SUA, a şaptea noapte de proteste. Poliţiştii au tras cu gloanţe de cauciuc pentru ca Trump să ajungă la Biserica Preşedinţilor, unde s-a pozat cu Biblia în mână FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Donald Trump, cu biblia în mână în faţa Bisericii Preşedinţilor FOTO EPA-EFE
Preşedintele Donald Trump, cu biblia în mână în faţa Bisericii Preşedinţilor FOTO EPA-EFE

În SUA a fost a şaptea noapte de proteste violente şi distrugeri după moartea unui afro-american. Asta nu l-a împiedicat de preşedintele Trump să mergă la Biserica Preşedintilor.  Poliţiştii au fost nevoiţi să tragă în demonstranţi cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, pentru a-i permite liderului de la Casa Albă să meargă la Biserica Preşedinţilor, unde s-a oprit pentru a face poze cu Biblia în mână.

Americanii au încălcat interdicţiile de circulaţie impuse în majoritatea marilor oraşe şi, pentru a şaptea seară consecutiv, au protestat faţă de acţiunea poliţiei care a dus la moartea lui George Floyd. Au fost înregistrate noi pagube materiale, atât în New York, cât şi în Los Angeles, poliţia a intervenit în forţă în apropiere de Casa Albă, au avut loc arestări, dar şi manifestaţii paşnice. 

GALERIE FOTO

Poliţiştii au tras în demonstranţi cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, pentru a-i permite liderului de la Casa Albă să meargă la Biserica Preşedinţilor, unde s-a oprit pentru a face poze cu Biblia în mână. Forţele de ordine susţin că au făcut trei avertismente înainte de a lansa gazele lacrimogene, afirmaţie pe care un jurnalist de la Washington Post o respinge.

Preşedintele Donald Trump s-a enervat că presa a scris că a fost dus într-un buncăr, vineri, în timpul protestelor de la Casa Albă şi luni le-a spus consilierilor săi că vrea să fie văzut dincolo de gardul Casei Albe, a declarat pentru CNN o persoană care este la curent cu aceste discuţii. 

De teamă că publicul l-ar putea considera speriat şi laş, Donald Trump a vrut să fie văzut acolo unde s-au desfăşurat proteste şi de aceea ar fi luat decizia de a merge pe jos şi de a face o fotografie împreună cu colaboratorii săi la biserica „St. John”.

Şeful poliţiei din Los Angeles a transmis, după ora la care intra în vigoare interdicţia de circulaţie, că oamenii care cauzează „haos şi diversiune” reprezintă „o ruşine pentru amintirea lui” Floyd, citează BBC.

„Permiteţi-mi să fiu clar - sunt patru poliţişti şi doar patru responsabili pentru moartea lui George Floyd. Mai simplu: cei care au ca scop să împrăştie haos şi diversiune în comunităţile noastre sunt o ruşine pentru amintirea lui”, a scris pe Twitter Michael Moore.

Un marş paşnic pe Sunset Boulevard din Hollywood a fost umbrit de distrugeri. Mai multe grupuri au vizat magazine din zonele vecine.

O altă demonstraţie a avut loc în cartierul Van Nuys, însă s-a încheiat cu jafuri şi arestări. În Los Angeles, au avut loc manifestări în West Hollywood şi în centru.

Protestele au continuat după ora la care începea interdicţia de circulaţie, 18.00. Los Angeles a fost scena violenţelor şi distrugerilor în weekend, când grupurile au incendiat maşini de poliţie şi au devastat numeroase magazine.

San Francisco, San Jose, Santa Clara, Walnut Creek şi Oakland au fost scene ale violenţelor. Poliţia din Walnut Creek a folosit gaze lacrimogene pentru a răspândi protestatarii care s-au adunat după ora 20.00. În timpul manifestaţiei, o femeie a fost împuşcată de o persoană aflată într-o maşină, care a părăsit rapid locul. Într-un district au fost raportate 100 de arestări ca urmare a încălcării interdicţiei şi adunării la protest.

În New York, primarul Bill Blasio a spus că protestatarii au fost „copleşitor de paşnici” şi a avertizat că nu va permite furturi şi distrugeri. El a precizat că marţi, interdicţia nu va mai începe la ora 23.00, ci la ora 20.00.

Guvernatorul statului, Andrew Cuomo, a declarat că anumiţi oameni „exploatează criminal protestele paşnice justificate”.

Vitrine sparte şi magazine devastat au fost observate şi luni seară în Manhattan.

Empire State Building a anunţat că va rămâne în întuneric, pentru a marca moartea lui George Floyd.

„Empire State Building este în întuneric în seara asta pentru a aminti de tragica ucidere a lui George Floyd, nedreptatea în toate formele şi victimele ei şi pentru a cere încetarea distrugerilor în minunatul nostru oraş. Există deja destule pierderi şi tristeţe”, a fost mesajul publicat pe Twitter.

În Minneapolis, un priveghi a avut loc pe strada unde George Floyd a fost uciş lunea trecută, oamenii sfidând, de asemenea, interdicţia impusă local, care a început la ora 22.00.

La Washington, forţele de ordine au dispersat manifestanţii paşnici cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc în parcul din apropiere de Casa Albă, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat că va trimite armata, dacă este necesar, pentru „a domina străzile”. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite