SUA şi UE au înăsprit sancţiunile împotriva Rusiei. Putin: Măsurile afectează grav relaţiile ruso-americane

SUA şi UE au înăsprit sancţiunile împotriva Rusiei. Putin: Măsurile afectează grav relaţiile ruso-americane

Preşedintele american Barack Obama FOTO Reuters

Statele Unite şi Uniunea Europeană au hotărât, miercuri seara, să recurgă la noi sancţiuni împotriva Rusiei, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina, au anunţat mai multe surse diplomatice, precum şi Trezoreria americană, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, noile sancţiuni americane vor viza compania petrolieră Rosneft, grupul Gazprom, Gazprombank, a treia cea mai mare bancă din Rusia, cât şi o serie de autorităţi separatiste din oraşul Doneţk, se arată într-un comunicat al Trezoreriei americane.

Oficialii din Statele Unite au anunţat că potenţialele active ale grupului Rosneft în SUA vor fi blocate, orice companie americană nu mai având autorizaţie să iniţieze noi tranzacţii cu gigantul petrolier.

Prin noile sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse, preşedintele Barack Obama a precizat că „răspunde ocupării peninsulei Crimeea”, precum şi „tentativelor repetate ale Moscovei de a destabiliza situaţia din estul Ucrainei”, se mai notează în comunicatul Trezoreriei.

„Rusia a continuat să destabilizeze Ucraina şi să ofere sprijin pentru separatişti, în pofida declaraţiilor care negau acest lucru”, a spus David Cohen, subsecretar la Trezoreria americană, potrivit Reuters.

Barack Obama a afirmat în cadrul unui discurs susţinut la Casa Albă că Statele Unite, alături de partenerii săi europeni, i-au transmis clar Rusiei că trebuie să oprească fluxul de armament şi de combatanţi la frontiera cu Ucraina, precum şi să susţină un armistiţiu de încerare a focului.

„Până în prezent, Rusia nu a luat niciuna din aceste măsuri. Prin susţinerea oferită rebelilor, Rusia continuă să încalce suveranitatea Ucrainei”, a declarat, miercuri seara, preşedintele american.

Vladimir Putin: Sancţiunile afectează grav relaţiile ruso-americane şi le duc într-un impas 

O reacţie la noile sancţiuni a venit inclusiv din partea preşedintelui rus, Vladimir Putin, aflat în Brazilia, la reuniunea ţărilor din grupul BRICS, care a precizat că măsurile adoptate recent de SUA împotriva Moscovei afectează grav relaţiile ruso-americane.

Vladimir Putin FOTO Reuters

„În ceea ce priveşte aceste măsuri, pot spune că ele au, de obicei, un efect bumerang şi, fără îndoială, duc relaţiile ruso-americane într-un impas, le afectează foarte grav. Aceste sancţiuni dăunează intereselor strategice ale SUA. Noi suntem deschişi pentru negocieri, pentru a găsi o ieşire din această situaţie”, a afirmat, joi, Vladimir Putin, potrivit agenţiei ruse Itar-Tass.

Moscova: Vom răspunde cu nişte măsuri „dureroase” pentru Washington

Federaţia Rusă a denunţat imediat sancţiunile luate de Statele Unite, caracterizându-le ca fiind „scandaloase şi total inacceptabile”, potrivit viceministrului rus de Externe, Serghei Riabkov.
 
„Decizia administraţiei americane de a introduce sancţiuni, sub un pretext fals şi înşelător, împotriva unui anumit număr de entităţi şi indivizi ruşi nu poate fi calificată altfel decât scandaloasă şi total inacceptabilă”, a spus recent Riabkov.
 
Mai mult decât atât, Moscova a promis că va răspunde cu nişte măsuri „dureroase” pentru Washington. „Nu dorim să copiem metodele Statelor Unite. Nu vom răspunde provocării, ci vom acţiona calm. Decizia SUA va duce doar la tensionarea relaţiilor ruso-americane”, a mai transmis viceministrului rus de Externe.
 

De asemenea, potrivit unei surse diplomatice, liderii europeni au convenit miercuri seara să îngheţe programele desfăşurate în Rusia de către Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

În această săptămână, Statele Unite au anunţat că au în vedere impunerea unilaterală a unor noi sancţiuni împotriva Moscovei, chiar dacă Uniunea Europeană nu va răspunde într-un mod asemănător. Totuşi, în urma discuţiilor purtate la Summitul de la Bruxelles, liderii europeni au decis să adopte şi ei măsuri împotriva Rusiei, din cauza situaţiei tensionate din Ucraina.

Oficialii europeni s-au arătat rezervaţi asupra impunerii unor sancţiuni mai dure Rusiei, singurele măsuri punitive adoptate de ei fiind interdicţii asupra vizelor şi îngheţarea activelor pentru peste 60 de oficiali ruşi şi ucraineni.


Citeşte şi:

Rusia intenţionează să îşi redeschidă baza de spionaj din Cuba

Federaţia Rusă doreşte să îşi redeschidă o bază militară din Cuba, folosită în timpul epocii sovietice la acţiuni de spionaj împotriva Statelor Unite, au anunţat de curând surse din armata rusă, potrivit Reuters.

 
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a afirmat marţi că cetăţenii din ţara sa au plătit un preţ foarte mare pentru orientarea lor proeuropeană, adăugând că va face tot posibilul pentru a sprijini această opţiune a lor, informează Ukrinform, potrivit Mediafax.
 
 
Executivul ucrainean a făcut marţi un apel către statele din cadrul BRICS să analizeze cele mai recente acţiuni ale Rusiei şi să îndemne totodată Moscova pentru a detensiona în mod efectiv situaţia din estul Ucrainei, acolo unde separatiştii încă deţin controlul mai multor oraşe, informează AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările