SUA îl susţin pe Guaido 100% şi nu îndepărtează nicio opţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite l-au asigurat pe opozantul venezuelean Juan Guaido că poate să conteze pe susţinerea lor ”100%” în faţa lui Nicolas Maduro şi nu au îndepărtat vreo opţiune împotriva liderului chavist, în cadrul reuniunii Grupului de la Lima, la Bogota, relatează AFP.

”Pentru dimneavostră, preşedinte Guaido, un mesaj foarte simplu de la preşedintele Trump: noi suntem cu dumneavoastră 100%”, i-a spus vicepreşedintele Statelor Unite Mike Pence lui Juan Guaido, recunoscut de aproximativ 50 de ţări ca preşedinte interimar al Venezuelei.

”Noi sperăm la o tranziţie paşnică spre democraţie. Însă preşedintele Trump a fost clar: toate opţiunile sunt pe masă”, a adăugat el, în cursul reuniunii, care urma să se încheie către ora locală 16.00 (marţi, 0.00, ora României) cu o declaraţie comună.

Grupul de la Lima, alcătuir din 14 ţări majoritar ostile preşedintelui Maduro, intenţionează să hotărască măsuri în faţa crizei venezuelene, marcată de noi violenţe, sâmbătă, la frontiera cu Columbia şi Brazilia, unde rămân blocate ajutoarele umanitare trimise la cererea liderului opoziţiei.

Juan Guaido, care a îndemnat în weekend ”să se ia în calcul toate eventualităţile”, a cerut luni acestor ţări să dea dovadă de fermitate faţă de Nicoals Maduro, pe a cărui realegere o consideră frauduloasă.

”Este important să se recupereze democraţia în Venezuela, pentru că cei care uzurpă astăzi puterea ameninţă stabilitatea continentului (...). Tolerarea uzurpării puterii ar fi o ameninţare la adresa întregii Americi”.

ÎNCERCUIREA LUI NICOLAS MADURO?

Preşedintele columbian Ivan Duque, care a denunţat în mai multe rânduri ”dictatura” din venezuela, a plusat şi a cerut o ”încercuire mai puternică şi mai eficientă” a lui Maduro.

În deschiderea reuniunii, adjunctul ministrului peruan de Externe Hugo de Zela a afirmat că Grupul de la Lima caută ca ”această soluţie să fie sub formă paşnică”.

Washingtonul a ridicat tonul duminică. Fătă să excludă urecurgerea la forţă, secretarul de Stat american Mike Pompeo l-a catalogat pe liderul chavist drept ”cel mai rău dintre tirani” şi s-a declarat ”sigur că, mulţumită venezuelenilor, zilele lui Maduro sunt numărate”.

Însă Uniunea Europeană (UE) şi-a reiterat luni îndemnul la ”evitarea unei intervenţii militare”.

Grupul de la Lima, alcătuit din 13 ţări latino-americane şi Canada, a fost înfiinţat în 2017 cu scopul de a promova o soluţie la criza în care se afundă Venezuela, care dispune de cele mai mari zăcăminte de petrol din lume. El nu a recunoscut cel de-al doilea mandat al lui Maduro, care a început la 10 ianuarie.

Juan Guaido şi-a făcut luni intrarea oficială în Grup. ”Guvernul legitim al Venezuelei se integrează în mod oficial în Grupul de la Lima”, a comentat preşedintele Duque.

În pofida unei interdicţii judiciare de a ieşi din Venezuela, Guaido, preşedintele Parlamentului domunat de opoziţie, s-a dus vineri la Cucuta, în Columbia, pentru a conduce a doua zi intrarea în venezuela a unor tone de alimente şi medicamente, trimise în principal de Statele Unite, la cererea sa.

Însă Nicolas Maduro refuză acest ajutor, în care vede un pretext în vederea unei intervenţii militare vizând să-l îndepărteze de la putere.

NOI SANCŢIUNI AMERICANE

Camioanele încărcate cu aceste produse de primă necesitate, menite să mai aline penuriile grave, au fost nevoite să se întoarcă din drum sâmbătă, în faţa blocării frontierei de către Guvern, un blocaj care a degenerat.

Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte câteva sute au fost rănite în ciocniri la frontierele cu Columbia şi Brazilia, unde este depozitată altă parte a ajutoarelor.

ONU şi UE au denunţat aceste violenţe.

Juan Guaido a condamnat ”o crimă fără precedent”, denunţând faptul că Venezuela s-a trezit ”din nou cu o criză care ar fi putut să fie alinată” în ajun.

Departamentul Trezoreriei americane a impus luni sancţiuni unui număr de patru guvernatori chavişti ai unor state venezuelene pe care îi acuză că au blocat ajutoarele.

Începând din 2015, cel puţin 2,7 milioane de venezueleni au fugit în ţări din regiune, dintre care peste un milion în Columbia, potrivit ONU.

Regimul, care atribuie criza sancţiunilor impuse de Statete Unite s-a felicitat de faptul că operaţiunea a eşuat. ”Nicio camionetă n-a trecut”, a declarat preşedintele Adunării Constituante Diosdado Cabello.

Tensiunea rămâne tangibilă la frontiere.

Odată cu violenţele de sâmbătă ”s-a conturat un scenariu potrivit căruia ar putea avea loc o intervenţie în forţă”, a declarat pentru AFP Laura Gil, o expertă în politică internnaţională, apreciind că opoziţia are de câştigat ”şi mai mult dacă Maduro amplifică represiunea, aşa cum a făcut-o”.

Grupul de la Lima s-a reunit ultima oară la 4 februarie, la Ottawa.

Unsprezece dintre membrii săi au îndemnat atunci la o schimbare paşnică a Guvernului şi a îndemnat armata, pilonul regimului, să-l recunoască pe juan Guaido.

Liderul chavist a denunţat acest apel ca ”respingător şi rizibil”.

Peste 150 de membri ai forţelor de ordine au dezertat în weekend, majoritatea refugiindu-se în Columbia, însă Nicolas Maduro beneficiază în continuare de susţinerea Statului major al forelor de securitate, care numără peste 365.000 de membri, cărora li se adaugă 1,6 milioane de miliţeini civili.

Succesorul defunctului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013) are, de asemenea, aliaţi în lume - Rusia, China şi Cuba, aş cărei preşedinte Miguel Diaz-Canel a apărat, duminică, Venezuela, unde ”se joacă demnitatea continentului”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite