SUA ar trebui să încurajeze UE să-şi facă propria armată, îi cere un centru de reflecţie american lui Joe Biden: „Apărarea europeană e anemică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Think-tankul Centrul pentru Progres American, apropiat de administraţia Biden şi care a instruit actuali oficiali ai apărării şi consilieri ai Casei Albe, cere ca SUA să pună capăt politicii de decenii a „blocării” „ambiţiilor de apărare ale Uniunii Europene”, pe care o califică „eroare strategică”.

Comandanţii din NATO se opun unei dublări a forţelor în timp ce ţări puternice din UE consideră blocul comunitar nepregătit pentru o armată proprie.

Raportul Centrului pentru Progres American, ce urmează a fi publicat miercuri, scrie că dependenţa Europei de SUA pentru asigurării securităţii înseamnă, de fapt, că SUA au avut mereu un veto de facto asupra „ambiţiilor de apărare” ale UE prin faptul că cer o participare mai mare la bugetul NATO şi  descurajează astfel capacităţile de consolidare militară internă, relatează Politico.Totodată, SUA au o perspectivă negativă asupra implicării militare mai mari din partea UE sub pretextul că s-ar dubla forţele armate în defavoarea NATO.

„Dependenţa Europei de SUA pentru securitate înseamnă că SUA posedă un veto de facto asupra direcţiei apărării europene. Din anii 1990 încoace, SUA şi-au folosit practic puterea de veto pentru a bloca ambiţiile de apărare ale UE. De multe ori rezultatul a fost situaţia absurdă în care Washingtonul insistă zgomotos ca Europa să facă mai mult pentru apărare ca apoi să obiecteze vehement când braţul politic al UE încearcă să răspundă acestui îndemn.

Această abordare a fost o eroare strategică colosală - una care a slăbit NATO militar, a tensionat alianţa transatlantică şi a contribuit la declinul influenţei globale europene”.

 

Liderii europeni, între care preşedintele francez Emmanuel Macron  şi cancelarul german Angela Merkel, s-au arătat mereu favorabili ideii unei armate europene care să întărească cooperarea militară a blocului comunitar. Totuşi, atât criticii, cât şi susţinătorii ei sunt de acord că UE nu are această capacitate în prezent.

Raportul centrului de reflecţie american arată că echipamentele militare ale ţărilor din UE sunt într-o stare jalnică sau nu sunt suficient de bune, ceea ce este un eşec european, dar şi Washingtonul a contribuit destul de mult la această stare de fapt în măsura în care de peste două decenii toate administraţiile americane fără excepţie au făcut presiuni asupra Europei să-şi crească cheltuielile de apărare în favoarea sprijinirii NATO.

Totuşi, în ciuda bugetelor vizibil sporite, „apărarea europeană rămâne la un nivel anemic”.

Întrebat marţi privind plângerile venite în special din partea Franţei privind faptul că ţinta de 2% din bugetul de apărare ia din resursele programelor de apărare ale UE, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a comentat că NATO este „stâlpul de apărare şi securitate pentru toţi aliaţii NATO”, un „multiplicator al forţei” , „trimite un mesaj foarte clar populaţiei dar şi potenţialilor adversari”, cum este şi o investiţie în legătura dintre America de Nord şi Europa.

Duplicarea capabilităţilor militare, o gravă eroare

Generalul în rezervă Philip Breedlove, fostul comandat suprem al forţelor aliate pentru Europa, spune că duplicarea capabilităţilor NATO şi EU ar fi o gravă eroare.

El spune că este „un lucru bun” ca naţiunile din NATO să investească în propria apărare, întrucât de asta vor beneficia ambele părţi; totuşi, există un avertisment important privind investiţiile în duplicarea capabilităţilor.

Breedlove a exemplificat prin operaţiunile NATO în Bosnia şi Herţegovina şi în Cornul Africii unde forţele aliate au operat eficient şi fără o dublare a forţelor. În plus, există multiple nevoi urgente ale NATO - de la elicoptere şi avioane cu aripi fixe la senzori şi îmbunătăţirea disponibilităţii de răspuns a trupelor - care sunt acum prioritare.

Raportul îndeamnă ca SUA să renunţe la mantra duplicării dar avertizează şi UE în privinţa suprapunerii capabilităţilor şi argumentează în favoarea faptului că UE ar trebui să-şi croiască propriul drum către transformarea într-o putere militară de sine stătătoare.

 

UE ar trebui să-şi creeze propria armată

„Este la latitudinea UE să decidă asupra structurii care îi convine mai bine. Dar SUA ar trebui să-şi arate clar susţinerea faţă de UE - care să se axeze pe dezvoltarea şi dobândirea unor noii capabilităţi ce ar ajuta-o să acţioneze fără implicarea armatei SUA. Europa nu ar trebui pur să duplice capabilităţile deja existente în NATO, ci să pună bazele propriilor capabilităţi esenţiale care să se adauge celor ale NATO şi astfel să împuternicească Europa în calitate de co-partener egal în cadrul alianţei”, se arată în raport.

Max Bergmann, coautor al raportului, a explicat într-un interviu că SUA ar trebui să depăşească preconcepţia că UE este o „complicaţie” pentru ele, dar şi o atitudine negativă despre o potenţială implicare militară a UE.

„Risipa şi duplicarea fac parte din sistemul actual în care toată lumea trebuie să aibă gama completă de capacităţi militare. Probabil că nu este cea mai utilă utilizare a armatei nici pentru UE, nici pentru NATO. Mult prea adesea opoziţia la apărarea UE este teoretică şi nu ţine cont de aspectele practice ale implicării UE în apărare în mod real.

A nu face altceva decât să faci presiuni şi să te răsteşti la ţările membre să cheltuiască mai mult nu este reţeta pentru o Europa puternică sau o alianţă transatlantică de succes”, a observat Bergman.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite