SUA şi Rusia, la un pas de un nou Război Rece

SUA şi Rusia, la un pas de un nou Război Rece

Rex Tillerson, şeful diplomaţiei americane

Relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece şi „ar putea să se deterioreze în continuare“, a declarat marţi secretarul de stat american Rex Tillerson, care se va întâlni în această săptămână cu omologul său rus Serghei Lavrov, relatează AFP.

„Întrebarea pusă de evenimentele din ultima săptămână este următoarea: relaţiile sunt pe cale să se deterioreze sau putem menţine o anumită stabilitate în relaţiile noastre şi continua să găsim modalităţi de a gestiona diferenţele dintre noi, fără ca ele să degenereze într-un conflict deschis?“, a întrebat retoric Rex Tillerson, fără să ofere un răspuns. 
 
„Voi avea o întâlnire cu ministrul de externe Lavrov în acest weekend în cadrul reuniunii de la Manila“ a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est ( ASEAN), a anunţat şeful diplomaţiei americane. „Cred că vrea la fel de mult ca mine să încercăm să găsim o modalitate de încălzire a relaţiilor“, a spus el. 
 
Rex Tillerson a amintit că executivul american nu a fost favorabil votării noilor sancţiuni de către Congres. „Am spus clar că noi nu credem că aceasta ajută eforturile noastre, dar este decizia lor“ şi „cred că preşedintele a acceptat-o“, a adăugat şeful Departamentului de Stat.
 
Întrebat în legătură cu declaraţiile lui Tillerson, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, le-a spus : „Nu am auzit astfel de declaraţii. Observăm că există o anumită contradicţie în declaraţiile Casei Albe. Fără îndoială, este important că preşedintele Statelor Unite se gândeşte la situaţia actuală şi la perspectivele pentru relaţiile bilateral“.
 
Congresul SUA a votat noi sancţiuni economice împotriva Moscovei, pe care preşedintele Donald Trump este pe cale să le promulge. În urma ripostei Moscova a ripostat cerând SUA să-şi retragă 755 de diplomaţi din Rusia.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: