SUA: Trei comisii din Camera Reprezentanţilor au cerut Casei Albe detaliile întrevederilor Putin-Trump

SUA: Trei comisii din Camera Reprezentanţilor au cerut Casei Albe detaliile întrevederilor Putin-Trump

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi omlogul său american, Donlad Trump

Trei puternice comisii din Camera Reprezentanţilor a SUA, aflate sub controlul democraţilor, au cerut luni Casei Albe să comunice detaliile întrevederilor şi schimburilor pe care preşedintele american Donald Trump le-a avut cu omologul său rus Vladimir Putin, informează AFP.

 
Democraţii din Congresul SUA solicită documente referitoare la convorbirile dintre Donald Trump şi Vladimir Putin. Aceştia intensifică cercetările cu privire la posibilele încălcări ale legii - inclusiv obstrucţionarea justiţiei şi abuz de putere - de către Administraţia Donald Trump. 81 de persoane şi organizaţii asociate cu preşedintele american au fost chemate la audieri şi au fost, de asemenea, solicitate o serie de documente, inclusiv unele referitoare la convorbiri dintre Trump şi omologul său rus, Vladimir Putin, scrie RRA.
 
Între cele 81 de persoane şi entităţi cu legături cu Donald Trump care au primit scrisorile Comitetului Judiciar se numără doi fii ai preşedintelui, Donald Trump Jr. şi Eric Trump, ginerele său Jared Kushner, consilier la Casa Albă, şeful financiar al Organizaţiei Trump, Allen Weisselberg, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, Casa Albă însăşi, Departamentul Justiţiei, campania Trump, echipa de tranziţie Trump şi Organizaţia Trump.
 
Pe de altă parte, tot ieri, preşedinţii Comitetului pentru intelligence pentru afaceri externe şi pentru control din Camera Reprezentanţilor au trimis scrisori Casei Albe şi Departamentului de stat în care cer informaţii despre conversaţiile private ale preşedintelui Trump cu preşedintele rus Putin.
Donald Trump a suscitat o amplă polemică după summitul său cu Vladimir Putin, la 16 iulie 2018, când a părut că ia apărarea liderului rus, a cărui ţară este acuzată de amestec în campania prezidenţială din SUA din 2016. „Preşedintele Putin mi-a spus că nu a fost Rusia (cea care s-a amestecat în campanie)… Şi nu văd de ce ar fi ea”, a declarat la acea dată, între altele, preşedintele american în timpul unei conferinţe de presă, suscitând stupefacţia atât a parlamentarilor democraţi, cât şi a celor republicani.
 
În ianuarie anul acesta, The Washington Post susţinea că nu există niciun raport detaliat asupra schimburilor pe care Donald Trump le-a avut cu Vladimir Putin în cinci locuri diferite în timpul ultimilor doi ani. Informaţii pe care Congresul are „datoria constituţională” să le verifice, au subliniat luni cele trei comisii.
 
Publicaţia a susţinut, de asemenea, că după o întrevedere cu Vladimir Putin în 2017, la Hamburg, Germania, preşedintele american a intrat în posesia notelor translatorului său, cerându-i să nu le dezvăluie altor membri ai Administraţiei sale conţinutul discuţiei.
 
Preşedinţii comisiilor parlamentare pentru Informaţii, pentru Afaceri Externe şi pentru Control al guvernului precizează că în mesajul lor adresat Casei Albe au făcut deja demersuri pentru a şti dacă Donald Trump ”a ascuns” sau „de facto a distrus” rapoartele asupra conversaţiilor cu preşedintele rus.
 
Relaţiile cu Rusia subminează preşedinţia lui Donald Trump de la începutul mandatului său. Ingerinţa Rusiei în procesul electoral şi problema unui eventual amestec în campania electorală a lui Trump fac de asemenea obiectul unei anchete judiciare desfăşurate de procurorul special Robert Mueller.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: