SUA are o bază de operare a dronelor  în  Arabia Saudită

SUA
are o bază de operare a dronelor  în  Arabia Saudită

Preşedintele Barack Obama a extins folosirea de drone pentru a ucide sute de suspecţi Al Qaida în Pakistan şi Yemen.

Presiunea asupra lui John Brennan, oficialul nominalizat de preşedintele SUA, Barack Obama, pentru funcţia de director al CIA, s-a  intensificat miercuri, când presa americană a dezvăluit existenţa unei baze secrete a CIA de operare a dronelor în Arabia Saudită.

 

Această infrastructură a fost stabilită pentru a „vâna” membrii Al Qaida din Peninsula Arabă (AQPA), care îşi au baza în Yemen.

Ziarele din SUA păstraseră secretul timp de peste un an în privinţa acestei baze, la presiunea administraţiei Obama.  Dezvăluirea pune în încurcătură atât Washingtonul, cât şi Riadul. Ea vine în contextul în care administraţia Obama este presată de către Congres  să dea publicităţii baza legală potrivit căreia are dreptul de a ucide cetăţeni americani aflaţi în străinătate şi acuzaţi de a fi „lideri derang înalt ai Al Qaida” sau ai aliaţilor acesteia. În septembrie, o dronă de la această bază din Arabia Saudită a fost folosită pentru a-l ucide, în Yemen, pe Anwar al-Awlaki, un cleric născut în SUA care era considerat şeful operaţiunilor externe ale Al Qaida în Peninsula Arabă. În acelaşi atac a fost ucis şi fiul acestuia de 16 ani.

Preşedintele Barack Obama a extins folosirea de drone pentru a ucide sute de suspecţi Al Qaida în Pakistan şi Yemen. Oficialii americani spun că SUA acţionează în autoapărare, potrivit legii internaţionale. Criticii spun însă că atacurile cu drone echivalează cu o execuţie fără proces şi cauzează multe victime în rândul civililor. Un memo al Departamentului de Justiţie, care a ajuns în presă, motivează atacurile cu drone ordonate de administraţia Obama, arătând că forţa letală este legală dacă se consideră că „ţintele” prezintă un „pericol iminent” şi capturarea lor nu este posibilă. Aest pericol nu trebuie să fie bazat pe informaţii privind un anume atac, deoarece asemenea acţiuni sunt în permanenţă plănuite de Al Qaida, se arată în raport.

Audieri tensionate pentru şefia CIA

John Brennan, care va fi audiat astăzi în Senat, fiind nominalizat pentru şefia CIA,  este chiar arhitectul strategiei privind atacurile cu drone ale Washingtonului. Senatorii care urmează să-l audieze joi pe Brennan pentru confirmarea în funcţia de şef al CIA îl vor întreba despre politica privind atacurile cu drone şi presează Casa Albă să dea publicităţii o opinie legală detaliată care justifică luarea drept ţintă a americanilor şi măsura de a permite lui Barack Obama şi altor oficiali să aprobe „lista neagră”  a celor care trebuie ucişi.

Atât Casa Albă cât şi Guvernul Arabiei Saudite au refuzat să comenteze informaţia potrivit căreia campania de asasinate a SUA în rândul unor suspecţi de terorism din Yemen se derulează  de la o bază aeriană din Arabia Sudită, Armata americană şi-a retras toate trupele din Arabia Saudită în 2003, după ce avusese staţionaţi aici între 5000 şi 10.000 de soldaţi în urma războiului din Golf, din 1991. Kristian Coates-Ulrichsen, expert în politica din Golf la London School of Economics, a declarat pentru BBC că anxietatea Arabiei Saudite privind pericolul în creştere al Al Qaida a fost în spetele deciziei de a permite SUA să opereze drone din interiorul acestei ţări.

„Saudiţii văd Al Qaida ca un pericol real pentru securitatea lor internă. Sunt îngrijoraţi privind eventuale tacuri asupra infrastructurii lor energetice şi asupra familiei regale”, a spus el. Existenţa acestei baze era probabil „o chestiune sensibilă” atât pentru Washington cât şi pentru Riad, a adăugat Coates-Ulrichsen

.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: