SUA revocă acordarea vizei controversatului ambasador iranian la ONU; Teheranul critică Washingtonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au refuzat să ofere viză pe teritoriul american ambasadorului iranian în cadrul ONU, fiind o confruntare diplomatică rară, în contextul în care Washingtonul şi Teheranul erau pe punctul de a relua relaţiile îngheţate din cauza diferendelor privind politicile Iranului. Statul asiatic şi-a exprimat nemulţumirea faţă de decizia oficialilro americani şi subliniat că diplomatul va fi menţinut în această funcţie în ciuda contestaţiilor.

Administraţia Obama a transmis vineri că Statele Unite au informat Iranul cu privire la refuzul de acordare a vizei lui Hamid Aboutelabi, unul dintre membrii grupului responsabil pentru sediul ambasadei americane din Teheran, în 1979. Oficialii americani au încercat să-i convingă pe omologii lor iranieni să retragă numele lui Aboutelabi de pe lista delegaţiei iraniene, însă aceştia au refuzat vehement. Mai mult, oficialii iranieni au insistat că diplomatul va fi menţinut în această funcţie în pofida contestaţiilor Washingtonului.

„Decizia Statelor Unite este regretabilă”, a declarat Hamid Babaei, purtătorul de cuvânt al Misiunii iraniene la Naţiunile Unite. „Nu intenţionăm să numim altă persoană în funcţia de ambasador la ONU”, a spus Abbas Araqchi, adjunctul ministrului iranian de Externe.

Aboutelabi este acuzat de Statele Unite că a făcut parte dintr-un grup de studenţi musulmani care a ţinut ostatici 52 de americani timp de 444 de zile, pe perioada asedierii ambasadei, relatează Associated Press. Suspectul iranian a susţinut că implicarea sa a presupus doar rolul de translator şi negociator.

În calitate de ţară-gazdă a ONU, SUA au dreptul de a oferit viză participanţilor la reuniunile organizaţiei, iar o astfel de revocare precum cea anunţată vineri este un eveniment rar. Statele Unite au luat o decizie asemănătoare în anii 1980, când a refuzat acordarea vizelor mai multor oficiali iranieni. După mai bine de trei decenii de schimburi de replici şi disensiuni, SUA şi Iran au încercat reluarea relaţiilor diplomatice, însă evenimentele recente riscă să reinstaleze tăcerea între cele două ţări.

Principala dispută între Washington şi Teheran este legată de programul nuclear iranian. SUA şi partenerii internaţionali au reuşit să încheie un acord cu Iranul, care limitează progresul programului nuclear, însă comunitatea internaţională este în continuare sceptică cu privire la angajamentele pe termen lung asumate de Teheran.

 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite