Topul celor mai sângeroase atacuri armate din ultimii ani în Statele Unite ale Americii 

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Masacrul din Aurora a adus aminte americanilor de evenimentele care i-au marcat în ultimii 12 ani FOTO: Mediafax AFP
Masacrul din Aurora a adus aminte americanilor de evenimentele care i-au marcat în ultimii 12 ani FOTO: Mediafax AFP

Masacrul de la cinematograful „Century 16” din oraşul Aurora, Colorado este unul dintre cele mai violente din istoria Statelor Unite ale Americii, intrând pe o listă de tristă amintire. 

James Holmes, un student de 24 de ani, a intrat înarmat în sala unde era premiera filmului „The Dark Knight Rises”. A aruncat fumigene şi gaze lacrimogene, iar apoi a început să împuşte în stânga şi în dreapta. 14 oameni au fost ucişi, iar peste 50 au fost răniţi. Cea mai mică victimă este un copil de doar trei luni.

Drama din Aurora nu este cea mai gravă din Statele Unite ale Americii. Iată o listă cu cele mai dramatice astfel de evenimente din ultimii 12 ani.

Masacrul de la Virginia Tech, aprilie 2007

Seung-Hui Cho, un student de la Institutul Politehnic din Virginia, a intrat în campus şi a început să deschidă focul, omorând 32 de persoane şi rănind alte 15, iar apoi s-a sinucis. Practic, la Virginia au existat două atacuri separate, la două ore distanţă. Cho fusese diagnosticat cu probleme psihice şi a făcut terapie în timpul liceului. Din cauza legilor intimităţii, Virginia Tech nu ştia despre problemele acestuia.

În cadrul masacrului a murit şi profesorul israelian de origine română Liviu Librescu. Acesta îşi ţinea cursul, când Seung-Hui Cho a intrat în clădire. Librescu a devenit un erou când s-a pus în calea lui Cho, ţinând uşa de la clasă pentru ca acesta să nu intre, iar studentul l-a împuşcat. Dintre cei 23 de studenţi de la cursul lui Librescu, doar unul singur a fost ucis.

Ford Hood, noiembrie 2009

Masacrul de la Ford Hood a avut loc în cea mai populată bază militară de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, în localitatea Killeen, Texas. Un psiholog din cadrul bazei, Nidal Malik Hasan, a tras asupra militarilor din interior şi a ucis 13 persoane, rănind alte 29. Hasan a fost împuşcat de către militari şi este acum paralizat, fiind acuzat de omor premeditat, riscând pedeapsa cu moartea.

Hasan era un musulman american, de origine palestiniană, cu tendinţe către radicalism islamic. În plus, investigaţiile au relevat faptul că Hasan vorbea cu un cleric yemenit, Anwar al-Awlaki, care l-a declarat pe acesta un erou al luptei împotriva americanilor şi un susţinător al cauzei islamului.

Liceul Columbine, aprilie 1999

Deşi nu a fost cel mai dur, Columbine a rămas unul dintre cele mai celebre tragedii din SUA, despre care a făcut un documentat chiar şi regizorul Michael Moore, realizatorul celebrului „Fahrenheit 9/11”.

Doi studenţi în ultimul an, Eric Harris şi Dylan Klebold au omorât 12 studenţi şi un profesor şi au rănit alte 21 de persoane. Apoi, cei doi s-au sinucis. Practic, atacul a deschis dezbaterea asupra politicii deţinerii de armament în SUA, cei doi studenţi fiind capabili să cumpere două arme de 9 milimetri şi două puşti de vânătoare. De asemenea, un prieten le-a cumpărat şi o mitralieră şi alte două puşti. În plus, folosind instrucţiuni de pe internet, cei doi au reuşit să construiască 99 de dispozitive incendiare artizanale.

Tinerii au pus aceste dispozitive în interiorul cantinei din interiorul campusului Columbine, dar bombele nu au explodat. Harris şi Klebold au decis să ia situaţia în propriile mâini şi au intrat, împuşcând tot ce au prins în cale. Din cantină, cei doi au trecut în bibliotecă, iar apoi s-au sinucis.

Masacrul din Tucson, ianuarie 2011

În timpul unei adunări cetăţeneşti din parcarea unui supermarket, la care participa parlamentara Gabrielle Giffords, Jared Lee Loughner a împuşcat-o pe această în cap, iar apoi şi-a întreptat pistolul şi către ceilalţi participanţi. Loughner plănuise de mai  multă vreme să o omoare pe Giffords, dar motivele lui nu sunt foarte bine cunoscute. Şase persoane au murit atunci.

Atacul a stârnit dezbatere în SUA, mai ales în privinţa discursurilor politice. Mai mulţi specialişti au acuzat-o pe republicana Sarah Palin că are un discurs mult prea agresiv şi direct, în care foloseşte de prea multe ori metafore care implică armanentul.

Din fericire pentru Giffords, starea ei s-a ameloriat ca prin minune. Deşi a fost împuşcată în cap şi a fost pusă în comă, ea şi-a revenit treptat, dar a renunţat momentan la cariera politică, până la recuperarea totală. 

Crimele din Binghamton, aprilie 2009

14 oameni au fost omorâţi în statul New York, la Centrul pentru Imigraţie din localiatea Binghamton. La ora 10.30, un imigrant naturalizat american, Jiverly Voong a intrat în sediu şi a început să împuşte. Atacatorul purta o vestă antiglonţ, o jachetă verde de nylon şi ochelari de soare negri. Voong s-a sinucis într-una dintre încăperile clădirii.

Bărbatul avea 41 de ani şi era de origine vietnameză. A ajuns în SUA în 1980, iar în 1992 a fost arestat pentru prima oară, pentru fraudă. În 1995, vietnamezul a devenit cetăţean american. Mai multe surse au declarat poliţiei că Voong se simţea „degradat” şi nu era „respectat” din cauza faptului că nu vorbea bine engleza.

La câteva zile după atentat, televiziunea News 10 Now a primit un pachet care conţinea  o scrisoare de două pagini şi mai multe poze cu Voong ţinând armament în mână, arătându-şi permisul de port armă şi carnetul de conducere.

Masacrul din Geneva County, martie 2009

Michael Kenneth McLendon, 28 de ani, a împuşcat la întâmplare 11 persoane din orăşelele Geneva şi Samson, din statul Alabama. De asemenea, bărbatul a dat foc şi casei mamei lui.

Omaha Westroads Mall, decembrie 2007

Un tânăr de doar 19 ani a fost autorul atacului care a ucis nouă persoane în cadrul magazinului Von Maur, din mall-ul Westroads din Omaha, Nebraska. Robert A. Hawkins s-a sinucis după acest incident. Băiatul a lăsat şi un bilet de adio, în care spunea că vrea să se sinucidă, dar mai vrea să ia „unu-doi rataţi cu mine”. Doi clienţi şi şase angajaţi ai magazinului au fost împuşcaţi în cel mai grav incident din Nebraska din 1958 încoace.

Hawkins era un tânăr cu mari probleme. Prima oară când a ajuns la psiholog avea doar şase ani, iar în ultimii ani stătea pe la prieteni, îndepărtându-se de părinţii săi. A fost spitalizat de două ori la psihiatrie şi avea deficit de atenţie. Pentru tratamentele lui, statul Nebraska a plătit 265.000 de dolari. Rezultatul? Opt morţi şi o sinucidere.

Universitatea Illinois de Nord, februarie 2008

În urma incidentului din cadrul unei săli de curs de la Universitatea Illinois de Nord, au fost ucişi cinci studenţi, iar 16 au fost răniţi, după ce un bărbat a deschis focul. Philip Kazmierczak s-a sinucis. Atacul din Illinois este pe locul cinci în clasamentul celor mai grave atentate din campusuri universitare americane.

Kazmierczak purta un tricou negru pe care scria cuvântul „Terrorist” în momentul când a intrat în sala de curs şi a început să tragă. În tinereţe a trecut pe la mai multe instituţii de psihiatrie, dar a ajuns să studieze sociologia la Universitatea în care a dat atacul. A studiat limba arabă şi mai multe cursuri de politică a Orientului Mijlociu. Cercetările sale vizau organizaţia „Hamas” şi proiectele sale de protecţie socială.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite