Teroriştii aduşi de CIA în Bucureşti, „schingiuiţi“ cu Snickers şi „Harry Potter“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) din SUA s-a folosit de o clădire guvernamentală din Bucureşti ca sediu al unei închisori secrete pentru deţinuţii suspecţi de terorism, inclusiv pentru Khalid Sheikh Mohammed, cel care s-a intitulat „creierul“ atentatelor din 11 septembrie 2001, potrivit unor foşti oficiali ai SUA.

Raportul Comisiei pentru Informaţii a Senatului SUA privind utilizarea torturii de către CIA, publicat marţi, a readus în discuţie existenţa unor închisori secrete operate de Agenţie în mai multe ţări aliate, printre care Polonia, Lituania şi România, sau în apropierea teatrelor de operaţiuni.

 În acest context, merită reamintite rezultatele unei investigaţii jurnalistice realizate în 2011 de agenţia Associated Press şi postul public german de televiziune ARD. 

Investigaţia a arătat că Agenţia s-a folosit, începând din toamna lui 2003, de o clădire guvernamentală din Bucureşti, care găzduia Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete (ORNISS) ca sediu al unei închisori secrete pentru deţinuţii suspecţi de terorism. Aici ar fi fost adus inclusiv Khalid Skeikh Mohammed, cel care s-a intitulat „creierul“ atentatelor din 11 septembrie 2001, potrivit unor foşti oficiali ai SUA. .

Centrul de detenţie din România era parte dintr-o reţea de „zone negre“, ce includea închisori CIA în Polonia, Lituania, Thailanda şi Maroc. Toate au fost închise în mai 2006 şi, curând după aceea, prizonierii au fost mutaţi la Guantánamo Bay, în Cuba. Preşedintele american Barack Obama a oprit, formal, acest program de detenţie şi interogare, în 2009.

Centrul „Lumină strălucitoare“ din Bucureşti 

Având numele de cod „Lumină strălucitoare/Bright Light“, clădirea secretă din nordul Bucureştiului era localizată lângă o cale ferată, într-o zonă semi-rezidenţială (în zona Pieţei Chibrit, n.r.). A fost considerată ideală pentru suspecţii din gruparea teroristă Al-Qaeda şi pentru tratamentul la care au fost supuşi (tratament numit de administraţia Bush „tehnică de interogare intensivă“). Pentru că aparţinea Guvernului român, nu necesita o pază excesivă, iar rezidenţii învăţaseră deja să nu tragă cu ochiul, nota publicaţie britanică „The Telegraph“ în decembrie 2011.

Foşti oficiali din CIA spun că prizonierii erau ţinuţi într-un subsol, în şase celule prefabricate, cu câte un ceas şi o săgeată ce indica direcţia în care se află Mecca. Celulele erau puse pe arcuri, puţin în dezechilibru, cauzând dezorientare deţinuţilor.

În timpul primei luni de detenţie, prizonierii erau privaţi de somn, stropiţi cu apă, pălmuiţi şi forţaţi să stea în poziţii dureroase, spuneau oficialii. Simularea de înec – waterboarding, o tehnică de interogare binecunoscută, nu s-a efectuat în România. 

După interogările iniţiale, deţinuţii aveau parte de controale medicale şi stomatologice periodice, în timp ce CIA le aducea mâncare halal din Frankfurt, Germania, centrul european de operaţiuni al Agenţiei.

image

În România, Khalid citea „Harry Potter“ şi mânca Snickers

Înainte să ajungă în România, Mohammed a fost supus unor interogatorii dure în Polonia. Ofiţerii CIA şi contractorii l-au forţat să stea treaz 180 de ore, potrivit unui raport al unui inspector CIA. De asemenea, el a suferit 183 de şedinţe de simulare de înec.

După ce închisoarea din Polonia s-a închis în septembrie 2003, Mohammed a fost mutat la Bucureşti, în centrul „Lumină strălucitoare“. Curând, CIA încerca să găsească metode să-l distreze pe Mohammed, pentru a-l menţine alert şi a-i cultiva inteligenţa.

Oficialii spun că Khalid Sheikh Mohammed s-a bucurat citind seria „Harry Potter“. Însă, pentru ofiţerii CIA nu era aşa o mare bucurie. Din motive de securitate, după ce un prizonier termina o carte, aceasta trebuia verificată foarte atent, la fiecare pagină, pentru a se asigura că deţinuţii nu-şi transmit mesaje. Odată, ofiţerii l-au prins pe Mohammed care încerca să strecoare un mesaj într-o carte, avertizându-şi colegii să nu vorbească despre curierul lui Osama bin Laden.

Mai mult, în subsolul din Bucureşti, Mohammed, cel care a recunoscut că a fost arhitectul atacurilor din 11 septembrie 2001, i-a rugat pe paznicii lui dacă poate obţine permisiunea să dezvolte un proiect mai neobişnuit, potrivit „Associated Press“ (AP), ce a publicat un articol pe această temă în iulie 2013. Oare CIA i-ar permite lui Mohammed, care avea licenţă de inginer mecanic, să proiecteze un aspirator? Ofiţerul responsabil de centrul de detenţie de la Bucureşti a reuşit să obţină aprobarea pentru acest proiect, a declarat un fost oficial al CIA pentru AP.

„Lecţiile“ lui Khalid pentru ofiţerii CIA

Centrul de la Bucureşti avea o cameră de interogatorii unde Mohammed, care se considera un fel de profesor, ţinea „ore de consultaţie“, după cum le spunea ofiţerilor. Adică, în timp ce era înlănţuit de podea, Mohammed le ţinea lecţii ofiţerilor CIA despre calea jihadistă, despre copilăria şi familia sa. Acolo se serveau şi ceai cu biscuiţi.

Împreună cu alţi cinci deţinuţi din Bucureşti, Mohammed a primit însărcinări ce vizau Al-Qaeda, sau „teme“, după cum le denumeau agenţii CIA. Ca răsplată pentru informaţiile date, adică pentru temele efectuate corect, Mohammed primea batoane de ciocolată Snickers.

Probleme mintale printre deţinuţi

Din spusele Agenţiei, metodele programului „erau făcute pentru a răni psihologic oamenii“. Însă, o dată ce interogatoriile se opreau, CIA trebuia să încerce să repare leziunile psihologice făcute deţinuţilor.

„Nu voiam ca prizonierii să o ia razna“, mărturiseşte oficialul care şi-a dorit anonimatul, pentru că nu era autorizat să vorbească despre închisorile CIA. Mohammed a îndurat cele mai brutale interogatorii ale CIA şi a mărturisit multe atrocităţi. Însă Agenţia credea că în viitor l-ar putea folosi.

În cazul lui Mohammed, CIA pare că a reuşit să-l ţină sănătos din punct de vedere mintal. Potrivit dosarelor armatei, Mohammed are o stare de sănătate bună, nota AP.

Însă alţii nu au fost la fel de norocoşi. Teroriştii Rmazi Binalshibh şi Abd al-Sashiri, care au fost şi ei închişi în România cu Mohammed, au probleme psihologice. Al-Nashiri suferă de depresie şi de sindrom posttraumatic. Binalshibh este tratat de schizofrenie cu anumite medicamente anti-psihotice.

România „ar trebui să rezolve dezastrul acesta“

În ultima vreme din ce în ce mai multe detalii ies la suprafaţă despre centrele de detenţie ale Statelor Unite ale Americii. „Au existat ani întregi de negări şi minciuni oficiale. Abia începem să înţelegem ce s-a întâmplat la Bucureşti“, declara Dick Marty în 2011, un politician elveţian care a condus o investigaţie privind închisorile secrete ale CIA, pentru Consiliul European.

„Aceste ţări ar trebui să rezolve dezastrul acesta. Trebuie să facă eforturi serioase să împace rolul lor în acest program. Situaţia aceasta nu va dispărea“, declara şi Crofton Black, de la grupul pentru drepturile omului „Reprieve“.

România a negat mereu orice rol în programul extensiv de interogatorii, deşi documentele dintr-un proces civil din SUA împotriva contractorului CIA, „Richmor Aviation“, au arătat că cel puţin două zboruri cu prizonieri au plecat şi intrat în Bucureşti.

Printre prizonierii aflaţi la bordul avionului ce venea din Polonia în Bucureşti, în septembrie 2003, au fost şi Mohammed şi Walid bin Attash, ce a fost implicat în bombardarea navei USS Cole.

Mai târziu, suspecţi importanţi din Al-Qaeda, Ramzi Binalshibh şi Abu Faraj al-Libi, au fost aduşi în România. Acolo, Al-Libi a oferit informaţii care au ajutat Agenţia să-l identifice pe curierul lui Osama bin Laden, care a condus la prinderea liderului terorist, potrivit „The Telegraph“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite