SUA. Uciderea unui cercetător originar din China, ce studia noul coronavirus, alimentează teoriile conspiraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bing Liu, profesor asistent în vârstă de 37 de ani la Şcoala de Medicină a Universităţii din Pittsburgh
Bing Liu, profesor asistent în vârstă de 37 de ani la Şcoala de Medicină a Universităţii din Pittsburgh

Un profesor de la Universitatea din Pittsburgh, care era pe punctul de a anunţa „concluzii foarte importante” cu privire la Covid-19, potrivit colegilor, a fost împuşcat mortal în weekend. Crima, urmată de sinuciderea atacatorului, a alimentat teorii ale conspiraţiei în întreaga lume.

Bing Liu, un profesor asistent în vârstă de 37 de ani la Şcoala de Medicină a Universităţii din Pittsburgh, a fost găsit mort în locuinţa sa sâmbătă. Colegii au spus că era aproape de o „descoperire semnificativă” despre Covid-19, afirmaţia stârnind speculaţii online potrivit cărora ar fi fost asasinat, relatează BBC NEWS.

Dar poliţia spune că a fost o crimă urmată de sinucidere. El a fost găsit cu mai multe răni provocate prin împuşcare la cap, gât, tors şi membre, în locuinţa sa din suburbiile oraşului Pittsburgh, potrivit Departamentului de poliţie locală.

Atacatorului a fost identificat ca fiind un inginer de software în vârstă de 46 de ani, Hao Gu. Autorităţile spun că acesta s-a sinucis după ce s-a întors în maşină. Liu şi Gu se cunoşteau, spun anchetatorii.

Ancheta a stabilit că a fost o crimă urmată de sinucidere după „o dispută îndelungată cu privire la un partener intim”. Detectivii spun că există „zero dovezi” că acest caz este legat de activitatea de cercetare desfăşurată de Liu şi de actuala criză de sănătate publică.

Într-o declaraţie, colegii lui Liu spun că a fost un cercetător de excepţie, care „era pe punctul de a face descoperiri semnificative” pentru înţelegerea mecanismelor celulare ale infecţiei cu coronavirus.

Ei regretă moartea lui Liu şi s-au angajat să-i finalizeze cercetările „în efortul de a-i aduce un omagiu excelenţei sale ştiinţifice”.

Liu, originar din China, şi-a dobândit diploma de licenţă şi doctoratul în Singapore, după care a început munca de cercetare în SUA. A colaborat cu biologi şi clinicieni pentru a studia imunitatea umană.

Citeşte şi: Cum i-a salvat coronavirusul viaţa unei femei de 36 de ani. Descoperirea făcută de medicii care au tratat-o

„Oh, Dumnezeule”, a scris un utilizator de pe platforma de socializare chineză Weibo. „Pare o scenă desprinsă din Misiune imposibilă. Poate că a aflat că virusul provine dintr-un laborator american."

Multe comentarii similare sugerează că Liu a fost ucis pentru că urma să dezvăluie misterul originii coronavirusului. Oficialii chinezi şi mass-media de stat au promovat anterior o teorie fără nicio bază că virusul provine din SUA şi a fost adus la Wuhan de soldaţii americani.

Multe comentarii de pe Weibo sugerează că originea chineză a lui Liu ar fi putut să-l pună în pericol în SUA, deşi nu a apărut nicio dovadă că acesta a fost vizat din cauza etniei.

Global Times, un site afiliat mass-mediei de stat chineze, a publicat un articol despre diverse speculaţii legate moartea lui Liu. Între timp, pe Twitter, unii au speculat nefondat că guvernul chinez ar fi putut juca un rol în acest caz.

Pe fondul pandemiei de Covid-19, o varietate de teorii ale conspiraţiei despre virus şi originile acestuia continuă să fie răspândite pe platformele online. Unele afirmaţii neverificate au fost promovate chiar de politicieni din ​​SUA şi China.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite