Teoriile conspiraţiei speculează că ultimul atac armat din Texas ar fi fost înscenat: „Era un imigrant căutat pentru crimă în El Salvador”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
atac armat uvalde texas

În timp ce SUA se confruntă cu urmările unui alt atac armat în masă, teoriile conspiraţiei şi informaţiile greşite despre carnagiu se răspândesc năprasnic în online. Aceste informaţii false apar după fiecare atac din SUA, iar de data aceasta ele speculează că masacrul de la şcoala din Texas ar fi fost înscenat.

Teoriile conspiraţiei s-au întâmplat să apară după atacul din 2012 la şcoala din Sandy Hook, cel din 2018 din Parkland, altul dintr-un club de noapte din Orlando şi după ieşirea violentă mortală dintr-un magazin alimentar din Buffalo în această lună.

La doar câteva ore de la atacul armat de marţi la şcoala din Uvalde, Texas, internauţii au început o răspândire de conspiraţii şi fake news pe Twitter, Reddit şi alte platforme de socializare, având în vedere afirmaţii neîntemeiate despre băiatul desemnat atacatorul înarmat şi posibilele sale motive. Afirmaţiile false au fost însoţite de teorii ale conspiraţiei familiare care sugerează că întreagul atac a fost într-un fel înscenat.

Afirmaţiile reflectă probleme mai ample legate de rasism şi intoleranţă faţă de persoanele transgender şi reprezintă un efort de a arunca vina atacului pe grupurile minoritare care suferă deja rate mai mari de hărţuire online şi crime motivate de ură, potrivit expertului în dezinformare Jaime Longoria.

„Este o tactică care serveşte două scopuri: evită conversaţiile reale despre problemă [violenţa cu armele de foc] şi le oferă oamenilor care nu vor să se confrunte cu realitatea un ţap ispăşitor”, a spus Longoria, directorul departamentului de cercetare la Disinfo Defense League, o organizaţie non-profit care lucrează pentru a lupta împotriva dezinformării rasiale.

În orele de după atac, postările care susţin în mod fals că atacatorul înarmat locuia ilegal în SUA au devenit virale, unii utilizatori adăugând înflorituri, inclusiv că „fugea de Poliţia de Frontieră”.

„Era un imigrant ilegal căutat pentru crimă din El Salvador”, se arată într-un tweet care a fost apreciat şi redistribuit de sute de ori. „Ăsta e sânge pe mâinile lui Biden şi nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”.

Băiatul despre care autorităţile spun că a dus la capăt masacrul, Salvador Ramos, în vârstă de 18 ani, este cetăţean american, a declarat guvernatorul Texasului, Greg Abbott, într-o conferinţă de presă.

Alţi utilizatori de pe reţelele sociale au preluat imaginile de profil ale unor utilizatori nevinovaţi pentru a-i identifica în mod fals drept atacatorul înarmat şi pentru a pretinde că Salvador Ramos este trans. Pe forumul 4Chan, utilizatorii au distribuit cu generozitate fotografiile şi au elaborat un plan de a-l eticheta pe atacator drept transsexual, fără nicio dovadă care să susţină asocierea.

O postare de pe Twitter, care de atunci a fost ştearsă, prezenta o fotografie cu o femeie trans ţinând o sticlă verde la gură, privind în cameră, cu căştile atârnând de o ureche. „Ştire de ultimă oră: identitatea împuşatorului a fost dezvăluită”, a susţinut utilizatoarea, adăugând că împuşătorul era un „femboy” (un mascul adolescent ale cărui aspect şi trăsături comportamentale sunt considerate în mod convenţional feminine) cu un canal de YouTube.

Desigur, nimic din toate astea nu era adevărat. Fotografia o înfăţişa de fapt pe o tânără de 22 de ani, pe nume Sabrina, care locuieşte în New York City. Sabrina, care a cerut ca numele ei să nu fie publicat din motive de confidenţialitate, a confirmat pentru Associated Press că fotografia este a ei şi a mai spus că nu are vreo conexiune cu presupusul canal de YouTube. 

Sabrina a spus că a primit răspunsuri hărţuitoare pe reţelele de socializare, în special mesaje care susţin că ea a fost autoarea masacrului. Ea a răspuns la o serie de postări care răspândeau imaginea cu identificarea maliţioasă, cerând ca postările să fie şterse.

„Toată această încercare este pur şi simplu înfiorătoare”, a spus Sabrina pentru AP.

O altă fotografie care s-a viralizat pe scară largă prezintă o femeie trans cu un hanorac Coca-Cola şi o fustă neagră. O a doua fotografie arăta aceeaşi femeie purtând o cămaşă neagră cu logoul Nasa şi o fustă roşie. Nici aceste fotografii nu l-au înfăţişat pe bărbatul înarmat — aparţin unui utilizator de Reddit pe nume Sam, care şi-a confirmat identitatea la AP miercuri. AP nu foloseşte numele de familie al lui Sam pentru a-i proteja identitatea.

„Nu sunt eu, nici măcar nu locuiesc în Texas”, a scris Sam într-o postare pe Reddit. 

Autorităţile nu au făcut publice informaţii despre sexualitatea sau identitatea de gen a bărbatului înarmat.

Congresmanul din Arizona, Paul Gosar, a inclus ambele afirmaţii nefondate despre Ramos într-un singur tweet (acum şters) în care a scris greşit şi numele atacatorului. „Este un imigrant transsexual ilegal de stânga pe nume Salvatore Ramos”, a scris Gosar pe Twitter marţi seară. Biroul lui Gosar nu a răspuns la solicitarea de comentarii.

În unele cazuri, informaţiile greşite despre atacurile armate în masă sau alte evenimente sunt răspândite pe reţelele sociale de către utilizatori bine intenţionaţi care încearcă să fie de ajutor. În alte cazuri, poate fi opera unor escroci care organizează strângeri de fonduri false sau îşi fac reclamă la propriile site-uri sau organizaţii.

Apoi sunt trolii. Comunităţile online marginale, inclusiv pe 4chan, folosesc adesea atacurile armate în masă şi alte tragedii ca oportunităţi de a aţâţa haos, de a trola publicul şi de a împinge în lumina reflectoarelor naraţiuni dăunătoare, potrivit lui Ben Decker, fondator şi CEO al companiei de consultanţă în investigaţii digitale Memetica.

„Este foarte intenţionată şi deliberată alegerea lor de a celebra aceste tipuri de incidente pentru a influenţa ceea ce sunt de fapt conversaţiile de pe agenda publică”, a spus Decker. „Există o dorinţă nihilistă de a dovedi cine eşti în aceste tipuri de comunităţi prin trolarea cu succes a publicului. Deci, dacă sunteţi capabil să conduceţi o campanie care duce la un rezultat ca acesta, câştigaţi un fel de credibilitate sporită în cadrul grupului.”

Cu toate acestea, pentru comunităţile care suportă greul unor astfel de atacuri vicioase online, vina falsă stârneşte temeri de şi mai multă discriminare şi violenţă.

Ceva aparent la fel de inofensiv precum un comentariu transfobic pe reţelele de socializare poate declanşa un act de violenţă împotriva unei persoane transgender, a spus Jaden Janak, doctorand la Universitatea din Texas şi student la Centrul pentru Studii Transgender Aplicate.

„Aceşti copii şi adulţi care au fost ucişi ieri doar îşi trăiau viaţa”, a spus Janak miercuri. „Nu ştiau că ieri va fi ultima lor zi. Şi, ca persoane trans, aceasta este o teamă pe care o avem tot timpul.”

În prezent, SUA se află pe primul loc în lume la atacurile armate din şcoli.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite