Testele care pot opri pandemia: Costă un dolar şi oricine le poate efectua, zilnic, acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mask

Până să găsească vaccinul pentru COVID-19, companiile farmaceutice din Statele Unite sunt pe cale să vină cu o altă soluţie salvatoare, în lupta cu noul coronavirus.

Despre noul coronavirus aflăm, periodic, lucruri noi, însă, în ceea ce priveşte limitarea răspândirii sale, experţii americani au ajuns deja la două concluzii:

*Fie că Statele Unite recurg la o carantinare totală a ţării, închizând lumea în case.

*Fie că, până la apariţia unui vaccin sau tratament, cea mai mare parte din populaţia ţării va fi testată.

Prima soluţie nu e, de fapt, nicio soluţie, fiindcă ea şi-a arătat ineficacitatea peste tot în lume. Odată ce s-a renunţat la acele lockdown-uri, numărul cazurilor a crescut exponenţial. Aşadar, nu doar că nu s-a rezolvat problema răspândirii coronavirusului, dar lângă ea au apărut şi problemele economice uriaşe şi cele legate de şomaj. În aceste condiţii, e clar că nicăieri în lume, dar mai ales în SUA, lumea nu va mai accepta măsuri similare.

Cu reinstaurarea lockdown-ului ieşită din discuţie, rămânem cu soluţia testării în masă. Care poate oferi rezultate, spre deosebire de caratinarea unor ţări întregi, fiindcă poate fi aplicată pe termen lung. Şi, prin identificarea rapidă şi izolarea bolnavilor, se va „rupe“ lanţul transmisiei virusului, iar asta fără efecte secundare asupra economiei şi a societăţii.

Testările de acum sunt, uneori, inutile

Problema e că, la modul în care se fac acum testele, nu doar în România, ci mai peste tot în lume, ele sunt, uneori, inutile!

În România, s-a dovedit că aceste teste sunt lipsite de acurateţe, în anumite cazuri, după cum „Adevărul“ a scris aici. Şi unde această problemă a rezultatelor eronate nu e atât de răspândită, ca la noi, apar alte obstacole: 

*Capacitatea redusă de testare

*Timpul lung de aşteptare, până la aflarea rezultatului

Există însă şi o veste bună: în viitorul apropiat, vom avea acces la teste rapide, ieftine, care poate că nu sunt la fel de exacte ca cele de acum, însă vor fi disponibile la scară largă şi pot contribui decisiv la limitarea răspândirii virusului.

Bolnav

Un proces anevoios şi, finalimente, fără rost

Cele mai bune teste COVID-19 sunt, în acest moment, cele PCR, cu o sensibilitate de 98%. Dar ele se fac greu - în Bucureşti, clinicile private te pot programa abia în septembrie! - şi nu mai fac faţă volumului tot mai mare de cereri.

Ca să ne facem o imagine despre cât de anevoios e procesul testării PCR, e suficient să vedem că, în SUA, rezultatul vine, în medie, după 4 zile. Iar zece la sută dintre americani au spus că au fost nevoiţi să aştepte chiar zece zile, până au aflat dacă au coronavirus sau nu!

Iar asta în condiţiile în care, potrivit specialiştilor, dacă termenul de aşteptare depăşeşte 48 de ore, testul efectuat nu mai are nicio valoare. 

În primul rând, pentru că potenţialii bolnavi deja i-au infectat pe alţii, cât au aşteptat să vadă dacă sunt pozitivi sau nu. Iar dacă au primit rezultatul negativ, după un interval de aşteptare de 4-10 zile, e posibil ca ei să fi luat virusul, în această perioadă.

Antigen

Noile teste vor costa 1 dolar şi se pot face, zilnic, acasă

Văzând această situaţie, care nu contribuie cu nimic la limitarea răspândirii virusului, companiile farmaceutice din Statele Unite s-au pus pe treabă! 

În paralel cu cercetările pentru găsirea vaccinului, ele lucrează acum la teste rapide pentru COVID-19. Iar dacă, în privinţa vaccinului, sunt mai multe semne de întrebare acum, în schimb, testele rapide sunt pe cale să ajungă pe piaţă.

Ele vor costa aproximativ 1 dolar şi vor funcţiona la fel ca cele de sarcină, însă folosind saliva sau secreţia de mucus. Rezultatul va deveni vizibil în 15 minute.

Aceste teste există deja, produse de două firme americane, BD şi Quidel. Ambele au primit autorizaţiile necesare distribuirii lor la scară largă.

„Vom creşte capacitatea de a detecta virusul cu 50%“

Până acum, medicii erau rezervaţi, în privinţa testelor rapide, pentru simplul motiv că ele nu oferau rezultate la fel de precise, precum cele PCR.

Acum însă, când numărul de cazuri e într-o creştere permanentă la nivel global, acurateţea poate fi sacrificată, în detrimentul vitezei. Iniţial, experţii s-au temut că, dacă vom folosi testele rapide, atunci ne vor scăpa mulţi bolnavi, din cauza rezultatelor eronate. Acum însă, această temere nu mai e de actualitate, fiindcă, oricum, ne scapă mulţi bolnavi, din cauza faptului că accesul la testele PCR e limitat, iar rezultatele durează prea mult până apar.

Iar cifrele explică această realitate cel mai bine: în acest moment, în SUA, doar 10 la sută dintre bolnavi sunt depistaţi prin folosirea testelor PCR. Înlocuirea lor cu testele rapide va creşte spectaculos acest procentaj.

„Dacă astăzi toată ţara ar face, simultan, testul rapid, cu o sensibilitate de 50%, măcar vom identifica, imediat, 50 la sută dintre bolnavii COVID-19. Adică, de cinci ori mai mult, comparativ cu ce reuşism acum, folosind testele PCR“, a explicat doctorul Ashish Jha, director în cadrul Institutului de Sănătate Globală, la Harvard.

Bolnav

După câte zile un test poate depista un bolnav?

Testele de coronavirus depind de cantitatea virală existentă în organism, pentru a oferi un rezultat precis. Aşadar, la început, în perioada de incubaţie, niciun test de pe lume nu poate detecta existenţa virusului în organism.

La trei, cinci zile după îmbolnăvire, testul PCR poate depista virusul. În cazul testelor rapide, la care lucrează acum americanii, acest rezultat poate veni după şase zile. 

Aşadar, întrebarea nu e dacă un test rapid poate depista un bolnav, ci când poate face acest lucru. Ceea ce e un amănunt crucial! Să zicem că un test PCR ne arată un bolnav la patru zile, după apariţia infecţiei, în timp ce un test rapid face acelaşi lucru, după cinci zile. E o diferenţă insignifiantă, fiindcă la patru sau cinci zile după îmbolnăvire, pacienţii, oricum, au o capacitate redusă de transmisie.

În schimb, problema apare dacă un bolnav care a făcut testul PCR, a primit rezultatul după opt zile, în timp ce individul care a făcut testul rapid l-a aflat la cinci zile după îmbolnăvire. Într-un astfel de caz, testul rapid e mult mai util, fiindcă a dus la o identificare mai rapidă a bolnavului, care, izolat fiind, nu i-a infectat şi pe alţii.

Şi mai există un mare avantaj al testelor rapide, ieftine, disponibile la scară largă, care pot fi făcute şi acasă. Să zicem că, la cinci zile după îmbolnăvire, pacientul are o cantiate virală prea mică pentru ca testul rapid să iasă pozitiv. El poate repeta testul, să zicem, după alte două zile, în ziua a şaptea a infecţiei, moment în care va afla că are COVID-19. Asta pe când, un bolnav care a făcut testul PCR poate fi nevoit să aştepte şi mai mult de şapte zile, până va primi rezultatul.

„Majoritatea testelor PCR de acum oferă rezultatele, după un timp de aşteptare atât de lung, încât, atunci când ele vin, într-un târziu, pacientul nici nu mai e contagios! Practic, aceste teste n-au nicio valoare şi oferă un rezultat, în momentul în care nu mai avem ce să facem cu un bolnav, pentru simplul motiv că el a depăşit perioada în care transmitea virusul către ceilalţi“, a explicat doctorul Michael Mina, asistent epidemiolog, în cadrul „Harvard Medical School“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite