SUA. La trei ani de la preluarea puterii, în Senat începe procesul de destituire a preşedintelui Trump INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de destituire a preşedintelui SUA, Donald Trump, începe marţi în Senat, la tre ani de la preluarea funcşiei. Şedinţele de judecată vor avea loc timp de şase zile pe săptămână, pauză fiind doar duminica. Totul s-ar putea termina în două săptămâni.

În deschiderea dezbaterilor, cei 100 de aleşi din Senat se vor pronunţa asupra timpului alocat prezentărilor acuzării - formate de către democraţi în Camera Reprezentanţilor - şi apărării - încredinţate avocaţilor care îl reprezintă pe Donald Trump, precum şi asupra duratei întrebărilor adresate de către senatorii-juraţi.

Un proces care s-ar înscrie în aceste etape ar putea fi expediat în două săptămâni, notează AFP.

Dar opoziţia doreşte ca Senatul să convoace patru martori a căror prezenţă o consideră necesară pentru a stabili dacă Donald Trump chiar - aşa cum îl acuză - a abuzat de puterea sa pentru a exercita presiuni asupra Ucrainei cerându-i anchetarea adversarului său democrat Joe Biden.

Printre aceşti martori figurează şeful de cabinet al preşedintelui, Mick Mulvaney, şi fostul consilier pentru securitate naţională, John Bolton.

Democraţii, care s-au confruntat cu refuzul guvernului de a coopera pe durata anchetei lor în Camera Reprezentanţilor, cer de asemenea prezentarea unor documente-cheie în acest caz.

Aceste solicitări vor face obiectul unui vot în Senat, care nu va interveni decât după încheierea fazei iniţiale a procesului, a avertizat liderul republicanilor, Mitch McConnell, într-o ''manevră'' în coordonare cu preşedinţia.

Teoretic, tabăra prezidenţială are toate cărţile în mână pentru a respinge cererile acestora: cu 53 de senatori republicani împotriva a 47 democraţi, ea are majoritatea necesară pentru a câştiga luptele procedurale.

Iar Casa Albă a făcut cunoscut în mod clar că nu vrea martori. ''Este foarte puţin probabil să se meargă mai departe de două săptămâni'' în cadrul acestui proces, a afirmat unul dintre responsabilii de la Washington. ''Preşedintele trebuie să fie achitat'' şi ''rapid'', a adăugat el.

De aceea, democraţii au făcut presiuni asupra puţinilor republicani susceptibili să le susţină cererea de aducere a unor martori şi a unor documente. Ei au nevoie de patru voturi pentru a dispune de o majoritate.

''În zilele următoare, fiecare dintre noi, democrat sau republican, va fi confruntat cu o alegere: de a intra în acest proces pentru a cunoaşte adevărul sau de a servi voinţei preşedintelui de a-l ascunde'', a spus joi liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer.

Aleasa republicană din Maine, Susan Collins, a recunoscut că ''tinde să creadă că primirea unor informaţii suplimentare ar fi utilă''. ''Este probabil că voi susţine moţiunea pentru ca martori să fie convocaţi, când va fi momentul'', a adăugat ea.

Colegul său din Utah, Mitt Romney, a avertizat de asemenea că va vota în favoarea audierii martorilor, ''în absenţa vreunei surprize''.

Dar niciun alt republican nu a mers atât de departe.

În fine, dacă patru dintre ei ar s-ar alătura democraţilor în demersul de a convoca martori şi a cere prezentarea unor documente, procesul ar putea dura mult mai mult de două săptămâni, faţă de intervalul estimat în prezent. În cazul lui Bill Clinton, dezbaterea s-a prelungit cu trei săptămâni.

În acest caz, tabăra prezidenţială ameninţă să angajeze o nouă încercare de rezistenţă care ar putea prelungi şi mai mult termenul, cerând convocarea de noi martori.

infografie trump destiotuire

Republicanii, de exemplu, spun că doresc să-l audieze pe fiul lui Joe Biden, Hunter, asupra activităţilor sale în cadrul societăţii ucrainene Burisma. Sau pe avertizorul de integritate al cărui raport în august a declanşat scandalul ce a dus la actualul proces. Şi aceasta indiferent dacă aduc sau nu noi elemente cu privire la vinovăţia sau nevinovăţia celui de-al 45-lea preşedinte al SUA, mai notează AFP. 

Avocaţii preşedintelui Trump au prezentat luni, 20 ianuarie, direcţiile de apărare pe care intenţionează să le folosească împotriva acuzaţiilor lansate de democraţi pentru a obţine condamnarea lui Donald Trump şi plecarea acestuia de la Casa Albă.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor l-au acuzat, pe 18 ianuarie, pe Trump că a abuzat de puterea sa de preşedinte pentru a pune presiune pe Guvernul Ucrainei să investigheze un rival politic înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020, „pentru câştigul său personal“. În ce priveşte acuzaţia de obstrucţionare a Congresului, Trump este învinuit că nu a furnizat mii de documente pe care Camera le-a solicitat în cadrul anchetei şi că a blocat audierea unor martori.

Apărarea avocaţilor lui Trump, întinsă pe 110 pagini, se concentrează pe afirmaţia preşedintelui că nu a făcut nimic rău şi nu a comis nicio infracţiune.

Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a propus luni reguli de desfăşurare care ar putea duce la un proces rapid de impeachment pentru preşedintele Donald Trump şi nu există nicio garanţie că prezentarea de martori sau dovezi va fi permisă, relatează Reuters şi DPA.

Rezoluţia prezentată luni de McConnell le acordă procurorilor din Camera Reprezentanţilor şi avocaţilor lui Trump 48 de ore, împărţite egal, pentru a-şi prezenta argumentele într-o perioadă de maxim patru zile, ceea ce ar putea însemna zile de lucru de câte 12 ore.

Practic, prezentarea argumentelor ar putea începe miercuri la ora locală 13.00 (18.00 GMT) şi s-ar putea încheia după miezul nopţii.

Potrivit rezoluţiei, avocaţii lui Trump le pot cere senatorilor într-o perioadă timpurie a procedurii să renunţe la toate acuzaţiile, a declarat un colaborator al majorităţii republicane. O astfel de moţiune este însă probabil să nu întrunească sprijinul necesar pentru a reuşi, notează Reuters.

Democraţii şi-au exprimat rapid furia în privinţa propunerii, numind-o "o ruşine naţională".

"După ce am citit rezoluţia, este clar că senatorul McConnell este foarte montat să facă mult mai dificil să prezinţi martori şi documente şi are intenţia de a grăbi procesul", a declarat liderul democrat din Senat Chuck Schumer.

Senatul va dezbate şi va vota rezoluţia marţi şi probabil democraţii nu vor dispune de voturile pentru respingerea ei în Senatul controlat de republicani.

Democraţii, cu deputatul Adam Schiff în frunte, care va fi procuror şef în acest proces, argumentează că ambele procese de impeachment din istoria ţării au inclus mărturii ale martorilor şi cer acelaşi lucru şi în procesul lui Trump.

Rezoluţia lui McConnell include o propunere care amână problema martorilor până la pledoariile de deschidere ale celor două părţi. Senatorii vor avea apoi la dispoziţie 16 ore pentru întrebări, urmate de patru ore de dezbatere. După aceea ar urma să aibă loc un vot care să decidă dacă vor fi chemaţi sau nu martori în procesul de impeachment.

Odată regulile care guvernează procesul adoptate, democraţii din Camera Reprezentanţilor vor începe să îşi prezinte acuzaţiile împotriva lui Trump.

Votul necesar pentru a obţine o condamnare a lui Trump este de două treimi, ceea ce ar duce la înlăturarea acestuia din funcţie şi împiedicarea de a mai ocupa orice altă funcţie federală în viitor.

Un rezultat considerat improbabil, deoarece republicanii controlează majoritatea în Senat şi cei mai mulţi senatori republicani votează pe linie de partid.

Donald Trump, al 45-lea preşedinte al SUA, devine cel de-al treilea ocupant al Casei Albe care este acuzat în mod oficial de infracţiuni înalte şi care va fi judecat în vederea suspendării din funcţie, după Andrew Johnson (1868) şi Bill Clinton (1998).

Judecătorul John Robert, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie din SUA, este coordonatorul procesului împotriva preşedintelui Donald Trump.

Dacă republicanii îşi ating scopul, procesul de destituire a lui Donald Trump s-ar putea finaliza în doar două săptămâni - faţă de cinci săptămâni cât a durat în cazul lui Bill Clinton în 1999 şi trei luni în cazul lui Andrew Johnson în 1868, notează France Presse.

Aceasta i-ar permite preşedintelui SUA să celebreze achitarea sa în discursul anual cu privire al Starea Uniunii, la 4 februarie, în Congres.

O destituire a miliardarului este puţin probabilă, în condiţiile în care tabăra sa republicană, majoritară în Senat, face bloc comun în spatele său.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite