Timothy Geithner: “Pentru Statele Unite, prioritară este relansarea creşterii economice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul American al Trezoriei, Timothy Geithner, a afirmat marţi că ţările dezvoltate trebuie să se preocupe mai degrabă de relansarea creşterii economice, decât de reducerea deficitului bugetar, informează AFP.

"În acest stadiu, este valabil pentru Statele Unite, Europa, Japonia şi cred că pentru lumea întreagă, cea dintâi dintre provocările economice o reprezintă modalitatea ca economiile să crească mai repede, deoarece şomajul este ridicat", a declarat Geithner, în cursul unei conferinţe publice transmise online.

"Provocarea este în esenţă la nivelul cererii", a adăugat Geithner în faţa "Clinton Global Initiative", organizaţie fondată de fostul preşedinte, Bill Clinton, ce reuneşte annual lideri mondiali în paralel cu Adunarea Generală a ONU.

"Restricţiile bugetare sunt nefaste pentru creştere", a subliniat acesta, în timp ce planurile de austeritate provoacă în Europa din ce în ce mai multe nemulţumiri, iar în Statele Unite democraţii şi republicanii se dovedesc incapabili să se înţeleagă pentru a legifera asupra unor chestiuni de ordin bugetar şi economic.

"Deficitele nu sunt viabile" pe termen lung, a recunoscut demnitarul American. Dar în prezent, a atras el atenţia, vorbind cu precădere despre situaţia din Statele Unite, "plătim o dobândă de 1,75% când ne împrumutăm pe termen de zece ani.".

"Dacă vremurile erau diferite, dacă dobânda era de 6 sau 7% şi dacă şomajul se situa la 5%, punctul de echilibru ar fi fost altul", a adăugat Geithner, pledând încă o dată pentru ca membrii Congresului să se pună de accord în privinţa unui plan de stabilizare a datoriei şi a reducerii progresive a deficitului bugetar, astfel încât să nu pună în pericol relansarea economiei americane.

În lipsa unui acord obţinut până la sfârşitul acestui an între tabăra preşedintelui Obama şi opoziţia republicană referitor la modalitatea de a reduce datoria publică, anumite măsuri de relansare economică şi de reducere a impozitelor din SUA se vor încheia la începutul lunii ianuarie, când micşorarea cheltuielilor publice va intra automat în vigoare.

Potrivit estimărilor, reducerea contribuţiei economice a statului ce ar rezulta în urma acestei contracţii bugetare ar fi cuprinsă între 3 şi 5% din PIB al Statelor Unite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite