Tensiuni pe marginea deciziei de suspendare a brevetelor pentru vaccinuri. SUA susţin ideea, companiile farmaceutice o resping

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccinuri - foto arhivă
vaccinuri - foto arhivă

Companiile farmaceutice critică decizia SUA, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii o consideră „măsură istorică”

Decizia SUA de a susţine ideea suspendării temporare a brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid a stârnit nemulţumirea companiilor farmaceutice, scrie BBC, citat de Digi 24.

„Este o criză sanitară globală, iar circumstanţele extraordinare ale pandemiei de COVID-19 îndeamnă la măsuri extraordinare. Administraţia crede cu fermitatea în protecţia proprietăţii intelectuale, dar, pentru a pune capăt acestei pandemii, susţine ridicarea acestei protecţii pentru vaccinurile împotriva COVID-19", a declarat reprezentanta americană pentru comerţ, Katherine Tai.

India şi Africa de Sud cer statelor producătoare de vaccinuri să împărtăşească tehnologia acestora cu ţările sărace, pentru a permite imunizarea a cât mai multor oameni. Apelul lor este susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Felicit Statele Unite pentru această decizie istorică în favoarea echităţii în vaccinare, acordând prioritate bunăstării tuturor persoanelor de pretutindeni în acest moment crucial. Acum, să mergem cu toţii rapid înainte, solidar, pentru a ne baza pe ingeniozitatea şi angajamentul oamenilor de ştiinţă care au produs vaccinurile COVID19 care salvează vieţile", a scris pe Twitter directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sursa citată arată că firmele din industria farmaceutică susţin că suspendarea brevetelor nu va mări producţia de vaccinuri şi nu va oferi soluţiile necesare pentru combaterea crizei sanitare mondiale.

Dr. Amesh Adalja, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătăţii, a declarat pentru Reuters că renunţarea la brevet echivalează cu exproprierea de acest drept al proprietăţii a companiilor farmaceutice ale căror inovaţie şi investiţii financiare au făcut posibilă dezvoltarea vaccinurilor Covid-19.

Dacă este aprobată, spun susţinătorii acestei idei, renunţarea la brevet ar permite creşterea producţiei de vaccinuri şi ar creşte accesibilitatea ţărilor mai puţin bogate la doze de vaccin.

Statele Unite, Japonia, Canada, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia au discutat miercuri, 5 mai, la Londra, despre modalităţile de a creşte asistenţa lor financiară sau de a împărţi dozele lor excedentare pentru a veni în ajutorul ţărilor sărace.

Citeşte şi:

Talibanii, în ofensivă pe fondul retragerii trupelor occidentale din Afganistan. Mărturii de la faţa locului: „Acest război ne-a transformat în nomazi”

Fostul spion MI6 Christopher Steele a furnizat FBI un al doilea dosar asupra lui Donald Trump şi asociaţilor lui. Ce conţine acesta

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite