SUA au trimis trupe speciale în Siria pentru a-l salva pe jurnalistul decapitat, însă misiunea a eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a trimis vara aceasta trupe speciale în Siria pentru a salva mai mulţi cetăţeni americani pe care jihadiştii din gruparea Statul Islamic în Irak şi Siria îi ţineau ostatici. Printre aceştia se număra şi James Foley, jurnalistul american care a fost decapitat săptămâna aceasta de islamişti. Misiunea a eşuat, însă, pentru că soldaţii americani n-au putut găsi ostaticii.

Administraţia Obama a dezvăluit ieri faptul că a făcut eforturi pentru a salva viaţa jurnalistului american executat săptămâna aceasta, anunţând că a trimis trupe speciale pentru a recupera din mâinile jihadiştilor mai mulţi cetăţeni americani. Oficialii nu au precizat când s-a desfăşurat misiunea, limitându-se la a anunţa că a avut loc „vara aceasta”. Trupele au fost trimise cel mai probabil după ce gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Siria (SIIS, devenită Statul Islamic) a demarat o puternică ofensivă în Irak, la începutul lunii, reuşind să captureze o mare parte din nordul ţării, unde a declarat deja un califat. 

Misiunea specială a fost autorizată numai după ce agenţiile americane de informaţii au transmis că au suficiente informaţii pentru a identifica locaţia exactă în care sunt ţinuţi ostaticii. Însă cele „câteva zeci” de soldaţi specializaţi în astfel de operaţiuni care au fost duşi cu un avion militar în Siria nu au găsit cetăţenii americani în locul indicat de serviciile de informaţii. În schimb, ei au fost atacaţi cu focuri de armă de islamişti SIIS. Americanii nu au înregistrat nicio victimă, ucigând „mai mulţi” jihadişti. 

„Guvernul american avea ceea ce am considerat suficiente informaţii şi, când atunci când a apărut oportunitatea, preşedintele a autorizat Departamentul pentru Apărare să acţioneze agresiv pentru a ne recupera cetăţenii”, a explicat Lisa Monaco, consilier principal pe teme de operaţiuni antitero al preşedintelui Obama. „Din păcate, acea misiune nu a fost una de succes pentru că ostaticii nu erau prezenţi”, a adăugat Monaco, citată de Associated Press. 

Jurnalistul american a fost decapitat de londonezul John

Administraţia Obama a făcut publice aceste informaţii la o zi după ce jihadiştii au dat publicităţii un clip video în care este filmată decapitarea lui James Foley, ca replică pentru atacurile aeriene demarate de armata americană asupra islamiştilor din Irak. Militantul care-i taie capul jurnalistului american vorbeşte engleză, cu accent britanic, iar asta a declanşat mobilizare impresionantă de forţe în Marea Britanie. Între timp, o persoană care a reuşit să scape după ce a fost prizonierul jihadiştilor a declarat că extremistul cu accent britanic este cetăţean al Marii Britanii, locuitor al Londrei, cunoscut ca John şi care făcea parte dintr-o grupare extremistă din Regatul Unit, cunoscută drept „The Beatles”. 

„Suntem perfect conştienţi că un număr semnificativ de britanici este implicat în crime îngrozitoare, probabil în comiterea de atrocităţi, în jihad alături de SIIL (acum cunoscut ca SI - Statul Islamic) şi alte organizaţii extremiste”, a declarat Phillip Hammond, ministrul britanic al Externelor. 

Deocamdată, în frunte cu Marea Britanie, mai multe guverne europene au demarat acţiuni interne pentru a elimina ameninţarea domestică, amplificată de miile de cetăţeni europeni care, începând din 2011, s-au alăturat jihadiştilor din Siria şi s-au mutat acum în Irak. 

Ameninţarea internaţională adusă de expansiunea şi rezistenţa pe poziţii a grupării teroriste Statul Islamic (fostă Statul Islamic în Irak şi Levant – SIIL), care a ocupat teritorii importante în nordul Irakului, devine principalul punct pe agenda a tot mai multe guverne europene. Tot mai multe dintre ele îşi schimbă radical declaraţiile şi se arată acum în favoarea unei ofensive împotriva jihadiştilor, deşi, atunci când aceştia au început să cucerească oraşe irakiene, insistau că o nouă operaţiune militară internaţională nu are temei. 

Deocamdată, câteva mari puteri au preferat să-şi pună speranţele în populaţia kurdă, singura care mai controlează o armată regulată în Irak, după dezertările masive din forţele irakiene. Kurzii au bifat câteva victorii importante, însă nu au armament. Franţa, Germania, şi chiar Marea Britanie se arată însă în favoarea furnizării de armament pentru forţele kurde, o soluţie respinsă iniţial. Varianta este însă periculoasă, avertizează unii analiştii – kurzii ar putea folosi apoi armamentul pentru a-şi declara independenţa de Bagdad. 

O altă variantă ar fi o cooperare pe axa Washington-Teheran. Alianţa cu Iranul ar aduce Vestului un avantaj major în faţa Statului Islamic şi se vorbeşte chiar despre o alianţă secretă, niciuna dintre părţi nefiind doritoare să apară drept aliat public al celeilalte. 

Franţa va livra armament kurzilor

Preşedintele francez Francois Hollande va propune „în perioada următoare” o conferinţă internaţională privind criza din Irak. „Trebuie să pregătim o strategie globală împotriva acestei grupări, care dispune de finanţări importante şi de arme foarte sofisticate şi ameninţă ţări precum Irak, Siria sau Liban”, a spus Hollande,  adăugând că situaţia internaţională se află în cel mai dificil punct din 2011 încoace. 

"Ne confruntăm nu doar cu o mişcare teroristă asemănătoare Al-Qaida, dar cu un stat terorist, Statul Islamic. Trebuie să renunţăm la tradiţionala dezbatere, dacă este sau nu cazul să intervenim", a adăugat Hollande. Franţa a anunţat că va livra "arme sofisticate" kurzilor irakieni pentru a lupta cu Statul Islamic.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/james-foley" target="_blank">View the story "James Foley" on Storify</a>]

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite