cadă, acoperiţi cu perne. Ginger a scăpat nevătămat, Elisabeth a suferit câteva răni minore la faţă.

Pe lângă vieţile omeneşti pierdute, tornada a lăsat în urmă câteva mii de animale moarte. Lando Hite, un instructor de călărie care lucra la hipodromul Celestial Acres din Moore a povestit cum, pentru a se salva, s-a adăpostit într-un grajd, alături de câteva zeci de cai. Hite a reuşit să elibereze câţiva dintre aceştia, însă peste câteva minute a putut vedea cum animalele erau purtate de vânturile puternice, alături de acoperişuri şi vehicule. „A fost ca-n filmul Twister” a fost tot ceea ce a putut spune instructorul. 

Dezastru cu repetiţie

Tornada care a lovit acum vine la doi ani fără câteva zile de la o altă furtună similară, considerată încă una dintre cele mai puternice din istoria regiunii. Pe 22 mai 2011, o tornadă a ucis 158 de persoane în oraşul Joplin din statul Missouri, rănind alte câteva sute. Furtuna de atunci rămâne până astăzi cea care a cauzat cel mai mare număr de morţi, de când daunele produse de tornade au început să fie monitorizate de Administraţia Oceanică şi Atmosferică din SUA, în 1950. Ea este urmată de o tornadă produsă în iunie 1953 în statul Michigan, când au murit 116 oameni.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite