SUA testează nanosateliţi care ar putea fi capabili să detecteze rachete balistice şi hipersonice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nanosateliţii CubeSats ar putea juca un rol important în apărarea antirachetă a SUA FOTO VOX Space Photo
Nanosateliţii CubeSats ar putea juca un rol important în apărarea antirachetă a SUA FOTO VOX Space Photo

Pe 30 iunie, Agenţia de Apărare Antirachetă a SUA  (MDA) a lansat doi nanosateliţi pe o orbită joasă a Pământului, iar aceştia ar putea juca un rol împortant în dezvoltarea unui scut antirachetă care să intercepteze rachetele balistice şi hipersonice inamice.

Doi nanosateliţi CubeSats de mărimea unui cub cu laturile de 10 centimetri şi o masă de maxim 1,5 kilograme au fost lansaţi luna trecută de la portul spaţial Mojave, California, şi vor supuşi unor verificări  în cadrul unei demonstraţii iniţiale de trei luni cu posibilitatea prelungirii până la un an. 

Agenţia de Apărare Antirachetă a SUA  (MDA) testează aceşti sateliţii de mici dimensiuni - care sunt şi mai ieftini, doar 1,3 milioane de dolari în comparaţie cu cei standard, care costă sute de milioane de dolari americani - pentru a verifica funcţionalitatea lor ca sistem de comunicaţii prin radio şi ca senzori capabili să detecteze rachete balistice şi hipersonice precum cele dezvoltate deja de Rusia şi China.

„Aceşti sateliţi vor testa tehnologiile cheie care reduc riscul pentru sisteme,  cum ar fi senzorul spaţial de interceptare hipersonică şi balistică. Misiunea Networked Communications Experiment Block 1 va demonstra viabilitatea tehnologiilor avansate de comunicaţii folosind sateliţi de dimensiuni, greutate şi putere reduse în sprijinul arhitecturilor de comunicaţii ale apărării antirachetă.”, a spus Walt Chai, directorul MDA pentru senzorii spaţiali.

Sateliţi de mici dimensiuni sunt consideraţi sateliţii sub 300 de kilograme.

Nanosateliţii CubeSats ar putea juca un rol important în apărarea antirachetă a SUA FOTO SDL Photo

Nanosateliţii CubeSats ar putea juca un rol important în apărarea antirachetă a SUA FOTO SDL Photo

Senzorii spaţiali la care lucrează MDA vor constitui încărcatura sateliţilor lansaţi pe o orbită joasă a pământului astfel încăt să detecteze şi urmărească rechetele balistice şi hipesonice ameninţătoare şi să transmită date esenţiale Sistemului de Apărare Antirachetă.

„Arhitectura de apărare antirachetă necesită comunicaţii între interceptori, senzori şi sistemele de comandă şi control pentru a identifica, urmări şi distruge rapid rachetele inamice înainte ca acestea să-şi atingă ţintele. CubeSats va permite agenţiei să demonstreze aceste capacităţi rapid şi la preţuri accesibile”, a spus Chai .

„Capacitatea de a folosi CubeSats pentru accesul cu costuri reduse  la spaţiu este esenţială în maturizarea tehnologiilor pentru viitoarele aplicaţii de apărare antirachetă”, a declarat Shari Feth, şeful direcţiei Inovare, Ştiinţă şi Tehnologie de la MDA.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite